Böyle sel görülmedi! Kazakistan’da asrın felaketi

A -
A +

Ural Dağlarından doğup Hazar’a akan Ural Nehri 10 metre yükseldi, su köprülerin üzerinden geçti. Sel binaları yuttu, yabani ve evcil hayvanları sürükledi. Binlerce sayga antilobu hayatını kaybetti.

 

 

 

Kazakistan’da umumiyetle mart, nisan aylarında karlar erimeye başlar, akarsuların debileri artar. Ancak bu sene kış hayli sert geçti, kar kalınlığı arttı. Isınan havalarla çözülen buzlar zemini ıslatmıştı ki üstüne yağışlar geldi. Nehirler taştı, sular hızla yükseldi.

 

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı tarafından ülkenin 8 eyaletinde 36 yerleşim biriminde olağanüstü hâl ilan edildi. Şu ana kadar bölgeden üçte biri çocuk olmak üzere 111 bin kişi tahliye edildi. Sürüler sürüklenirken 98 bin çiftlik hayvanı emin yerlere nakledildi. Takriben 5 bin 400 ev sular altında kaldı.

 

Bölgeye sevk edilen ordu birlikleri ve gönüllüler 3 bin 790 araç ve 17 helikopterle yaraları sarmaya çaba sarf ediyor. Şu ana kadar 9,5 milyon metreküp su pompalandı ve 3 bin 52 eve müdahale edildi.

 

 

 

Böyle sel görülmedi! Kazakistan’da asrın felaketi

 

 

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev “Aktöbe, Kostanay, Karaganda, Pavlodar, Abay ve Ulıtau havalisinde yeni bir selin beklenmediğini, lakin Atırav, Batı ve Doğu Kazakistan, Akmola ile Kuzey Kazakistan’da böyle bir ihtimalin bulunduğunu” belirtti.

 

Kardeşlerimiz henüz kalp rahatlığı ile evlerine girebilmiş değil. Suyun yükselme riskine karşı kuzeydeki Petropavlovsk ve Oral şehrinde mektepler uzaktan eğitime geçti. Sellerin vurduğu bölgelerde hem ev hem av hayvanlar telef oldu. Batı Kazakistan’da binlerce sayga antilobu akıntıya kapıldı. Ural Nehri yaklaşık 10 metre yükseldi yatağından taşan sular köprülerin üzerinden aştı. Araçları ve eşyaları mahvetti.

 

 

 

Böyle sel görülmedi! Kazakistan’da asrın felaketi

 

 

 

Araya giren bayram, yola çıkan tatilciler ve haberlere ipotek koyan “İran-İsrail tiyatrosu” yüzünden medyamız mevzuyu yeteri kadar ele alamadı. Mahcubiyet duyuyoruz ama suni gündemler kardeşlerimizle aramıza girdi. Gücü sınırlı Kırgızistan tır fi loları ile yollara düşüp “yanınızdayız” derken, nazlı hilal görmeyi bekleyen Türkiye sevdalıları mahzun kaldı. Bu da aleyhte konuşmak için fırsat bekleyen tezviratçılara fırsat sağladı.

 

Sosyal medyada can sıkıcı mesajlar dolaşmaya başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.