Dakikada kaç idam kararı verilebilir?!.

A -
A +

"Medeni" olduğunu iddia eden dünya, Mısır'da devam eden vahşeti ne zaman görecek acaba? Yahut şöyle soralım: Dünyanın bu vahşeti görme ihtimali var mı?
İnsanların hayatını söndürecek toplu idam kararlarını almak, bu kadar ucuz olabilir mi? Daha doğrusu, dakikada kaç idam kararı verilebilir?.. Bu soruyu, şunun için soruyoruz: Modern zamanların gaddarlık ve vahşet rekorlarını kırmakta kendisiyle yarışan Mısır'daki darbeci dikta rejiminin mahkemesi (Minya Ceza Mahkemesi), son olarak 9 (yazıyla sadece dokuz) dakikada tam 683 idam kararı verdi. Yani dakika başına 76 idam!.. Evet, yanlış duymadınız dakikada 76 idam... Yaklaşık üç hafta evvel de, şiddete teşvik ve karakollara saldırdıkları; bir polisin ölümüne yol açtıkları gerekçesiyle, sadece 20 dakikalık bir duruşma süresi içinde, 528 idam karı vermişti Mısır'daki aynı mahkeme. Hukuk ve yargı adına işlenen bu cinayete karşı dünya sessiz kaldı. Birkaç cılız tepki dışında, "medeni" diye tanımlanan dünyadan ciddi reaksiyon yükselmeyince, vahşetin daha fazlası geldi.
Mısır'da yaşananlara baktığımızda, hukuk ve mahkeme mefhumlarının hangi ölçüde mevcut olduğunu tespit etmek imkânsız! Zira üç hafta önce verilen 528 idam kararının 37 tanesi, bu kısa zamanda onaylandı. Kalan 491 tanesi de müebbet hapse çevrilmiş... Bu ülkede idam kararları verildikten sonra, dosyalar sözüm ona fetva makamına, yani müftülüğe gönderiliyor. Bu idam kararlarına karşı sanıkların temyiz hakkı olduğu söyleniyor, ama ilk derece mahkemesinin yargılamalarına bakıldığında, temyizden de benzer sonuçların çıkmaması için bir neden yok. Hâlihazırda, Mısır halkı için hak-hukuk ve adalet, maalesef sadece hayal mertebesinde. Gazeteniz Türkiye'nin bugünkü manşetinde de açıkça gördüğünüz üzere, 11 Nisan tarihinde, 670 tane yeni idam kararının yolda olduğunu duyurmuşuz... Ve 683 idam kararı verildi. Bunların içinde önemli sayıda Müslüman Kardeşler Teşkilatının üyesi var. Hareketin Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii de, idama mahkûm edilen kişiler arasında...
Evet, Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık dikta rejiminin yıkıldığı 25 Aralık 2011 tarihinden bu yana, Mısır'da tam olarak kaç bin kişinin öldürüldüğü; kaç bin kişinin hapislerde, zindanlarda çürüdüğü, net olarak bilinmiyor. Mısır tarihinde ilk defa, halkın hür iradesiyle seçilen cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi de, vatana ihanet suçlaması altında, idam cezasıyla yargılanıyor. Dikta rejiminin yıkılmasında çok önemli siyasi rol üstlenen 6 Nisan Sivil Hareketi de, bir avukatın uyduruk şikâyeti üzerine, siyaseten yasaklandı ve bu teşkilatın menkul ve gayrimenkul bütün varlıklarına el konuldu. İddiaya göre 6 Nisan Hareketi, Mısır'ın imajını zedeliyor ve casusluk yapıyor. Oysa 2008 yılında kurulan ve Mübarek rejimine karşı mücadele etmekten başka bir suçu olmayan bu sivil siyasi hareket, Mısır için yeni alternatiflerden biriydi.
Özetlersek, dünya Mısır'daki zulüm, baskı ve katliamlara karşı sessiz kaldıkça, bu türden daha çok tüyler ürpertici kararlar duyacağız. 683 idam kararı, yaklaşık iki ay sonra sanıkların yüzüne karşı okunacakmış... Peki, mahkeme kararını duyunca baygınlık geçiren o zavallı kadınların feryadını acaba kim duyacak? Evet, kim veya kimler, bu feryada kulak verecek?..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.