Konut ve otomobil fiyatları düşecek

Sesli Dinle
A -
A +
Yine bu satırlarda mart ayında şu başlık altında bir yazı arz etmişim siz değerli okurlarıma: “Emlak balonu patlamaya başladı (mı?)”
Hatırlayanlar vardır. Bugüne geldiğimizde malum sarı siteden patlamış mısır patlarcasına bildirimler geliyor. “Favori ilanınızın fiyatı düştü”.
 
İddiamı tekrarlıyorum, daha da düşecek. Hem artış hızı duracak, hem fiyatlar geriye gelecek.
 
Ve bundan sonra Türk toplumu için “yatırımlık ev alalım, kiraya veririz, kira getirisiyle gül gibi yaşarız” dönemi bitmiştir.
 
Şu anda faiz getirisinde -inanç noktasında- bir sakınca görmeyen ya da görse bile bunu dert etmeyen insanlar için ev kiralamanın hiçbir esprisi kalmadı. Daha üçüncü aydan evlerinin kira değeri enflasyon karşısında eriyor.
 
Diğer taraftan vatandaşlık için ev alan ve belli bir süre bu evi tutmak zorunda olanların yasal süre olan üç yılı doldurup satmaya başladığı söyleniyor gayrimenkul camiasında.
 
Dostlar, şu gerçeği kabul edelim. Türkiye'de konut sınırlı, yenisini yapmak da artık eskiye göre çok daha maliyetli. O zaman demek ki mevcut konut stokunu en adil şekilde bölüşmemiz gerekiyor. Birinin on evi var, diğerinin evi yok, bu olmaz. Bu adaletsizliğin sürdürülebilir olmadığı aşikâr.
 
Konutun bir yatırım aracı olmaktan çıkması gerekiyordu. Güzellikle olmadı, böyle zorlu yoldan sağlanacak bu durum.
 
Kademe kademe, sebepsiz şişen konut fiyatları aynı şiştiği gibi kademe kademe inecek. Öyle ki her gün bir milyon lira fiyatı düşüren ev sahipleri ve emlakçılar var.
 
Ben ilahi adalete, mahkemenin adaletinden çok daha fazla inanırım, mahkemenin adaleti şaşabilir, gecikebilir ama ilahi adalet şaşmaz. Tüm mülk sahiplerini asla kastetmiyorum. İyi niyetlileri tenzih ediyorum. Ama vatandaşı, garibanı eviyle, oturduğu yuvasıyla tehdit etmeyecektiniz. Yuvasından etmekle korkutmayacaktınız. Hiçbir yükseliş sonsuza kadar sürmez. Toplumun bu kadar büyük bir kısmını, kesimini çaresiz bırakan bir yükselişin sürmesi imkânsızdı.
Her zaman söylediğim gibi, şimdilerde pasif gelir dedikleri bir tuzak var: “Ben yatayım, param çalışsın, para kazansın...” Bu çağda artık bu mümkün olmayacak. Parasını üretime, katma değere yatırmayan parasından para kazanamayacak.
 
Bir de şunu eklemeliyim, medyada, sosyal medyada, ekonomi programlarında aylardır konut fiyatlarının ne olacağını gayrimenkul uzmanlarına soruyorlar. Hani bazı kimseler var ya, sıkıntılı konularda fetva alacaksa o konuya ılımlı olan hocalara soruyorlar. Onların durumu gibi bu konu da. Otomobil firması sahibine otomobili, gayrimenkul firması sahibine ya da inşaat şirketi sahibine emlakin durumunu soruyorlar. Yaptıkları haber değil, PR. O adamlar da hâliyle ne bulursanız alın, bugün bulduğunuz fiyata yarın bulamayacaksınız diyor. Ne desin başka? Neyi kime sorduğumuza da dikkat edelim dostlar. Medyanın her mikrofon uzattığını da uzman, yetkin ve de objektif sanmayalım.

Peki ya otomotiv fiyatları?

Otomobil fiyatları için de aynı şey geçerli. Otomotivde de insanların istediği ya da bütçesine sığacak fiyatlarda araç alabildiği günler yakın, peki bunu neye dayanarak söylüyorum?
 
Otomobil markaları inşaat şirketlerinden çok daha yenilikçi ve çok daha rekabetçi, burada marka telaffuz etmek istemiyorum ama bazı araç markaları çok hızlı şekilde yeni modeller üretiyorlar. Özellikle elektrikli otomobil pazarı çok hızlı şekilde büyüyor. Türkiye'de düne kadar olmayan ya da çok uzun yıllar önce var olup uzun yıllardır Türkiye'de bulunmayan markalar bugün gemi gemi araç satıyorlar.
Eski geleneksel otomobil markaları araçlarını saklamaya devam etsinler ya da ikinci el araç sahipleri arabalarını sıfırdan daha pahalı fiyatlara satmaya devam etsinler. Bu düzen de bozulacak.
 
Zaten Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve ekibi bu konuda çalışmaya başladı biliyorsunuz artık bir otomobili sıfırından daha pahalı fiyata satmak yasak. Umarız yaptırımlarla bu yasakları vatandaşa kanıtlarlar ve uygulamada da bu yasakların var olduğunu gösterirler.
 
Otomobili sadece insanlar keyfine alıyor zannediyoruz ama hastasını taşımak için alması gereken de var, engelli çocuklarını ara sıra hava aldırmak için dışarı çıkarmak isteyenler de var. Otomobil lüks bir ihtiyaç değil.
 
Sonuç olarak hem konut hem de otomobil fiyatlarının vatandaşın alabileceği düzeylere geldiğini kısa zamanda göreceğiz. Kalın sağlıcakla...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.