Yeniden doğuş!

A -
A +

Göstergeler ekonomide canlanmanın hızlandığını gösteriyor. İş dünyasının morali yüksek. Reel kesim güven endeksi, mart ayında 104,4 seviyesinde gerçekleşti. Reel kesimin (üreticinin) güveni çok önemlidir. Sanayicinin güveni arttığı için üretimi arttırıyor, yatırımı artırıyor. Sonuçta istihdam artıyor. Türkiye istikrarlı büyüme potasındaki seyrini sürdürüyor.

 

Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerinin aksine yaptığı faiz artışı Türk lirasıyla ilgili olumlu yabancı raporların gelmesine de yol açtı Alman Deutsche Bank, 500 baz puanlık son faiz artırımı sonrası yayınladığı raporda "Türk lirasında uzun pozisyona yeniden güven duyulduğunu" belirtirken; Goldman Sachs da bu kararın Merkez Bankası’nın güvenilirliğini artıracağını vurguladı...

 

Deutcshe Bank, carry trade konusunda artan bir şekilde güven duyulduğunu belirtti. Carry trade, biliyorsunuz "faizlerin düşük olduğu bir ülkenin para biriminden borçlanarak, yüksek faiz getiren başka bir ülkeden faiz getirisi elde etmek" anlamına geliyor. Banka böylece, Merkez’in faiz artışından sonra Türk lirasında yeniden iyimser tarafa geçti… Toplam getiride önemli bir performans olabileceği, getirinin yüzde 10’a varabileceği öngörüldü.

 

ABD’nin en büyük bankalarından Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği 500 baz puan büyüklüğündeki faiz artırımının enflasyon ve para biriminde değer kaybı beklentilerine yönelik tek seferlik bir adım olduğunu, bir faiz artırımı döngüsünün başlangıcı olmadığını belirtti. Değerlendirmede "Yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısında keskin bir düşüşe geçerek yıl sonunda yüzde 33'e gerilemesini ve üçüncü çeyrekten itibaren para politikasını gevşetmeye başlayarak 2024 sonunda yüzde 32,5'e ulaşmasını beklemeyi sürdürüyoruz" ifadesi dikkat çekti... 

 

Uluslararası bankaların raporları yabancı yatırımcılar açısından büyük önem taşır. Bu kuruluşların hedef gösterdiği ülkelere uluslararası fon akışı yoğunlaşır. Faiz artırımı hiç kuskusuz ki enflasyon endişelerini hafifletecek ve daha da önemlisi seçim sonrasında Bakan Şimşek’in pozisyonuna ilişkin olumsuz söylentilerin ortadan kalkmasına yardımcı olacak. Son dönemde yerli yatırımcıların döviz talebinin arkasında da bu kaygılar ya da spekülasyonlar vardı.

 

TL, faiz artırımının ardından değer kazanarak Merkez Bankasının omuzlarındaki yükü net bir şekilde hafifletti. Türk lirasının değer kazanmasının, dövizin ucuz satılmasının iyi yanları vardır. Enflasyon düşer. Faiz oranı düşer. Merkez Bankasının amacı, enflasyonu aşağı çekmek... Hazinenin amacı faizi düşürmek olduğu için, Merkez Bankası ve Hazine Türk lirası değer kazandıkça memnun oluyor. Bir memnun olmayan muhalefet... 31 Mart’ta onların da defteri dürülecek, Türkiye yeniden doğacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.