Küresel felaket sel

A -
A +

Bu yaz Pakistan’da meydana gelen yıkıcı sel felaketleri, 1.500’den fazla can kaybına ve ülkenin üçte birinin sular altında kalmasına yol açtı. Nature’da yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, son 100 yılda dünya çapında 1,8 milyar insan su baskınlarına maruz kaldı. Çin’de 395, Hindistan’da 390 milyon kişi sel riski altında bulunuyor.. Her iki ülke de, su seviyelerinin yükselmesi hâlinde tehlikeli bölgedeki insan sayısı açısından en üstte. Toplam risk altındaki ilk beş ülkenin geri kalanı Bangladeş 94, Endo-nezya 76 ve Pakistan 72 milyon kişi.

Hollanda ve Bangladeş nüfusunun yarısı

Araştırmaya göre, önemli kıyı şeritleri, nehir sistemleri ve düzlükleri olan ülke nüfuslarının yüksek bir yüzdesi risk altında.
Hollanda ve Bangladeş nüfuslarının yarısından fazla sel nedeniyle risk altında olan iki ülke. Hollanda’da nüfusunun %59’u, Bangladeş’te %58’i Vietnam’da %46’sı, Mısır’da %41’i, Myanmar’da %40’ı risk altında yaşayan ilk beş ülkeyi oluşturuyor.
Dünya genelinde risk altında olan nüfus yüzdesine göre ilk 20’de sadece iki Avrupa ülkesi, Avusturya %29 ile 18. sırada, Arnavutluk %28 ile 20. sırada yer alıyor.

Pakistan topraklarının üçte biri

Su baskınları 2021’de 100 milyondan fazla insanı etkiledi. Pakistan’da bu yaz yaşanan yaz selleri oldukça etkili oldu.
Nüfusunun %31’i yani 72 milyon kişinin sel riski altında olduğu Pakistan, özellikle sel baskınlarına karşı savunmasız.
2010 yılında Pakistan’daki sellerin 18 milyondan fazla insanı etkilediği tahmin ediliyor. Ülkenin üçte birinden fazlasının sular altında kalması sebebiyle haziran ayında başlayan son sellerin 33 milyondan fazla insanı etkilediği tahmin ediliyor.

Çin ve Hindistan en riskli ülkeler

Yalnızca Güneydoğu Asya bölgesi, 1,24 milyar insanla sel riskine maruz kalan küresel nüfusun üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

Ekonomik bedeli çok ağır

Sel felaketlerinin ekonomik maliyetleri de oldukça yüksek. Geçen yıl, kuraklık, sel ve fırtınalar dünya çapında toplam 224,2 milyar dolarlık ekonomik kayıplara neden oldu. Bu rakam 2001-2020 yıllık ortalama 117,8 milyar doların neredeyse iki katı.
Yakın tarihli bir rapora göre kuraklık, sel ve fırtınalardan kaynaklanan risk 2050 yılına kadar 5,6 trilyon dolarlık küresel GSYİH’yı eritecek. Sellerin bu doğrudan kayıpların %36’sını oluşturacağını tahmin ediliyor.

İtalya’da selde en az 10 kişi öldü

Marche bölgesinde etkili olan şiddetli yağışlarda can kaybı yükseliyor. Sokakların sular altında kaldığı fırtınadan en fazla etkilenen Ancona bölgesi oldu. Elektrik kesintilerinin yaşandığı Ancona’da telefon hatları da çekmiyor. Okullarda eğitime ara verilirken, bölgeye 2 ila 3 saatte 420 milimetre yağış düştüğü belirtildi. Sel felaketinde en az 10 kişinin öldüğü, ikisi çocuk dört kişinin de kaybolduğu bildirildi.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Küresel felaket sel

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.