Osmanlı'nın yolundayız

A -
A +
 
Süleyman  Şah Üniversitesinin Kartal'daki kampüsünün girişinde Süleyman Şah'ın temsili bir resmi bulunuyor.

Süleyman Şah Üniversitesi Mütevelli Heyetİ Başkanı iş adamı Ali Dumankaya:
Osmanlı'nın yolundayız
Süleyman Şah Üniversitesi, Türkiye'nin yükseköğretim halkasına üç yıl önce dahil oldu. Üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığını Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ali Dumankaya yürütüyor. 'Dumankaya' ve 'üniversite' denildiğinde akıllara ilk "inşaat fakültesi" gelebilir. Ama İstanbul'da yaptığı büyük inşaat projeleriyle bilinen Ali Dumankaya, üniversite ile Türkiye'nin sosyal geleceğini inşa etmek istediklerini söylüyor. Sosyal bilimlerin, Türkiye'nin bugünkü coğrafyadaki jeopolotik konumu güçlendireceğini inandıklarını ifade eden Dumankaya, "Sosyal bilimler, dünyanın gelişiminde çok büyük bir pay sahibi, her şeyi kapsıyor" diyor.
Birçoğu Süleyman Şah Üniversitesi'nin ismini, Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'tan aldığını düşünüyor. Oysa tarihimizde bir Süleyman Şah daha bulunuyor. O da Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa. Tarihe "Rumeli Fatihi" olarak geçen paşa, Osmanlı medresesini ilk kuran kişi. Çok genç yaşta vefat eden Süleyman Şah'ın ismini yaşattıklarını belirten Ali Dumankaya "Ecdadın izindeyiz. Kökleri tarihte olan, ondan ders alan, onları hayata katmaya çalışan bir üniversiteyiz. Logomuzdaki 5 kartal kanadı var bunlar 5 kıtayı temsil ediyor" diyor.
Halen İstanbul Kartal'da kurulan Süleyman Şah Üniversitesi, önümüzdeki eğitim yılından itibaren 120 bin metrekare kapalı alana sahip olan Tuzla'daki yeni kampüsünde eğitim verecek. Dumankaya İnşaat'ın kurucu ortaklarından Halit Dumankaya'nın 19 yaşında vefat eden kızı Leyla Dumankaya'nın ismini yaşatacak olan yerleşke, 120 milyon liraya mal olacak. 
Geçen yıl ilk beş binden 65 öğrencinin Süleyman Şah Üniversitesi'ni tercih ettiğini anlatan Ali Dumankaya, bu başarının sebebini burs ve akademik başarıya bağlıyor. Üniversitelerin özerk olması, YÖK'ün daha çok düzenleyici bir pozisyonunun bulunması gerektiğini anlatan Dumankaya, "Hukuk fakültesi için iki yıldır onay bekliyoruz. Bizim gibi sırada 26 üniversite daha var" diye dert yanıyor. 
Butik bir  üniversite oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Dumankaya, şöyle devam ediyor: "Halen 738 öğrencimiz var. Bunu 6 bine çıkarmayı hedefliyoruz.  22 ülkeden 44 yabancı öğrencimiz var. Bizim hedefimiz kâr amacı gütmeyen bir yapı kurmak ve sürdürmek. Vakıf üniversitesinin amacı budur. En iyi mühendislik fakültesi gibi bir hedefimiz yok. Ama sosyal bilimlerde Türkiye'nin geleceğini kurmak istiyoruz."

 
Vildan Nurdağ, Süha Boncukçu ve N.Cihan Camgöz gururumuz oldu.

"Yıldız"lı öğrenciler dünya birincisi oldu

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencileri 'Akıllı Uyarı Sistemi" isimli projeleriyle birinciliği kazandı

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, dünyaca ünlü bilişim firması IndraFutureMinds tarafından Brezilya'da düzenlenen yarışmada, 12 ülkeden 16 takımın arasında birinciliği kazandı. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi Bilgisayar Mühedisliği son sınıf öğrencileri Vildan Nurdağ, Süha Boncukçu ve Necati Cihan Camgöz, 'Akıllı Uyarı Sistemi' ile Brezilya, Filipinler ve İspanya ekiplerini eleyerek birinci oldu. 

İstanbul Aydın yılın üniversitesi
İstanbul Aydın Üniversitesi, Ekovitrin Dergisi tarafından bu sene 12.'si düzenlenen "Ekovitrin Yılın Starları Anketi"nde yılın üniversitesi seçildi. 270 bin 992 kişinin katıldığı ankette, 35 kategoride toplamda 105 aday yarıştı. Bu yıl 10. Kuruluş yılını kutlayan İstanbul Aydın Üniversitesi 22.000 öğrencisi, teknoloji yatırımları ve akademik kadrosuyla birinciliğe layık görüldü. 



BÖLÜM KURDULAR
Siber güvenlik 'Şehir'e indi
Amerika'da geçtiğimiz haftalarda ABD borsasında bir tweet ile 200 milyar dolar civarında zarar oluşturan hackerler, siber güvenlik konusunu bir defa daha gündeme getirdi. Dünya, siber güvenlik alanındaki yetişmiş uzman sıkıntısı yaşıyor. İstanbul Şehir Üniversitesi de bu çerçevede bir yüksek lisans programı açtı. TÜBİTAK-BİLGEM ile birlikte yürütülecek Bilgi Güvenliği Mühendisliği Yüksek Lisans Programında, "siber güvenlik", "kriptoloji" ve "ağ güvenliği" gibi konularda dersler verilecek.

ULUSLARARASI ETKİNLİK
Medeniyet konferansı
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSMAM) bünyesinde Uluslararası Medeniyet Konferansları'nın birincisi 6 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul'da gerçekleşecek. "İslam Medeniyeti Üzerine Yeni Yaklaşımlar" konulu konferans, İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Faruk Akyol'un moderatörlüğünde gereçekleşecek. Wyndham İstanbul Kalamış Marina Otel'deki konfreransa Türkiye, Malezya ve İspanya'dan uzmanlar katılacak.


PROJELER YARIŞIYOR
3 günlük bilim şenliği
MEF Eğitim Kurumları, geleneksel olarak her yıl, fen bilimleri alanındaki yetenekli öğrencileri bilimsel araştırmalara yönlendirmek ve onların "Geleceğin Bilim İnsanları" olarak yetiştirilmelerini sağlamak amacıyla "Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması" düzenliyor. 7-10 Mayıs 2013 tarihleri arasında 22.'si yapılacak yarışmaya Türkiye'den 120, yurt dışından da 45 öğrenci katılacak. Etkinlikte 22 ülkeden 90 proje birincilik için yarışacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.