Türkiye'ye arabayla gelmek için 6 ay niye bekletiliyor?

A -
A +

“Avrupa’da çalışan bir gurbetçi ailenin ikinci kuşak gurbetçi vatandaşıyım. Buradan Türkiye’ye arabayla gidip gelmede hayli sıkıntılar yaşıyorduk. Burada alınan arabanın Türkiye’de iki yıl süreyle kullanılabileceği ile ilgili bir açıklama gelince babam heveslendi. Hatta öyle ki çocuklar gibi sevindi. “Araba alayım gideyim orada bineyim” dedi. Çocuk nasıl sevinir o derece sevindi. Aldı arabayı. Bu arada bizim gibi düşünerek bir arkadaş daha araba almış. 2000 km yol gitmiş. Ama öğrendik ki kapıdan dönüp gelmiş. İçeriye almamışlar. Niye diye sorduk. Meğer 185 günü doldurmamışmış.

Nasıl bir şey bu? Efendim araba sahibinin, arabasını alıp Türkiye’ye götürmeden evvel altı ay yurt dışında kalması lazımmış. Yani hemen araba alır almaz yurt dışına çıkamazmış. “Böyle saçma şey mi olur?” dedik. Bunu araştırdık. Bu konuda Kapıkule’yi aradım. Verilen telefonlardan kimselere ulaşamadık. BİMER’e mail attım. Mail’e bile cevap nice zaman sonra geldi. Bana gönderilen mailde ise telefonlara rahat ulaşılabildiği herkesin görevi başında olduğu yazılıyordu. İyi öyleyse biz keyif olsun diye bu mailleri atıyoruz. Burada biz ülkemize hasretimizi dile getiriyoruz. Devletimiz bize bir imkân sağlıyor. Ama şu prosedürler nefes aldırmıyor. Sayın Bakanlığımıza Sayın Başbakanımıza durumumuzu iletirseniz seviniriz. Bu araba izin konusuna bir açıklık getirilsin. Bu altı ay şartı varsa da kaldırılsın ne olur.’
A.E.- Strasbourg –Fransa
 
***
Daha da oradan et almıyorum
 “Feridun Ağabey, geçenlerde söylemesi ayıp bir kilo kadar kuşbaşı et yaptırıp eve götürdüm. Akşam sofraya oturduk. Hanım daha ağzına bir lokma aldığında  “Bu et acımış!” dedi.
Peşinden çocuklar da aynını söyleyince anladım ki bu ette bir şey var. Kasap da yolumun üzerinde orta yaşlarda bir insandı. Beni de şahsen tanıyor. Dedim ki:
“Ya sen bana acılaşmış et vermişsin. Bu ne iş?”
“Ya hocam affedersin, çok üzüldüm!” filan dedi. Ben sana güzel bir et veriyim dedi. O arada baktım bir taze dana eti var. Ama adam bana yine o eski kocamış belki de ölmüşken kesilmiş hayvanın etinden vermeye çalışıyor. “Ya sen bana şu dana etinden ver!” diye müdahale ettim de öyle aldım. Daha da oradan et almıyorum. Size işin daha acı tarafını söyleyeyim. Bu adamın kasap dükkânın az ötesinde bir de lokantası var. O etleri orada da müşteriye yediriyor. Köfte yapıyor, haşlama yapıyor kavurma yapıyor… Kaçak ete karşı tedbir tamam, eşek etine vb. tedbir tamam ama bir de böyle hastalıklı ve yaşlı hayvanların etinden yapılıp piyasaya sürülen et ürünlerine karşı da tedbir alınması lazım değil mi?”
Rumuz: “Hoca”- Samsun
 
***  
Park Shop'a yeniden çağrıda bulunuyoruz
Bu yazı ikinci kez gönderiliyor. Biz de Park Shop yetkililerinin dikkatine ikinci kez sunuyoruz. Demek ki halen bir düzenleme yapılmamış. Konu şöyle: “TEM Otoyolunda 157. Km Hamitli Mevkii Hendek-Sakarya adresinde bulunan PARK SHOP Outlet Center'e İstanbul'dan giderken de, İstanbul'a gelirken de gerek seyahat ettiğimiz otobüs firmasıyla gerek özel aracımızla mutlaka uğruyoruz. Çünkü PARK SHOP müşterilerine iyi ve kaliteli hizmet sunabilen gerçekten güzel bir dinlenme tesisi. Kendilerinden bir ricada bulunacağım.
Tesisin, mescit kısmında abdest alınacak bölümlerde ayak basmak üzere plastik parkeler döşenmiş durumda. Birkaç mescitte daha gördüm. Yolculara da ayakkabıyla basmayıp çoraplarını çıkartarak o plastik parkelere basıp abdest almaları önerilmekte. Bu uygulama yıllardan beri devam etmekte.
Belki temiz tutulması amacıyla yapılmış olsa da abdest için çıplak ayakla oraya basan her insanın ayağı sağlıklı olmayabilir. Mantar ve benzeri enfeksiyon kapma riski vardır. Dolayısıyla bu plastik parkelerin oradan kaldırılıp yolcuların normal şekilde ayakkabılarıyla oraya gelip oturarak abdest alabileceği bir düzenleme hijyen açısından çok önemlidir. Park Shop yetkililerin bu ve benzeri bir düzenleme yapacağına inanıyor, kendilerine verdikleri güzel hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Mehmet Çınaroğlu-İstanbul
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.