Gemi adamları, bölge milletvekillerine sesleniyor

A -
A +
Feridun Ağabey, yılın 11 ayını geceli gündüzlü fırtınalı ve dalgalı denizlerde geçiren, sıla ve yurt özlemi içinde yüzer bir hapishaneyi iş yeri edinmiş gemi adamlarıyız. Gemi adamlarının 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile yıpranmaya bağlı erken emeklilik hakları ellerinden alındı. İlgili yasayla denizcilik mesleği “risk taşıyan işler” kapsamından çıkarıldı. 2012 yılında yapılan değişiklikle farklı meslekler yeniden kapsama alınırken gemi adamları kapsam dışı tutuldu. Bu sebeple şu anda yaklaşık 190 bin gemi adamı, aileleri ile birlikte tahmini 760 bin kişi mağdur oldu.
Gemide görev yapan ve sefere katılan miçodan kaptana kadar değişik yeterlikteki denizcileri kapsayan her bir kişiye “gemi adamı” denir. Bu insanlar gemide sadece belli sayıda insan ile bulunma, her türlü sosyal aktivitenin dışında kalma, deniz ve gemi ortamının içinde yıpranan ve ömürlerini, sağlıklarını, sosyalliklerini, ailelerini kaybettikleri hâlde bunun farkında olamayan insanlardır. Sizlere daha dikkat çekici bir durumu bildireyim; ülkemizde ortalama insan ömrünün 80 yıl olduğunu ölçü alarak şöyle bir palan yapalım.
Denizcilerin on sekiz yaşına kadar olan çocukluk, gençlik, temel eğitim dönemi, bir yıl askerlik dönemini ile 19 yıl, 19 yılı 80 yıllık ömürden çıkardığımızda geri kalan ömür 61 yıl. Emeklilik yaşı 65 olduğu için gemi adamı ömrün tamamını gemide geçirmek durumunda. Gemi adamının evinde geçireceği zaman ömründe topu topu beş yıl; o da senelik izin günlerinde. 2008 yılında çıkarılan bu yasa maalesef gemi adamlarının emekli olmasının önünü kapatmıştır.
2018 Temmuz ayında sağlık çalışanlarına bir yasal düzenleme yapılarak yıpranma hakkı tanındığını haber bültenlerinden izledik. Bu gelişmeleri destekliyor, söz konusu iş kollarında çalışanları tebrik ediyoruz. Aynı şekilde biz gemi adamlarının da yasal düzenlemeyle yıpranma hakkına kavuşturulmasını talep ediyor, bölge milletvekillerimizden bu konu üzerine bir çalışma bekliyoruz. Bu konuyu Meclis gündemine getirerek konuşulmasını meselenin çözümü için deniz işverenleri ve gemi adamlarını dinleyerek ortak bir paydada buluşturmalarını bekliyoruz. Saygılarımızla...
           Rumuz: “Recep K.”
 
 
“Bir yazı ile bu kişiyi rezil eder misiniz?”
 
"Feridun Bey merhaba, öncelikle herkese hayırlı çalışmalar dilerim. Ben Umman'ın Salalah şehrinde; yöneticilerinin büyük bölümü ve çalışanlarının çoğu Türk olan ismini size yazdığım bir otelde görevli personelim. Sizleri Türkiye'deki ailem tarafından tanıdım. Onlar Türkiye gazetesinin yıllardır abonesi. Size yazmamın sebebi ise Salalah’ta bir şirket yetkilisiyle ilgili. Bu şahıs daha önce buraya âdeta kaçak gelmiş. İsmini de size bildirdiğim bu kişinin taciz ve sarkıntılık gibi davranışları olduğu gibi bunu bir de maharet gibi etrafına anlatması. Yasak olduğu hâlde her gece sarhoş vaziyette otele gelip bayanlara ve turistlere sarkıntılık yapıyor olması. Bu kişiyi şikâyet etmemize rağmen bir türlü sonuç alınamıyor. Müslüman bir coğrafyada böyle davranışlar özellikle bizleri üzüyor ve utandırıyor. Sizlerden talebimiz, ilgilileri uyaracak, bu iğrençliğe son vermeyi sağlayacak bir yazı yazıp bu şahsı rezil edecek bir girişim yapabilirseniz sizlere müteşekkir olacağız” diyen Osman T. İsimli okuyucumuz, öncelikle derdinizi bizimle paylaşmak isteğiniz için teşekkür ederiz. Ancak verdiğiniz bilgiler üçüncü şahsa ait olup doğru söylüyor bile olsanız hukuken sizi ve bizi ilgilendirmeyen konulardır. İşinize engel olma durumu varsa da o kimseyi bulunduğunuz yerdeki asayiş birimlerine bildirmeniz gerekir. Selamlar...
 
 
Gözlük kullanıcılara bazı tavsiyeler
 
Feridun Ağabey, sizin aracılığınızla gözlük kullanan okuyucularımıza bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum: 
“Gözlüğünüzü iki elinizle ve saplarından tutarak takıp çıkarınız... Çizilmelerini önlemek için gözlüğünüzü, camları sert bir yüzeye temas edecek şekilde ters koymayınız... Gözlüğünüzün camlarının çizilmesini önlemek için önce su ile yıkayarak tozdan arındırınız, sonra da mikrofiber bir bezle siliniz... Anti-refle kaplamalı gözlük camlarınızı kesinlikle güçlü deterjanlar, aseton, alkol, amonyak ve tiner gibi kimyasallarla temizlemeyiniz... Parfümünüzü gözlüğünüzü takmadan önce kullanınız... Gözlüğünüzle ve kontakt lensinizle denize girmeyiniz... Organik camlı gözlüklerinizi yazın otomobil panel cam önünde bırakmayınız... Gözlüğünüzü kullanmadığınız zamanlarda çizilme, deformasyon ve kırılmalara karşı kılıfında muhafaza ediniz... Aşırı terleme durumunda hem çerçeve hem de camların ömrünü uzatmak için gözlüğünüzü sık sık su ile yıkayınız...”
           Taylan Küçüker-Eczacı Gözlükçü
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.