Başkan’la ilk gün

A -
A +
Meclis’te kendisini dakikalarca alkışlayan AK Partili ve MHP’li vekillere veda edip ayrılırken “Size nasıl hitap edelim” diye soran gazetecilere “Başkan diyebilirsiniz” dediği için söylüyorum.
Tayyip Erdoğan’a bundan sonra isteyen Cumhurbaşkanı diyebilir ama Türkiye artık onu Başkan olarak çağıracak.
Başkan Tayyip Erdoğan dün böylece yeni sistemin ilk adımını attı.
Gecenin ilerleyen saatlerinde de beş yıl boyunca başkanlığında ülkenin sevk ve idaresini yürütecek olan İcra Vekilleri Heyetini, yani Kabineyi açıkladı.
Önceki gün tuhaf bir liste elden ele dolaştı. Kimileri feyk (yalan) dedi, kimileri de bazı isimler doğru olabilir tahmininde bulundu. Ancak birkaçı dışında isimleri yer alanlar doğrusunu söylemek gerekirse hayli can sıkıcıydı. “Umarım bu isimleri görmem” diye ümit ediyordum.
Sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gece 22.30 civarında mikrofonların karşısına çıktığında herkes açıklanacak isimleri merakla bekliyordu.
Önce milletvekillerinin kabinede olmayacağını söylemesine rağmen Erdoğan daha kabineyi açıklamadan Meclis’ten dört milletvekili aldığını söyledi. Herkesin yüreği ağzına geldi ama sonunda eski kabinenin başarılı olmuş dört Bakanı; Süleyman Soylu, Berat Albayrak, Mevlüt Çavuşoğlu ve Abdülhamit Gül beklentileri karşıladı. Sadece Maliye ve Hazine Berat Albayrak’a teslim edilmiş, Albayrak da eski bakanlığını, müsteşarı Fatih Dönmez’e emanet etmişti bir bakıma.
Sürpriz olarak kim var diye bakılacak olursa benim için Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı eski Başdanışmanı Mustafa Varank isimleri öne çıkıyor.
Hulusi Akar Millî Savunma Bakanı olarak yabancısı olmadığı bir alanda ama Mustafa Varank Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak ne yapacak onu zaman içinde göreceğiz.
Kabinenin sürpriz diğer isimleri arasında ise Dr. Fahrettin Koca (Sağlık), Ruhsar Pekcan (Ticaret), Bekir Pakdemirli (Tarım ve Orman) var bana göre.
Ancak öyle anlaşılıyor ki Başkanlık sistemi herkesi zorlayacak.
Yeni sisteme bürokrasinin ayak uydurabilmesi için vitesi ikiden beşe yükseltmesi gerekecek. Bu sistem hantal bürokrasiyi taşıyacak gibi görünmüyor çünkü.
 
FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZILARI TIKLAYIN
Çorlu’daki tren kazası sabotaj olabilir mi?
TCDD’de internetten bilet alma çilesi
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.