Hicrî-Kamerî 1435 yılı bugün bitiyor

A -
A +
Hem harâm ayların, hem de hac aylarının sonuncusu ve 1435 hicrî-kamerî senesinin de son ayı olan Zilhicce, bugün bitmiş olmaktadır. [Çünkü bugün 30 Zilhicce 1435.]

Yarın inşâallah, yeni bir ay [yani Muharrem-i harâm ayı] ve yeni bir hicrî-kamerî sene [yani 1436 senesi] başlayacaktır.
Muharrem ayı, İslâm hicrî-kamerî senesinin birinci ayı ve Kur'ân-ı kerîmde kıymet verilen 4 harâm aydan birincisidir. Muharrem ayının birinci gecesi yani bu gece de, Müslümânların hicrî-kamerî yılbaşı geceleridir.
Peygamber Efendimizin, Medîne'nin Kubâ köyüne geldiği tarih [20 Eylül 622 Pazartesi günü], Müslümânların "Hicrî-Şemsî" yılbaşıları olmuştur. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, "Hicrî-Kamerî" yılbaşı olmuştur.
İlk Hicrî-Kamerî senebaşı [01 Muharrem], milâdî 622 yılının Temmuz ayının, 16'sına rastlayan Cuma günü idi. Kamerî takvîmde bir yıl 354,367 gündür. [Bu süre, "Ay"ın "Dünyâ" etrâfında 12 kerre döndüğü zamandır. Güneş yılından 10,875 gün daha kısadır. Bundan dolayı, 32,5 yılda, bir yıl daha fazladır.]
Demek ki Muharrem, İslâmî senenin 1. ayı; Muharrem ayının 1. gecesi, Müslümânların hicrî yılbaşı gecesi; Muharrem ayının 1. günü de Müslümânların yeni yılının, yani hicrî-kamerî yılın 1. günüdür.
Bütün mübârek gece ve günlere saygı göstermelidir. Bu geceleri ihyâ etmeli, yani kazâ namâzları kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, duâ ve tevbe etmeli, sadaka vermelidir...
Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm 53 yaşında iken, Allahü teâlânın izni ile Medîne-i münevvere'ye hicret etti. Rebîul-evvel ayının Perşembeye rastlayan birinci günü öğleden sonra, Ebû Bekr-i Sıddîk'ın evinden berâberce çıkarak Mekke'nin güneydoğu tarafında bulunan Sevr Dağı'ndaki mağaraya geldiler. Mağarada 3 gece kalıp, Pazartesi gecesi ayrıldılar.
Bir hafta yolculuk yapıp Eylül ayının 20. ve Rebîülevvel'in 8. [Pazartesi] günü, Medîne yakınındaki Kubâ köyüne vardılar. Cumâ günü Medîne'ye girdiler.
Hicrî yıl, bu hicretin başlangıç kabûl edildiği senedir. Ayın hareketi esâs tutulduğu için buna, "Hicrî-Kamerî Sene" veya "Sene-i Kameriyye" de denir.
O seneki Muharrem ayının birinci günü, yani hicretten 66 gün evvel, Müslümânların hicrî-kamerî sene başlangıcı oldu. Bu da, târihçilere göre mîlâdın 622. yılındaydı. Temmuz ayının 16. [Cumâ] gününe rastladığı, Ahmed Ziyâ Beyin "Kozmoğrafya" kitâbında yazılıdır. Kubâ köyüne ayak bastığı 20 Eylül günü Müslümânların yılbaşısı, yani hicrî-şemsî sene başlangıcıdır. 20 Eylül gününü başlangıç kabûl eden güneş yılına da "Hicrî- Şemsî Yıl" denir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.