Kahvaltı sofrasının renkli lezzeti zeytin

A -
A +
Kahvaltı sofrasının renkli lezzeti zeytin
28 ÇEŞİT ZEYTİN İKRAM EDİLDİ Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan 'Zeytin Semineri' etkinliğine Mutfak Dostları Derneği'nin yeni yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Geçen hafta Türk Mutfağının ve gıda ürünlerinin tanıtımı açısından iki kurum bir ilke birlikte imza attı. 22 yıldır üyesi, 10 yıldır Başkan Yardımcısı olduğum "Mutfak Dostları Derneği" ile dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında gösterilen "Mutfak Sanatları Akademi" sinin müşterek etkinliğinin konusu: "Türkiye'nin Sofralık Zeytinleri" idi. Seminer, MSA'nın Maslak'daki okulunda, Electrolux'un modern donanımlı konferans salonunda yapıldı. Seminerin ilk konuşmasını, zeytincilik alanında Türkiye'nin önde gelen iş adamlarından Mahmut Solakbaşı yaptı. Gemlik yöresindeki siyah yemeklik zeytinlerin toplanmasından, pazarlanmasına kadar geçen işlemler hakkında bilgi verdi. Gazeteci-Yazar Nedim Atilla ise, yörelerden gelmiş zeytinlerin hikâyelerini resimleriyle birlikte tek tek anlattı. Oturum sonunda tadılmak üzere sergilenen 28 çeşit zeytin misafirlere ikram edildi. İLK ÜRETİLEN YERLER Birçok kaynakta zeytinin anavatanının Mezopotamya olduğu, oradan da Akdeniz ülkelerine yayıldığı belirtilmekte. Zeytin Ağacı kuzeyde, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin'e ve Japonya'ya ulaşmıştır. Yapılan bir arkeolojik çalışma, İzmir'in Urla ilçesi yakınlarında bulunan antik Klazomenai şehrinin, zamanının önemli bir zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi olduğunu göstermiştir. EN MÜKEMMELİ GEMLİK'TE Siyah zeytin bizim ve bizden gidenlerin yaşadığı yerler dışında sadece Yunanlılar ve bir ölçüde de Kuzey Afrika ülkelerinde tüketilse de, o, Türk kah-valtı kültürünün ayrılmaz parçası. Bu zeytinin en mükemmeli Gemlik ve çevresinde yetişiyor. Karadeniz ve Ege iklimlerinin buluştuğu bu bölge, toprak yapısı rüzgarları, uygun hava şartlarıyla Gemlik zeytini için ideal. MDD ve MSA'nın birlikte gerçekleştirdikleri yeni projesinin adı: "Türk Mutfağının Yapı Taşları" olacak. Bundan sonraki seminer ve tadımlar, mutfağımızın temel taşları, damak tadımızın önemli ürünleriyle devam edecek. Listemizin başında, peynir, çay, bakliyat ve su yer almakta. Zeytin seminerimiz dinleyicilerin dışında, uluslararası tanıtımda da yer aldı. Pozitif TV'den canlı olarak İngilizce tercümeyle yayınlandı. Mutfağımıza ve kendi ürünlerimize sahip çıkıyoruz. Kahvaltı sofrasının renkli lezzeti zeytin
ÜLKEMİZDE 30 ÇEŞİDİ VAR Türkiye zeytin üretiminin % 30'unu sofralık zeytin olarak tüketmekte. "Sarı, yeşil, koyu yeşil, pembe, mor ve siyah... Bunlar sadece zeytin tanesinin renk dönüşümleri değil, dünyanın en çok sofralık zeytin üreten milletinin yani bizlerin soframızı süsleyen renkler... Ne kadar çok zeytin çeşidi var Türkiye'de... Büyük bölümü binlerce yıldır burada, bir kısmı yeni taşınmış coğrafyamıza. Ülkemiz bir zeytin cenneti. Çoğumuz farkında değiliz belki, ülkemizde yetişen zeytin cinsleri 30'un üzerinde. Aşağıdaki isimleri okuyunca siz de şaşıracaksınız. Nedim Atilla'nın "Batı Anadolu Zeytinyağı Kültürü" adlı kitabından aldıklarımız sadece bir kısmı: "Akhisar Domat, Akzeytin, Antakya Çerezlik Halhali Çelebi, Ayvalık Yuvarlama, Barouni, Belluti, Beyaz Yağlık, Butko, Büyük Topakulak, Cunda Dönderme, Çakır Çelebi Kırma, Çilli, Dilmit (Selçuk Hurma, Fethiye Sıpası, Tekirdağ Eşeği, Frantoio, Gemlik, Girit Zeytini, Gordal, Görvele, Hamza Çelebi, Hoji Blanca, Hurma Karaca, Hursuki, İzmir Sofralık, Kalembezi, Kalamata, Kara Yaprak, Karamani, Karamürsel Suyu, Kilis Yağlık, Kiraz, Küçük Topak Ulak, Labib, Maraş-7, Mardin, Halhali, Mavi, Melkabazi, Memecik, Memeli, Meshabi, Meski, Milas Eşleği...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.