AK Parti'nin on binlerce oyu boşa gitti

A -
A +

Seçim gecesi saat 23.00'den itibaren Okay Gönensin ile birlikte TV Net'teydim. Daha sonra bu seçimde de aday olan ve seçimi Yüzde 52 oyla kazandığı belli olan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da geldi.

Hasan Can canlı yayında anlattı:
"Seçimi yüzde 52 ile kazandık ama 14 bin oyumuz sayılmadı, itiraz ettik."
Nedenini sorduk tabii.
Eğer bilinçli olarak yapılmadıysa çok vahim bir hata.
Görevliler ilk önce vatandaşa üç pusula ile zarfını vermiş. Vatandaş mühürlerini bastıktan sonra, orada muhtar kağıtlarını da görüp "galiba bunu da aynı zarf içine koymamız gerekiyor" diye düşünerek zarfa koyup oyunu kullanmış. Görevliler daha sonra, bu kez muhtar seçimi için mavi zarfı uzatmış seçmene. Onu da alıp oyunu kullanmışlar. Ama bazıları görevlilere sormuş "Biz böyle yaptık, ne olacak" diye. "Zararı yok" cevabını almışlar.
İşte bu yöntemle ya da bilinçsizce on binlerce oy kullanılmış durumda.
Esenler Belediye Başkanı da seçimi kazanmasına rağmen feryat ediyor "Benim de 30 bin oyum iptal edildi" diye.
Bu rezaletin ve garipliğin sorumlusu kim bilmiyorum ama Yüksek Seçim Kurulu'nun yayınladığı "Seçimlerin Esaslarına İlişkin Kurallar" kitapçığında bu husus çok net bir şekilde düzenleniyor. Belediye ve Belediye Meclisi oy zarfından başka bir oy pusulası çıkması halinde, o oyun geçersiz olduğu yazılı.
Zarfların ayrı ayrı verilmesine gelince; bu da kural olarak konulmuş ve "önce belediye başkanlığı seçimi için oy kullanılacak" denilmiş. Tersini yapan sandık kurulu başkanları da oldu. Mesela ben Sarıyer'de oy kullandım ve bana iki zarf birden verildi ve hangisine hangi oyumu kullanacağım açıklandı. Ama bu durum da yaşlı ve az eğitimli seçmenler için karışıklığa neden oldu.
Halbuki önce muhtarlık için oy kullandırsalar ve birleşik oy pusulası vermeseler, hatalar en aza inerdi. Ancak YSK "İlk evvel Belediye oyu kullanılacak" diye yazmıştı.
Hadi o da yapılmadı belediye oyları verildiğinde de vatandaş "Bu zarfa muhtar kağıdını koymayacaksınız" diye uyarılabilirdi.
YSK bu kadar basit bir uyarıyı acaba neden yapmadı?
Şimdi birçok yerde sonuçlara itiraz yükselirken AK Parti'nin en çok zarar gördüğü bu uygulamanın hesabını kim verecek?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.