Rekorlar artık bitti mi?

Rekorlar artık bitti mi?

DİĞER SPORLAR Haberleri

Her olimpiyat öncesinde tartışmaya açılan soru bir kere daha gündemde. Dünya rekorları artık kırılamayacak mı? İnsanoğlunun sınırı nereye kadar?

Olimpiyatlar için artık geri sayım başladı ve yıllardır süren bir tartışmanın fitili de ateşlendi… "Dünya rekorları yavaş yavaş sınıra mı dayanıyor? Kırılabilecek rekorların sayısı azaldı mı?" İşte bu soru, bilim insanlarını ikiye böldü. İşte bu soru bilim insanlarını ikiye böldü. Bazı araştırmacılar, yakın gelecekte dünya rekorlarının kırılamayacağını savunuyor, bazıları ise her zaman Usain Bolt gibi sıra dışı bir atletin çıkacağını ve rekorları kırmaya devam edeceğini söylüyor. Olimpiyatların sloganı, "Daha hızlı. Daha yükseğe. Daha güçlü." Ancak bu slogan yakın bir gelecekte geçerliliğini kaybedecek mi? nbsp;

##tgvideo##

BUBKA 17 YILDIR GEÇİLMİYOR
Zira birçok bilim insanı, dünya rekorlarının artık kırılamayacak noktaya çok yaklaştığı görüşünde. Bazı rekorlar da onları doğruluyor. Örneğin Mike Powel'a ait erkekler uzun atlama rekoru 1991 yılından bu yana kırılamıyor. Efsanevi sırıkla yüksek atlamacı Sergey Bubka'ya ait rekor da, 17 yıldır kırılmayı bekliyor. İlk modern olimpiyatların düzenlendiği 1896 yılından bu yana kırılan rekorları mercek altına alan Geoffrey Berthelot adlı bilim adamı, atletlerin, insan limitlerinin yüzde 99'una kadar dayandıklarını savunuyor. Bloomburg Üniversitesi'nde görev yapan Rıza Nubary de bu konuda araştırmalar yapıyor. nbsp;


MİLİMLER VE SALİSELERİN ÖNEMİ
Sporseverlerin fazlasıyla ilgisini çeken 100 metre yarışından örnek veren Nubary, insan fizyolojisinin, 100 metreyi 9.40'tan daha hızlı koşmaya elvermeyeceği görüşünde. Ancak Nubary ve onun gibi düşünenler katılmayanlar da var. Tıpkı Brock Üniversitesi insan kinetiği bölümünde görevli Ian Ritchie gibi. Bolt gibi sıra dışı atletlerin her zaman insan mantığını aşan başarıların altına imza atacağını düşünen Ritchie; "1954'te, 1 milin, 4 dakikanın altında koşulması imkânsız görünüyordu. Ancak Roger Bannister 1 mili 3 dakika 43 saniyede koştu. Gelecekte rekorlar kırılsa bile bunu milimler ve saliseler belirleyecek" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...