Tarladan aldım 10 lira, markete koydum 100 lira!

A -
A +
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 2017 sezonu için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 10 liradan fındık alımı yapacağını açıkladı.
Fındık üreticileri açısından iyi haber.
Kötü haber ise alım fiyatının 10 lira olarak belirlenmesi.
Biliyorsunuz bir “Fındık Borsası” var. Ama bu borsayı tekel olan yabancının eline bakan Türk şirketler domine ediyor. Hadi adını vermeyeyim, dünya çapında bir gıda şirketi önce kendi ülkesinde Türk fındığının adını çıkarıyor hastalıklı yaftası yapıştırarak, sonra da fiyat düşünce hepsini kendi topluyor.
Bir çirkin ve ahlak dışı yöntem fındık üreticilerini perişan ediyor.
Fındığın fiyatı aslında 14,5’lardan bu noktaya geldi. TMO da borsada 7,5-8 liraya düşünce destek alımı yapma kararı aldı. Allah’tan Bakan Fakıbaba, eski Bakan Faruk Çelik gibi meseleyi süründürmedi. Lakin üreticiler 13,5 liradan aşağı hiçbir fiyatın kendilerini kurtarmayacağının altını ısrarla çiziyor.
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba ümit ediyorum ki üreticinin sesine kulağını kapatmayacak ve onları fındık borsası adı altında tekel kuran fındık kurtlarının eline teslim etmeyecektir.
Sıradan bir tüketici bile ortada büyük bir kazık olduğunu raflardaki fındığın fiyatına bakınca anlıyor. Tarladan kilosu 10 liraya alınan fındık rafta neredeyse 100 liraya satılıyor.
Utanma kavramından nasiplenmemiş bu fiyat makası her şeyi açıklıyor.
 
İŞTE FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZILARI: 
Büyükada'nın ajanları
Büyükada'nın atları
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.