Elazığ Kalkınma Kurultayı

A -
A +

Bugün Elazığ'dayız. Bir hafta evvel Elazığ valisi Sn. Ömer Faruk Koçak aradı. Valilik, Belediye, Fırat Üniversitesi, TSO ve ildeki kamu ve sivil  kesimden teşekküllerin iştirakiyle "Elazığ Kalkınma Kurultayı" ismiyle bir çalıştay tertip etmişler. Bizi de bizzat arama nezaketi göstererek dâvet ediyordu...
Kurultay için 14 ayrı çalışma konusu tesbit edilmiş.
Masalarda 100 kişi görüşlerini paylaşacak.
Bu bir hazırlık faaliyeti.
Fikrin, kuvveden fiile geçmesi ise 2015.
Orta hedef, 2023 Büyük Türkiye.
Uzun hedefse 26 Ağustos 2071 Cihan Devleti Türkiye.
Bunlar, tabiatiyle yüksek himmet; aşk mayalı hizmet arzularıdır. İslam âlimleri, "Allahü teâlâ, himmeti yüksek olanları sever" buyurmaktalar. Öyle seziliyor ki  Elazığlı, artık nihâî kararını vermiş ve lâyık olduğu mevkide yerini almak için yek vücut olmaya azmederek kolları sıvamıştır. Böylece bu iklimin yer altı, yer üstü bütün servetleri elden geçirilecek, bugüne kadar yapılmış olanlar, kazanılmış başarılar yarım kalmış işler, ne varsa tesbit edilecek ve 2023 ve 2071 rüzgârıyla kalkınma yarışının ön safında yer alınacaktır.
Elazığlı bunları yapabilir mi?
Elbette...
Ve muhakkak.
Azmin elinden bir şey kurtulmaz. Bu şehirden; kara trenle Harput muhabbeti kalbimizde saklı kalarak 55 yıl evvel çıktık. Bu zaman zarfında  Türkiye'nin ve dünyanın muhtelif yerlerinde Elazığ ve Elazığlı için daima övgü dolu sözler işittik. Buna rağmen şehrimiz, başarı çıtasını yükselten diğer bazı illerimizle rekabette, olması gereken noktada olamadı. Bu talihsizliğin artık arkada kalacağını ümit etmekteyiz. Elazığ; yani Harput, bir ilim ve irfan ocağıdır. Düne kadar bu kültürel boyut ticari servetle zenginleşemiyordu. Şimdi artık hem Elazığ'da ve hem de büyük şehirlerimizde Elazığ asıllı güçlü iş adamları, sanayiciler, tüccarlar, holding sahipleri vardır. Şüphesiz ki başarı; sağlam bir niyet, sarsılmaz bir azîm ve dikkatli bir organizasyonun mahsulüdür.
Elazığ, büyük bir târihî mirasa sahiptir. Daha evvelkilerle beraber, Oğuz Türkmen Artukoğulları, Selçuklu ve Osmanlı ecdadımız bu toprakları ilim, ahlâk, tasavvuf, edebiyat nakışlarıyla bezemişlerdir. Harput, 18. Asırda 300 bin nüfuslu bir eyalet merkezidir. Bu büyük şehirde bölgedeki her aidiyetten insan, huzur içinde asırlarca yaşamışlardır. Bu yöreye düşman hiç ayak basamadığı gibi anarşi de girememiştir. Ses bayrağımız Türkçe'nin bütün güzelliğiyle dalgalandığı müstesna yerlerimizden biri bu güzide vatan parçasıdır.
Envâî çeşit tarih, turizm, kültür yer altı ve yer üstü zenginliklerine sahip Elazığ, Keban Barajı sebebiyle artık aynı zamanda bir deniz şehridir. Kongre merkezi, damak tadı ve beslenme merkezi, tıp, kaplıca ve sağlık merkezi, mermer ve kıymetli taşlar merkezi gibi iş kollarına merkez olmaması için hiçbir sebep yoktur. Elazığ'da, Harputluda gönül güzelliği, damak tadı ve göz güzelliği birbirini tamamlar. İnsanı terbiyeli ve şahsiyetlidir.
Biz, en son 15 MART 2007'de bu ilde devrin valisi Sn. Muammer Muşmal ile "Elazığ Okuyor" diye bir okuma seferberliği başlatmış, sonra onu Çankaya'ya taşımıştık. Elazığ'a dair yazdığımız birçok makaleler vardır. Onlardaki ana fikri tekrar edebiliriz. Bir kere ismi asliyetine iade edilerek ya "El'Aziz" veya "Harput" yapılmalı. Elazığ, beldenin kurucusu  Abdülaziz Han'a inat tahrif edilmiş ve mânâsı olmayan bir kelimedir. Hatta belki Harput olunca ileride gerçekleşecek bir idari düzenlemede çevredeki bazı küçük iller de bu çatı altına taşınabilir...
Elazığ Kalkınma Kurultayı, bir büyük başlangıç oldu. Şu var ki her hayırlı işin mânisi çok olur. Bu sebeple yılmadan, azimle o yüksek ufuklara yürümeli; Sevgili Peygamberimizin -aleyhisselam- "men sabere zafere/sabreden zafere kavuşur" mübarek sözleri unutulmamalıdır...
Ey Harput!
Ey Balak Gazi mirası!
Yolun açık, istikbalin de mazin gibi şanlı, yüce ve bereketli olsun!
Sana hizmet etmiş ve hizmet edecek olanların mübarek toprağında medfun Seyyid Osman Bedreddin Hazretleri gibi ulu zatların şefaatlerine nail olmalarını dileriz.
Dünya markası olmak, Harput ismine ne de güzel yaraşır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.