Soma için ne yapılabilir?

A -
A +

Maden faciasının yaşandığı Soma ilçesine bugünlerde giden gidene... Ancak Soma'ya gidenlerin içinde, çok çok farklı niyetler taşıyan da var!
Facianın üzerinden bir hafta geçti... Ancak görülen o ki, bu felaketin yansımaları daha haftalar, belki de aylar sürecek. Soma'da hâlâ daha büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Maden faciasının nereden kaynaklandığı henüz kesin olarak tespit edilmiş değil. Fakat hadiseye dair fazlaca bilgi ortaya dökülmüş vaziyette... Diğer taraftan da müthiş bir bilgi kirliliği ve tezvirat hüküm sürüyor. Facianın gerçek sebeplerini ortaya çıkarmaktan ziyade, bu felaketi kullanarak birilerini, daha açıkçası hükümeti ve Başbakanı köşeye sıkıştırma atraksiyonları da tam gaz sürüyor!..
Bu arada CHP'deki bazı milletvekillerinin sergiledikleri tavır da evlere şenlik!.. Vekil seçildiği 2011 Haziran'ından bugüne kadar parlamento çatısı altında veya dışında, siyasete ne gibi katkı yaptığı bilinmeyen Sabahat Akkiraz, tuhaf bir gerekçe ile Kılıçdaroğlu'na istifasını sunmuş... Neyse ki, bu istifa (şimdilik) kabul edilmemiş. Kabul edilmemiş ama parti içinde de ciddi rahatsızlıklara yol açmış. Zira Sabahat Akkiraz, aslında CHP'li vekillerin topluca istifa etmesini (Herhalde bu şekilde İktidar Partisini de bir şeylere zorlayacağını tasarlayarak...) istiyormuş! Engin Ardıç, dünkü Sabah'ta "Sine-i Sabahat" başlığı altında çok iğneleyici bir yazı kaleme almıştı. Okuyucularımızdan bazıları hatırlayacaktır, Sabahat Akkiraz ismini, ilk önce Başbakan Erdoğan bir vesileyle telaffuz etmişti. Hatta bu bahisten sonra, Bayan Akkiraz CHP'lilere sitemde dahi bulunmuştu. (Bugüne kadar kimse kapımı çalmadı) diye...
Ne olduysa ondan sonra oldu ve Sabahat Hanım, Engin Ardıç'ın ifadesiyle, "Kılıçdaroğlu'nun Alevi kontenjanından" milletvekili seçildi. Lakin Akkiraz'ın Meclis'teki siyasi performansı, hatta devam durumu da pek parlak değilmiş. Velakin bu duruma rağmen Bayan Akkiraz, dilediği şekilde muameleye tabi tutmak üzere, istifasını Genel Başkanına sunmuş... Böylece değişik bir vesileyle de olsa medyaya ismi konu olmuş. CHP'li bir başka kadın vekil Şafak Pavey ise, daha radikal bir karar alabileceğini deklare etmiş. Şayet bir tek AK Partili vekil istifa ederse, kendisi CHP'den değil ama milletvekilliğinden istifa edermiş... Böyle komik komik şeyler! Bütün bu reklam kokan hareketlerin, Soma'da felakete maruz kalan insanlara ne gibi bir faydası olabilir acaba?!
Oysa tribünlere oynamak yerine, hem bu felaketin sebeplerinin irdelenmesi, hem de böyle faciaların bir daha tekrarlanmaması için ciddi biçimde çalışmak, bu noktada iktidar-muhalefet iş birliğini sağlamaktır, esas olan... Soma'daki maden ocaklarında çalışan işçiler de eylem yapıyor. Bu eylemin şu sırada çözüme yapacağı katkıyı, doğrusu iyi hesaplamak gerekiyor. Üzüntü ve gerilimin hüküm sürdüğü Soma'da, tansiyonu daha da yükseltmek için alesta bekleyen, hatta beklemenin ötesinde hareket hâlinde olan muhtelif örgüt ve mihrakların işini kolaylaştırmak, acaba kimin yararına?
Soma'daki felaketzedelere gerçek manada yardımcı olmak isteniyorsa, siyasi şov yapma yollarına sapmadan, samimiyetle meselelerin çözümü için gayret gösterilmeli. Böyle bir faciadan rant devşirmeye çalışmak ise, her şeyden önce insani değildir. Bizden hatırlatması...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.