'Ben sağlıklıyım, bir şey olmaz' demeyin! Bilim insanları bile şaştı kaldı: Hibrit virüs ne antikor tanıyor ne de bağışıklık

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Ben sağlıklıyım, bir şey olmaz' demeyin! Bilim insanları bile şaştı kaldı: Hibrit virüs ne antikor tanıyor ne de bağışıklık

SAĞLIK Haberleri

İki yaygın solunum yolu virüsünün birleşerek insan bağışıklık sisteminden kaçabilen ve akciğer hücrelerini enfekte edebilen hibrit bir virüsü meydana getirdiği ortaya çıktı. Bilim insanları böyle bir viral ‘iş birliğinin’ ilk defa gözlemlendiğini açıkladı. İşte insan bağışıklık sisteminden kaçmayı başaran o virüs…

Bilim insanları, insan bağışıklık sisteminden kaçmayı başaran hibrit yani iki farklı virüsün birleşmesinden oluşan bir virüs tespit etti. Araştırmacılar, tespit ettikleri bulguların, ortak enfeksiyonların neden bazı hastalar için tedavisi zor viral pnömoni de dahil olmak üzere önemli ölçüde daha kötü hastalıklara yol açabileceğini açıklamaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Her yıl dünya çapında yaklaşık 5 milyon insan ‘influenza A’ virüsü kaparak, hastaneye kaldırılırken, respiratuar sinsityal virüs (RSV) beş yaşın altındaki çocuklarda akut alt solunum yolu enfeksiyonlarının önde gelen nedenleri arasındadır ve bazı çocuklarda ve daha büyüklerde ciddi hastalıklara neden olabilir.

Bir kişinin aynı anda her iki virüsle de enfekte olduğu co-enfeksiyonların (ortak enfeksiyonların) nispeten yaygın olduğu düşünülse de, bu virüslerin kendilerini aynı hücrede bulduklarında nasıl tepki verecekleri belirsizdi.

Çalışmayı yöneten MRC-Glasgow Üniversitesi virüs araştırma merkezinden Dr. Joanne Haney, “Solunum virüsleri, ekolojik bir niş gibi vücudun aynı bölgesini hedef alan birçok virüs topluluğunun bir parçası olarak var olurlar. Her bir virüsün biyolojisinin daha eksiksiz bir resmini elde etmek için bu enfeksiyonların birbirleri bağlamında nasıl meydana geldiğini anlamamız gerekiyor." dedi.

PALMİYE ŞEKLİNDE HİBRİT VİRÜS OLUŞTU

Araştırmak için, Haney ve meslektaşları kasıtlı olarak insan akciğer hücrelerini her iki virüsle de enfekte ettiler. Ekip, diğer bazı virüslerin yaptığı gibi birbirleriyle rekabet etmek yerine, palmiye ağacı şeklinde bir hibrit virüs oluşturmak için bir araya geldiklerini buldular.

Hakemli bilimsel dergi Nature Microbiology’de yayımlanan araştırmayı denetleyen Prof. Dr. Pablo Murcia, "Bu tür bir hibrit virüs daha önce hiç tanımlanmamıştı. Her iki virüsün genomları ve dış proteinleri ile bir araya gelen tamamen farklı iki aileden virüslerden bahsediyoruz. Yeni bir virüs patojeni türüdür.” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar, bir defa oluştuğunda hibrit virüsün komşu hücreleri de enfekte edebildiğini buldu, üstelik enfeksiyonu engelleyen antikorların varlığında bile bunu yapabildiği ortaya çıktı.

Antikorlar hibrit virüsün yüzeyindeki influenza proteinlerine hala yapışmış olsa da, virüs bunun yerine akciğer hücrelerini enfekte etmek için sadece komşu RSV proteinlerini kullandı. Araştırmacı Murcia, "Grip, hibrit viral partikülleri Truva atı olarak kullanıyor" dedi.

VİRÜSLER GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİP, ANTİKORLARDAN KAÇIYOR

Virüslerin güçlerini birleştirmesi, bağışıklık sisteminden kaçmalarına yardımcı olmanın yanı sıra, daha geniş bir akciğer hücre yelpazesine erişmelerini de sağlayabiliyordu. Bununla birlikte, grip genellikle burun, boğaz ve nefes borusundaki hücreleri enfekte ederken, RSV nefes borusu ve akciğer hücrelerini enfekte ederek hastalığa yol açıyor.

Leeds Üniversitesinden virolog Dr. Stephen Griffin, grip hastalığının viral pnömoni adı verilen ciddi ve bazen ölümcül bir akciğer enfeksiyonunu tetikleme olasılığını artırabileceğini söyledi. Griffin, “RSV, mevsimsel grip virüsünden daha aşağı akciğere inme eğilimindedir ve enfeksiyon ilerledikçe daha şiddetli hastalığa yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Birden fazla virüs bulaşmasını önlemek için başka bir neden, çünkü sağlığımızı korumak için önlem almazsak bu hibridizasyon daha da fazla gerçekleşebilir." dedi ve hibrit virüsün daha fazla araştırılması gerektiğini vurguladı. 

Ekip, anlamlı bir şekilde, hibrit virüslerin kültürlenmiş hücre katmanlarını ve ayrıca bireysel solunum hücrelerini enfekte edebileceğini gösterdi. Griffin, "Bu önemli çünkü hücreler birbirine otantik bir şekilde yapışıyor ve virüs parçacıklarının doğru şekilde girip çıkması gerekecek" dedi.

Bir sonraki adım, co-enfeksiyonu olan hastalarda hibrit virüslerin oluşup oluşmadığını bulmak. Murcia, "Bunun yalnızca grip ve RSV ile mi olduğunu, yoksa diğer virüs kombinasyonlarına da mı yayıldığını bilmemiz gerekiyor" dedi.

(The Guardian)

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...