Suriye, Irak ve Libya ve Mısır ve Yemen...

A -
A +

Batı ülkelerinin gündemi çok farklı... Onlar için çiçek-böcek edebiyatı, hayvan hakları revaçta. Ama beri tarafta oluk oluk insan kanı akıyor!..
Son günlerde IŞİD katliamları sebebiyle, Irak'ta yaşanan felaket aktüalite yönüyle öne geçmiş durumda. Her gün bu terör örgütünün zapt ettiği belde ve şehirlerin listesi yayınlanıyor... Ama bilesiniz ki, Suriye'de üç buçuk yıldan beri devam eden kan banyosunun da, vahşet ve dehşeti hız kesmiş değil!.. Gerçekten, 1990 yılından bu tarafa, Irak denilen ülkede; acaba kaç milyon insan, özellikle kaç yüz bin bebek öldürüldü veya açlık ve ilaçsızlıktan hayatını kaybetti? İnsan hayatı karşısında bu kadar duyarsızlık, insani ve medeni olabilir mi? Yeri geldiğinde, bir köpek için bile ortalığı ayağa kaldıran Batı dünyası, nasıl oluyor da böylesine uzak ve duyarsız kalabiliyor? Biliyorum, bazılarınız böyle soru sormamı dahi yadırgayabilir... Hatta Oryantalizm vb. kavramları hatırlatarak, "Şark Meselesi" gibi netameli mevzulara gönderme yaparak; Batı'nın malum ilgisizliğini ya da tersinden söyleyecek olursak, çok daha farklı ilgi ve alakasını anlatmaya kalkabilir. Fakat ben yine de aynı noktada durup, kimilerinin artık üzerinde durma ihtiyacı bile duymadığı soruları ısrarla soracağım...
Evet, Suriye'de son üç buçuk yılda kaç yüz bin insan öldü ve kaç milyon insan yerinden yurdundan koparak, canını kurtarmak üzere komşu ülkelere sığındı? Uluslararası resmî kurumlar, artık çetele tutmaktan bile aciz... Irak'ta, son yirmi dört yılda en az bir milyonu çocuk, üç milyon kişinin hayatını kaybetmesi ve en az altı milyon kişinin mülteci durumuna düşmesinin gerçek sebebi nedir? Bu felaketin müsebbipleri kimdir?! Irak'ta ve Suriye'de, toplam olarak kaç yüz tane silahlı örgüt savaşıyor? Hangi örgüt, hangi devletin hesabına savaşıyor? Bu soruya net olarak cevap verebilecek bir merci var mıdır? Sadece IŞİD'in milyarlarca dolarlık maddi gücünden bahsediliyor. Bu dudak uçuklatan paranın kaynağı nedir ve nasıl ele geçirilebildi? Burada, bölgesel ve küresel güçlerin kirli hesapları ne gibi etkiler yapıyor? Rusya ve İran, Suriye konusunda bu denli sert ve kararlı politikalar güderken, Amerika niçin böylesine ürkek ve kararsız bir tutum içinde? Dahası, hangi güçler hangi alanlarda gizli pazarlıklar içinde?..
Irak ve Suriye'de, mezhep temelli iç savaş bütün şiddetiyle hüküm sürerken, her iki ülke de sür'atle parçalanırken, Mısır ve Libya'da neler oluyor acaba? Mısır'daki yüzlerce idam kararı ne anlama geliyor? ABD, Mısır'ın darbeci rejimi ile niçin bu kadar sıkı fıkı? Bu arada Yemen diye bir memleket hatırlıyor musunuz? Son dört yılda bu zavallı ülkede neler oldu, sahi kaç on bin insan öldü, hiç merak ettiniz mi? Mesela Husiler kimlerle ve niçin savaşıyor? Arkalarında hangi güçler var? Geçmişte Yemen'i yıllar süren kardeş savaşıyla ikiye bölen güçler, bugün hangi hesaplar peşinde? Ne yazık ki buna benzer yüzlerce soru sorabiliriz. Fakat boşuna soruyoruz. Çünkü cevapları bilinse dahi, bugün için kesinlikle bir anlam ifade etmiyor! Vah insanlık vah...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.