TRT Çerkeslere düşman mı?

A -
A +
Oturup 20 yıl öncesini düşünün.
Bir grup STK temsilcisi aşağıdaki taleplerde bulunsun misal.
Köyler anadillerindeki isimlerini alsın. İnsanlar çocuklarına anadillerinde isimler koyabilsin. Okullarda anadil eğitimi verilsin ve özel okullar anadilde eğitim yapma hakkında sahip olsun. Mahkemelerde ve cezaevlerinde anadilde konuşmaya getirilen yasak kalksın. TRT Kürtçe ve Arapça yayın yapsın.
Yukarıda misal dedim ama bunu yapanlar oldu ve emdikleri süt burunlarından getirildi.
Bunlar durup dururken aklıma gelmedi.
Şu haberi okudum:
Kafkasya’daki Adigey Cumhuriyeti’nden gelen Çerkes romancı, şair ve halkbilimci Meşbaşe İshak Türkiye gezisinin son durağında Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı öğrencileriyle buluştu. Meşbaşe İshak şiirlerini ve romanlarını okuyan öğrencilere şöyle seslendi:
“Yazı yazmaya 12 yaşında başladım. 86 yaşındayım. Aklım ve enerjim yettiği sürece yazmayı bırakmayacağım. Bir romanın, yazının başına oturduğum zaman önümdeki beyaz kâğıda bakar ve şunu düşünürüm: Ben kimim? Ne hissediyorum?”
Toplantıda konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ise öğrencilere bir öneride bulundu:
“Çerkes halkı olarak büyük yazarlarınız var. Yazdıkları romanlar Rusçaya ve pek çok dile çevrilmiş. Türkiye’de Dostoyevski, Tolstoy, Turgenyev, Çehov, nasıl tanınıyor ve seviliyorsa neden Çerkes yazarların eserleri tanınıp sevilmesin? Üniversitemizin Çerkes dili ve edebiyatı öğrencilerinin hedeflerinden biri de bu eserleri Türkçeye çevirmek iddiası olmalıdır...”
Ne kadar sıradan bir haber değil mi şimdi?
20 yılı bırakın, 10 yıl öncesini düşündüğünüzde ise sanki bir rüya.
Ama yarım kalan bir rüya.
Çerkesler yıllardır yırtınıyorlar, TRT kanallarından birini de Çerkesçeye ayırsın diye.
Defalarca kapılarına geldiler ama kapı duvar.
Akıllarında deli sorular var. En önde geleni de şu:
TRT’ciler Çerkeslere düşman mı?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.