Osmanlıca Öğretim Görevlisi arayan özel üniversitelere

A -
A +
Üniversitelerde Osmanlıca eğitimi konusunda öğretim görevlisi sıkıntısı yaşandığını bilmekteyim. Öğretim görevlisi alımlarında YÖK'ün getirdiği prosedür, bazen ister istemez konuya vâkıf olduğu halde kriterlere uymayan birçok ilim adamının üniversitelerde ders vermesini imkânsız kılmaktadır.
Oysa ilim adamından faydalanabilmenin önünü açacak şekilde prosedür esnetilebilmelidir. Kaldı ki bu konuda kimi özel mütevelli heyeti başkanlarının kimi üniversite rektörlerinin ve hatta bölüm başkanlarının inisiyatiflerinin olduğunu da tahmin ediyorum.

Bu vesileyle Osmanlıca konusunda bir deha olan pek muhterem bir ilim adamından istifade edebileceklerini kendilerine köşenizden duyurmanızı rica ediyorum.

Selahattin Uysal Beyefendi, Yeminli Osmanlıca Tercümanlığı yapmış, İstanbul Azınlık Vakıflarına Ait Osmanlıca Evrakların Tercümesini yürütmüş, 1988-2005 yılına kadar da Arşiv Uzmanı olarak T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü-Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında görev yapmış, Osmanlıca Devlet Belgelerinin Tasnifi ve Tercüme işlemlerini başarıyla yürütmüş bir ilim adamıdır.

Böyle bir insanın emekli olduktan sonra ilmiyle baş başa bırakılması ona değil bu ülkeye kayıptır. Bu ülkenin gençlerinin böylesi bir ilim adamından faydalanmasını sağlayan üniversite de öğrencisine değer veren üniversitedir. İletişim bilgisi: uysalas@gmail.com."
         Emin Ceylan-İstanbul


Vatandaşa korku hissettirenleri kınıyorum

İstanbul'dan "Köşenizde, 76Y hattının  sabah seferlerinin kaldırılmamasını doğal olarak talep eden arkadaşın, masumane ve tamamen haklı talebinde bile ismini gizli tutmasını üzülerek okudum. Maalesef ülkemiz insanlarının böyle küçük bir şikâyet ve istekte bulunurken dahi korku hissetmesini sağlayanları kınıyorum. Saygılarımla" diyen sevgili adaşım Feridun Davut Şekeroğlu, gerçekten en önemli dertlerimizden birine işaret ediyor. Burada söz konusu İETT değildir. Söz konusu toplumdaki algının kaynağıdır. Ne hazindir ki günümüzün özellikle kimi kamu kurum yöneticileri, normal şartlarda, kendisine şikâyet, öneri ve eleştiri yoluyla katkı sağlayan insanına teşekkür edeceğine o insanını soruşturma vb. yöntemleriyle bir daha bu tür girişimlerden vazgeçmesini sağlayacak psikolojik tedbir uygulamayı seçmekteler.
Her ne kadar uyum yasaları çerçevesinde bazı kurumlarda şikâyet ve önerilere artık yer verilmeye başlansa da, bu öz eleştiri henüz vatandaşta karşılığını bulamamıştır. Dişe dokunur ciddi eleştirilere kurum yetkilileri henüz açık değildir. Göstermelik eleştirilere de vatandaşın karnı toktur. O bakımdan gerçek istek dilek ve eleştiriler maalesef yine ismi gizli tutularak yapılmaktadır. Okuyucumuz sıkıntının esas kaynağını görmüş ve egosunu kurumdan öne tutan zihniyeti kınamıştır.

Prim ödemelerini geri alabilir mi?

"Feridun Ağabey, bir komşu teyzemiz var. Tek başına yaşayan, yaşlı bu kadıncağız, otuz kırk sene öncesinde üç dört sene kadar sigortalı bir işte çalışmış ve sigorta primleri ödenmiş. Evlendikten sonra çalışmadığı için sigortası devam etmemiş. Şimdi de vefat eden eşinden kalan emekli aylığı var. Ancak geçmiş dönemde o çalıştığı sürede adına kesilen prim ödemelerinden dolayı bir hak sahibi olabilir mi, ya da primlerinin geri ödenmesi mümkün müdür? Bu konuda SGK yetkililerinden bir bilgi alabilir miyiz? Teşekkürler..."
Selma T.-Samsun
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.