Fen, edebiyat, fizik, kimya fakültelerini bitirenlere, yeni iş imkânları için dikkat

A -
A +
Bu ülkede yıllarca doktor ve mühendisten başkasına kız verilmediği için midir bilemiyorum, üniversitelere girişte herkes bu okullara odaklandı.
Diyeceksiniz ki artık 1 milyon küsur öğrenci sınava giriyor, başka yere odaklansa ne olacak? Yine yüz binlerce öğrenci açıkta.
Ama sadece bir örnek bile Türkiye'de meslek seçiminde ve yönlendirmesinde çeşitliliğin ne kadar yetersiz olduğunu gösterebiliyor. Mesela geçen yıl birçok ilimizdeki üniversitedeki Su Ürünleri Fakültelerine öğrenci başvurusu olmadığı ve bu yüzden okulların boş kaldığı da bir başka gerçek. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Şaşmaz, "Öğrenciler bu bölümlerden mezun olunca balıkçı olacağını zannederek kayıt yaptırmıyor veya okula gelmiyor" diye dert yanıyor.
Esasında hükümet pek çok alanda yeni iş imkânları oluşturuyor. Biliyorsunuz -belki de bilmiyorsunuz- yeni yılla birlikte 50 ve altında eleman çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma şartı aranıyor. Yasa resmen yürürlüğe girdi ve iş yerlerinin niteliğine göre kademeli olarak uygulanıyor. İş kazalarının azaltılması hedefleniyor yasayla. Bu şartı yerine getirmeyen iş yerlerine 1000 lira ile 80 bin lira arasında ceza var.
Ama bu yasanın en önemli yanlarından biri de iş güvenliği uzmanlığına olan talebi hızla artırması.
İş güvenliği uzmanı olmak için mühendis, mimar veya teknik eleman olmak gerekli. Ama hemen şunu belirteyim. Teknik eleman sınıfına teknik öğretmenler ile üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümleri veya iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları dâhil.
Üniversitelerin fen, edebiyat, fizik, kimya bölümlerinden mezun olup da öğretmenlik ataması bekleyenlerin dikkatine sunuyorum bu bilgiyi. Yapılacaklar da sırasıyla şu. Önce bakanlığın açtığı kurslara devam edecek, sertifika almak için de yine bakanlığın açtığı sınavdan 70 ve üzerinde puan alacaksınız. Başarırsanız ki başarmama şansınız çok az, artık iş güvenliği uzmanısınız ve yasa gereği sizi çalıştırmak zorunda olan yerlere başvurmanız yeterli olacaktır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik iki gün evvel açıkladı Türkiye'de 89 bin kişinin iş güvenliği uzmanı olarak sertifika aldığını açıkladı. Ancak hâlâ binlerce iş yeri için açık var. Kaldı ki 30 Haziran 2016 tarihinden itibaren de 50 kişinin altında işçi çalıştıran ve tehlikeli sınıfa dâhil olmayan iş yerlerinde de iş güvenliği uzmanı aranacağından, bu okulları bitiren öğrencilerin şimdiden iki yıl sonrasına hazırlık yapmalarında fayda var.
 
-------------------------------------------------------------------

Buna dünyanın her yanında ırkçılık diyorlar

Kayseri'den iş adamı Oğuz Berk yazıyor.
"Bu kafa yapısını da anlamıyorum ve anlamayacağım" diye başlamış.
Efendim olay şu:
21 Ocak Salı günkü Kayseri Yeni Haber gazetesine bir demeç veren MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu: "Türk olarak bizim en büyük zaafımız, bizi yönetenleri Türk olarak seçmememizdir" demiş.
Berk, "Bu kafa yapısına göre Almanya'daki, Yunanistan'daki, Bulgaristan'daki Türk milletvekillerini de meclisten atmak mı lazım?" diye soruyor haklı olarak.
Ama işin en ironik yanı şu. MHP seçimlerde birinci sıradan milletvekili seçilen Yusuf Halaçoğlu'nun ikinci sıradan aday gösterilen Nihat Canbolat'ın etnik kimliği.
Çünkü o bir Çerkes. Ama aynı zamanda Çerkeslerin yoğun yaşadığı Kayseri'de ona verilen oylar sayesinde Meclise girebilmesi demek ki Halaçoğlu'na pek dokunmamış ve zaaf olarak da gelmemiş.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.