Bakanlıktan otizm seferberliği: Erken teşhis için taramalar yapılacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakanlıktan otizm seferberliği: Erken teşhis için taramalar yapılacak

Sağlık Haberleri

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, otizm konusunda atacağı yeni adımlarla erken teşhisi amaçlıyor. Buna göre; hasta çocuğun kardeşlerinde otizm taraması yapılacak, evde sağlık hizmeti için mobil ekipler kurulacak. Hastalara rapor kolaylığı sağlanacak ve eğitimde daha fazla yer almaları sağlanacak.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı otizmliler için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, hastalığı erken teşhis edebilmek amacıyla, otizmli çocukların kardeşleri öncelikli olmak üzere 18-36 ve 36-72 aylık çocuklarda tarama yapılacak.

Oluşturulacak olan mobil çocuk izleme ve sağlık heyeti ile evlere tarama hizmeti götürülecek. Otizmli çocuklara yönelik aile temelli erken müdahale programı geliştirilecek. Otizmli çocuğa sahip ailelere duygusal çöküş, öfke veya kriz durumlarında yardımcı olabilmek için hastaneler bünyesinde “Kritik Müdahale ve Güvenli Alan” adı altında birimler kurulacak.

Otizmli çocukların ailelerine psikolojik destek ve bilgilendirme amacıyla “Bireysel Hizmet Danışmanlığı” modeli uygulanmaya başlanacak.

RAPORLAR E-DEVLET ÜZERİNDEN PAYLAŞILABİLECEK

Otizmli bireylere verilen raporların e-devlet üzerinden diğer kurumlarla paylaşımı ve geçerliliği sağlanacak. Böylece vasilik, askerlik, SGK ile ilgili işlemler vb. alanlarda otizmli bireylerin yeniden rapor alması uygulamasına son verilecek. Bu konuda yasal düzenleme yapılacak.

Öte yandan, otizmli bireylerin eğitimden uzak kalmaması ve diğer öğrencilerle bir arada öğrenim görebilmesi için kaynaştırma-bütünleştirme çalışmaları yürütülecek. Bu doğrultuda, merkezi sınav ve özel yetenek sınavı ile ortaöğretim kurumlarına yerleşen otizmli bireylerin sayısı artırmak için projeler yürütülecek.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...