Her bölgenin köftesi farklı

A -
A +
Her bölgenin köftesi farklı 
Mutfak Dostları Derneği, "Türkiye'nin Köfteleri"ni anlatmak için tertiplediği etkinlikte, 7 bölgeden 7 köfteyi tanıttı. Yemeğin ardından yörelerinin köftelerini sunan aşçılara plaket verildi. Türkiye, verimli toprakları, eşsiz bitki örtüsüyle sebze ve meyve cenneti olarak tanınıyor. Mutfağımıza bakarsak, ülkemiz bir köfte cenneti... aynı zamanda coğrafyamızın tamamında yöresel adlar ile anılan, aralarında önemli farklar da bulunan yüzlerce köfte çeşidi sayabiliriz. Bu zengin çeşitliliğe dünya mutfaklarının en belli başlı olanlarında bile rastlamak pek mümkün değil. Köfte hem ulusal hem de yöresel mutfaklarımızın en özgün kategorilerinden birini oluşturuyor. Sadece çekilmiş veya ince doğrandıktan sonra şekil verilmiş et ile sınırlı olmayan; bulgur ve mercimek gibi sebzelere ve hatta balık ve deniz mahsûllerine kadar yayılan dev bir jenerik sınıflandırma, bu adı taşıyor. Bu zenginliğin içinde daha çok ızgara veya kebap tekniği ile pişirilen sokak köfteleri ile genellikle tencere yemeklerine katılan ev köftelerini tanıyor, biliyor, yiyoruz. Az ete başka malzemeler ekleyerek bol, doyurucu bir yemek yapmak imkanı vardır. Bu da köftenin ekonomik tarafını gösterir. Eklediğiniz malzeme ve baharatlar ise lezzet, aroma katmaktadır. Hazırlanması oldukça kolaydır. 7 BÖLGEDEN 7 ÇEŞİT İşte, 7 Mart Çarşamba akşamı, TAV Airport Otel'de Mutfak Dostları Derneği'nin tertip ettiği özel bir gecede "Türkiye'nin Köfteleri" anlatıldı, pişirildi, tadına bakıldı. Ülkemizin 7 bölgesinden belli başlı 7 köfte çeşidi, işinin ehli ustalar tarafından hazırlandı. Uzaklık sebebiyle bizzat gelemeyenler ise özel tariflerini video çekimiyle birlikte gönderdiler. Airport Otel'in deneyimli ahşı kadrosu da bu tarifleri aynen uyguladı. Köfte ziyafeti, kokteylde başladı. Ufak tabaklarda servis edilenler hepimizin ilk aklına gelenlerdi. Ama asıl şölen, masalarımıza geçince kendini gösterdi. 7 değişik köfte birbiri ardına geçit yaptı. Mutfaktan sıcak çıkan köfte tabakları hızlı, aksamayan bir servisle önümüze geldi. Hepsi lezzetli, hepsi değişik, hepsi otantikti. Sırayla; Gaziantep'den Analı kızlı, Akçaabat köftesi, Tekirdağ köftesi, Haşlama Antakya oruğu, Antalya şiş köftesi, Ağrı Abdigor köftesi, Tire köftesi. ÖZEL DAMAK TADI Önümüze gelen her köftenin tarifi, ustası tarafından anlatıldı, içindeki malzeme verildi. Bilerek yemek çok daha farklı oluyor. Tabağınızı önce görünümüyle inceliyorsunuz, sonra kokluyor, sonra küçük bir parçayı çiğnemeye başlıyorsunuz. Tadına varıyorsunuz. Damak tadı kişiye göre değiştiği için her birimizin oylaması farklı oldu. Benim tercihlerimin başında, Akçaabat ve Antalya şiş köfte geldi. Belki her ikisi de ızgarada piştiği, benim de ızgara hayranı olmam tercih sebebimdir. 7 ismi okuyunca, "O kadar çok köfte var, hepsi bu mu?" diyeceksiniz. Şehir adına göre, İzmir köfte, İnegöl köfte, Adana köfte, Filibe köfte, Adapazarı ıslama köfte. Pişirme tekniğine göre, içli köfte, dalyan köfte, sulu köfte, kadınbudu köfte. İçindeki malzemeye göre; balık köftesi, bulgurlu köfte, ekşili köfte, tavuk köftesi. AYRAN VE ŞIRA Yemek boyunca ayran ve şıra içildi. Her ikisi de köfteye çok yakışan iki geleneksel içecek. Özellikle şıra hem yapımı hem de saklanması zor olduğu için artık fazla bulunmuyor. Esasında, şıra, mayalanmış taze üzüm suyudur. Mayalanma devam ettirilirse, alkol oranı artar ve şaraba dönüşebilir. Buna dikkat edilmelidir. Olgunlaşmış üzümden değişik usullerle şıra elde edilir. Şıranın bozulmadan muhâfazası ancak pastörize edilmesiyle mümkündür. Şıra kaynatılıp içine pekmez toprağı konursa, pekmez hâline gelir. Şıra, ferahlatıcı, lezzetli ve şifalı bir içecektir. Köftelerden sonra, üç değişik tatlı servisi yapıldı. Kabak tatlısı, irmik helvası ve üzerine karadut reçeli gezdirilmiş taze, tatlı lor. Sonra Mutfak Dostları Derneği'nin gelenek haline gelmiş teşekkür törenine geçildi. Başkan Ahmet Örs, önce geceye uzaklardan gelen köfte üstatlarına birer plaket verdi. Değerli okuyucular, bu yazı üzerine ister yörenizden, ister kendi notlarınızdan bir tarif bulun, köftenizi yapın. Afiyetle yiyin!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.