Köşk Turları – Top Çevirme...

A -
A +

CHP ve MHP Liderleri, bir süreden beri çeşitli kuruluşlarla görüşme maratonu içinde... Ancak bu turların, daha ziyade tribünlere dönük olduğu görülüyor!
"ÇATI ADAY", siyaset literatürümüze yeni giren bir kavram... Bu kavramın tam olarak neyi ifade ettiği konusunda henüz bir netlik yok. Muhalefet partileri, özellikle bu kavramı ortaya atan MHP ve onun genel başkanı Devlet Bahçeli, kendi penceresinden bir takım özellikler sayarak, sonuçta her kesimin benimseyebileceği bir cumhurbaşkanı adayını tanımlamaya çalışıyor. Bu noktada en fazla işbirliği ihtiyacı içinde olan CHP ve MHP, henüz bir mutabakata varmadığı gibi, bu mutabakatın ne ölçüde sağlanabileceği de belli değil. Hal böyle olunca, muhalefet kesiminin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ağırlık koymaları büsbütün zorlaşıyor, hatta imkansızlaşıyor!..
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir süreden beri çeşitli kurum ve kuruluşlarla, bu arada siyasi partilerle görüşüyor. Önce Barolar birliği gibi siyaseten kendilerine yakın olan meslek kuruluşlarından başlayan Kılıçdaroğlu, siyasi hayatında ilk defa MÜSİAD ile de görüştü. Dün de hayli yoğun bir trafikle, TOBB; HAK – İŞ ve Mazlum Der ile görüştü. Devlet Bahçeli de TÜRK – İŞ ve TESK ile görüştü. Bahçeli daha önce Kılıçdaroğlu ile de bir araya gelmiş ve "ÇATI ADAY" konusundaki görüşlerini aktarmıştı. Yapılan açıklamalar göre, önümüzdeki günlerde bu defa CHP Lideri iadeyi ziyarette bulunacak... Görüldüğü üzere iki muhalefet lideri de bir görüşme maratonu içinde. Peki, bu maratondan bir sonuç çıkar mı? Yani CHP ve MHP ittifakı ile bunlara eklenecek yeni siyasi partilerin ortak hareketiyle, tespit edilecek bir "Çatı Aday" Çankaya'ya çıkarılabilecek midir?
30 Mart yerel seçim sonuçlarına, 1 Haziran'da 14 ayrı yerde yapılan mükerrer seçim neticelerine ve 2002'den beri yapılagelen seçim ve referandumların oy tablosuna baktığımızda, bunun mümkün olmayacağı apaçık ortada. Yani her halükarda muhalefet cenahının, iktidar partisine karşı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması imkânsız görünüyor. Yapılan bütün araştırmalarda, AK Partinin göstereceği adayın, kazanmaya en yakın, hatta kazanması kesin denilecek bir noktada olduğu sonucu çıkıyor... Bu durumda muhalefet partilerinin hali hazırdaki Köşk Turlarının, içine düşülen sıkışmışlıktan bir nebze kurtulma ve daha ziyade tribünlere dönük bir siyasi manevra, yani futbol diliyle konuşacak olursak, orta sahada top çevirmeden ibaret olduğunu belirtmek gerekir!.. Evet, mevcut siyasi şartlarda muhalefetin optimum şartlarda bir ittifak sağlaması, yani üzerinde tam bir mutabakat sağlanacak tek bir adayın belirlenmesi ve bunun da halkın ekseriyetinden oy alabilmesi, açıkçası imkânsız görünüyor.
Geçen akşam bir televizyon kanalında, CHP'den Akif Hamzaçebi ve Gürsel Tekin ile MHP'den Tuğrul Türkeş ve Oktay Vural'ın, çatı aday tespitinde izledikleri yolu ve neticede karşılaşacakları muhtemel sonucu izah etmekte ne kadar zorlandıklarını, program sunucusunun da bu durumu nasıl bir cinlikle kullandığını ibretle izledim. Muhalefetin işi hakikaten çok zor... CHP ve MHP liderleri, Haziran ayının iki haftasını daha bu turlarla geçirirler belki, ama hiç de sonuç vermeyecek gibi görünen nafile turlar bunlar! Top çevirmek başka, gol atabilmek başka...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.