Yaya geçidi olimpiyatları!

A -
A +

“Trafikte umumiyetle gözlem yaparım. Yayalar ve sürücülerle alakalı müşahedelerimi dostlarımla, sürücü sınavı sorumlusu olduğum ehliyet imtihanlarında da sürücü adaylarıyla paylaşırım.

 

Sürücülerin yayaya yol vermemesi, yaya geçidinde lambaya rağmen durmaması mühim bir meseledir. Ankara’daki yoğun trafikte, şartlar müsaitse, ekseriyetle “dörtlü lamba yakarak” yayalara yol veririm. Buradaki bir muradım da yol verme mülahazasının -maalesef- yerleşemediği fikriyle yeni sürücülere emsal teşkil edebilmektir. Yayalardan çoğu zaman, bir selam yahut el işaretiyle teşekkür alır; yola devam ederim. Şu ana kadar, bu fiilimizden bir zarar görmedik. Bir yayayı beklerken görünce “o, güneşin alnında, sıcakta; sen klimalı arabadasın. O soğukta, sen kaloriferin konforuna sahip araçtasın” vb. diyerek, -şartlar uygunsa- yol vermek lazım diye düşünüyorum.

 

Yayalarımız ve yaya geçitlerimiz mevzusunda da ciddi meseleler mevcuttur. Yayanın zengin Türkçedeki mukabili piyadedir. Askerdeki piyadelik gibi yayalar da, trafikte, hatta yolda yürürken bile kurallara tabidir. Kurallar umursanmayınca “yaya geçidi olimpiyatları” başlıyor. On yıldır, her gün kullandığım; market, fırın ve mektep bulunan bir yaya geçidinde, topluca geçen ilkokul talebesi kardeşlerim hariç “yaya lambasının” yanıp yanmadığına bakan “10 kişi” görmedim. Büyük-küçük, yaşlı-genç herkesin acelesi var. Bazı vatandaşlar “kamikaze” gibi. Olimpiyatlardaki sporcuları aratmıyorlar. Akan trafikte, araçların arasından, icabında vücut hareketleriyle sıyrılarak karşıya geçiyorlar. Gelen aracın hızı, sürücünün dikkatsiz olabileceği ya da bu telaşın neticeleri mühim değil! Bazı yayalarımız ise “kalabalığa uy!” grubundan. Lakin prensipler aynı: “Kuralları, lambayı geç etrafa bak. Arabalar yavaşsa, çoğunluk geçiyorsa sen de geç."

 

İyi de bir kaza olduğunda bu aceleye; kurallara, kaidelere uymamaya değer mi?

 

     Hakan Karagöz-Rehber Öğretmen

 
 
ŞİİR
 
     Özledim seni
 
Defterinde nokta bile etmem
Ne yapayım özledim seni.
Fedayım desem can bile etmem
Ne yapayım özledim seni.
 
Yakınken nefis beni uzak eyledi
Kavuşmayı bana çok eyledi
Affına gözyaşı burdan yol eyledi
Aşkına muhabbet cana kan eyledi.
 
Değersiz biriyim ben, sen ki sultan
Hocamız övdü, verdiler sana unvan
Hakikat çeşmesi gönlün tasından
Sunar âleme muhabbet deryasından.
 
Nasıl anlamadım geçti ömür boşa,
Defter kapanmadan son sayfanda
Kalemde uç vardır az da kalsa
Yazılayım senin gönlüne efendim.
 
Ben zamanlarıma çaktım bir kibrit,
Cuma değil kıyamet kopmaz, bir ümit
Ne olur alsan şu zavallıyı, bekler ümit
Ne yapayım özledim seni efendim.
     Yavuz Selim Bulut
 
 
 

KELAMI KİBAR KİBARI KELAMEST

 

(Büyüklerin sözü sözlerin büyüğüdür)

 

 

Din büyüklerimiz buyurdular ki: "Kardeşim, sizi bu şekilde gece gündüz istirahatinizden fedakârlık yaparak cihada, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarının satışına sevk eden nedir? İçinizdeki imandır. Ebû Bekr-i Sıddık 'radıyallahü anh' iman etti, mübareğin ağzından çıkan ilk söz, 'ya Resûlullah, altı arkadaşım daha var, onları da getireyim mi?' oldu. Buyurdular ki: Zamanı gelecek, acele etme!.. 

 

Herkes tabii ki imanının güçlü olduğunu söyler. İmanın gücü, kuvveti şöyle anlaşılır. Bunu insanın kendisi daha iyi anlar. Her an herkes bir teklifle karşı karşıyadır. Bu teklif karşısında, iman kuvvetliyse, teklif edilen şeyde helal olanı, yani ahiret tarafını, Allahü teâlânın rızasını tercih eder. Eğer dünya menfaati tercih edilirse, onun zaafı vardır. Her gün hepimiz onlarca teklifle karşı karşıya geliyoruz. Hesabını tercihimize göre vereceğiz. Onun için, ölümlü dünyada derdimiz ve düşüncemiz, tercihimizin daima Rabbimizin rızasına uygun olmasına gayret etmek olmalıdır.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.