İSTANBULLU ÖĞRETMENE MAHRUMİYET ZAMMI

A -
A +
Kontrolsüz bir güç gibi akan haber ve bilgi selinin tam ortasında sürüklenirken insanı unutuyoruz. "Sıradan insanlar"la ilgili sorunlar, bakılıp geçilen görsellikler zincirinde bir halka artık... Bir bakıma bu denli yoğun haber ve bilgiyle, geçmişi siliyoruz. Sanki olup bitenler, buz üzerine yazılıp kayboluyor. Hep "en son haber"i alarak beslenirken, daha öncekini anımsamayı, öncekiyle şimdikini kıyaslamayı çoktan unuttuk.
Bugün size "büyük ve mühim" meselelerden söz edip, hepinizi bilgi yumağı ve felsefe denizinde boğmayı isterdim. Makro fotoğraftan yola çıkıp tarihin, bilgeliğin sağduyusundan imbik imbik süzülen tecrübeyle şöyle bir çözüm süreci yazısı attırmak hiç de fena olmazdı hani.
Alıcısı da az değil malum.
Gelin görün ki insanız ve gerçeğin ta kendisiyiz.
Düşünün, şu "Öğretmenler" başlığının hakkını verebilecek anlamlı bir giriş yapabilmek için bile mazeret üretir hâle gelmişiz.
Bodoslamadan gireyim.
Öğretmenler için bir önerim var ama önce şu maaş meselesine bir bakalım.
Son yapılan düzenlemelerden sonra ortalama öğretmen maaşı 2 bin 300 lira civarında. Bu öğretmenin döviz bazındaki yıllık maaşı 12 bin 488 dolar.
Hedef aldığımız dünya standartlarına baktığımızda gerimizde kalan tek ülke Macaristan. Diğer gelişmiş ülkelerle aramızdaki makas bir hayli açık.
Bir öğretmenin yıllık maaşı ABD'de 36 bin, Almanya'da 46 bin, İsviçre'de 48 bin, Fransa'da 24 bin, Çek Cumhuriyeti'nde 17 bin, Belçika'da 32 bin, Estonya'da 14 bin 800, İsrail'de 19 bin, Macaristan'da 12 bin, Güney Kore'de 32 bin, Portekiz'de 34 bin dolar, İspanya'da 40 bin dolar...
Dolayısıyla öğretmenlerin kafasında geçim problemi olduğu sürece çocuklarımızın kafası da çok berrak olamayacak.
Şimdi bu maaşın artacağı konuşuluyor.
Hatırlarsanız Milli Eğitim Bakanlığı dershanelerin kaldırılmasından sonra öğretmenlerin takviye ders vermeleri yolunu açtı ve ek ders ücreti olarak açıklanan ilk rakam saat başına 9 liraydı. Geçen ay sohbet ettiğim bir Milli Eğitim üst düzey yetkilisi "Bu saat ücretiyle kimse ders vermek istemez. Küçük kasabalar için hadi neyse de, büyük şehirlerde, adamın benzin parasını bile karşılamaz" demişti.
Haklıydı.
Dün okuduğumuz habere göre ders ücreti 20 liraya çıkarılacakmış. Bu iyi bir haber. Böylece hafta sonları en az 8 saat ders veren bir öğretmen 640 lira takviye ücret alabilecek. Takviye ders ücreti de eklendiğinde bir öğretmenin ortalama maaşı aylık 2 bin 940, yıllık 35 bin 280 liraya yükselecek. Döviz bazındaki karşılığı ise 15 bin 963 dolar olacak.
Karı-koca öğretmen olduklarını varsaydığımızda aylık ele geçecek para 5 bin 880 lira, yıllık ise 70 bin 560 lira. Kısaca bir öğretmen ailesinin evine girecek para döviz bazında 31 bin 927 Doları bulabilir ki bu miktar dünya standartlarına yaklaşabilmek açısından önemli.

İSTANBUL ÖĞRETMENİ ZORLUYOR

Gelgelelim Türkiye dünyada bölgelere göre satın alma pariteleri en değişken ülkelerden biri.
Anadolu'nun küçük şehir ya da kasabalarında öğretmenlik yapan tanıdık karı-koca öğretmenler var. Hemen hepsi 5-6 yıl içinde ev sahibi oldu, çoluk çocuğu okuttu, evlendirdi.
İstanbul'da tanıdığım öğretmenler ise iki yakalarını bir araya getiremiyorlar.
Gazeteci olarak da Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çalışan memur ve öğretmenlerle konuşuyorum. Bazı kasabalarda çalışanlar "Pazarda haftalık alışverişimizi yapıp geldiğimizde harcadığımız parayı İstanbul ve Ankara ile karşılaştırmamız bile söz konusu olamaz" diyorlar. Sonuçta satın aldıkları mal ve hizmetlerin karşılığı ile mukayese ettiğinizde 2 bin 300 lira maaşın İstanbul'daki ederi 5-6 bin liraya denk düşüyor.
İşte bu yüzden İstanbul ve Ankara'daki öğretmenlerin pahalılık zammı ya da komik gelecek ama mahrumiyet parası almaları bu adaletsizliği giderecektir.
Olmaz demeyin, aradaki farkı herkes biliyor.
Yarın Antalya'da başlayacak ve 6 Aralık tarihine kadar sürecek olan 19. Milli Eğitim Şûrasında maaşlar mutlaka konuşulacak. Aklınızda bulunsun istedim.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.