Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıklaması

A -
A +
Biliyorsunuz elektrikli traktörler üzerine bir süredir yazıyorum.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank 10 Eylül 2019 tarihli ve “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ne yapmak istiyor”(*) ve cevap gelmeyince de 12 Eylül 2019 tarihinde yayınlanan “Bakan Varank cevaplamadı ama bu toplantının sebebi belli” başlıklı ikinci yazıma(**) bir açıklama gönderdi.
Bu açıklamanın, yazdığım makalelere cevap niteliğinde olan bölümlerini geniş bir özet olarak sizlerle paylaşacağım.
Açıklamada tarafıma yönelik haddi aşan aşağılayıcı, küçük düşürücü ve hakarete varan ifadeleri ayıkladım. Ama bazılarını da genel bütünlüğünü bozmamak adına, ne yazık ki siz okurların affına sığınarak paylaşmak zorundayım. Ben yazılarımı kaleme alırken kimseye hakaret etmedim, iftira atmadım, kimsenin itibarıyla, onuruyla oynamadım. Dolayısıyla da kendi köşemde kendime hakaret ettirmem söz konusu olamaz.
Buyurun:
 
BAKAN VARANK’IN AÇIKLAMASININ GENİŞ ÖZETİ
 
Toplantı davetinin Sayın Bakanı’mız tarafından yapıldığı iddiası kesinlikle doğru değildir!
Söz konusu toplantı talebi TARMAKBİR tarafından yapılmış olup, Sayın Bakanı’mızdan randevu istenmiştir. Bu talep üzerine 2018 yılında iç pazarda yaşanan daralmaya bağlı olarak sektörün yaşadığı sorunlara ilişkin bakanlığımızda bir istişare toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Söz konusu toplantıya TARMAKBİR üyesi traktör üretici firmaların üst düzey temsilcileri ile OSD üyesi Türk Traktör ve Hattat Traktör temsilcileri tarafından katılım sağlanmış olup, Bakanlık tarafından katılımcıların tayinine yönelik bir planlamada bulunulmamıştır.
Ülkemizde traktör üreticilerinin çatı örgütü olarak faaliyet gösteren TARMAKBİR Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği Derneği, 1978 yılında kurulmuş olup, ülkemizde traktör ve diğer tarım makineleri ana iştigal konusu olan imalatçı ve ihracatçıların üye olduğu bir dernektir. 218 üyesi mevcuttur. Birlik üyeleri, KOBİ’lerden, makine sektörünün önde gelen büyük ölçekli firmalarına ve Türkiye’de de faaliyet gösteren küresel firmalara kadar çeşitli ölçeklerdedir. Bakanlar Kurulu kararı ile isminin başında “Türk” kelimesini kullanmaya hak kazanmıştır.
Söz konusu toplantıya hâlihazırda ülkemizde Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş ve faaliyet gösteren ve traktör üretimi gerçekleştiren TÜM ÜRETİCİLERİN temsilcileri, hisse yapıları gözetilmeksizin katılım sağlamıştır.
Derindere AŞ’nin toplantıya kasıtlı olarak davet edilmediği iddiası yalandır!
Söz konusu toplantıya traktör üretici firmaların üst düzey temsilcilerince katılım sağlamış olup, Bakanlık tarafından katılımcıların tayinine yönelik bir planlamada bulunulmamıştır. Kaldı ki, bahsi geçen firma, TARMAKBİR ya da OSD üyesi traktör üreticisi bir firma değildir.
Kısaca toplantı randevu talebi üzerine gerçekleşmiş ve katılımcılar bakanlık tarafından belirlenmemiştir.
Toplantıya katılan firmaların traktörlerinde yabancı motor üreticilerinin motorlarının kullanıldığı, bütün parçaların ithal olduğu iddiası bir diğer yalan beyandır!
Traktör sektörü Türk sanayisinin en güçlü olduğu sektörlerden biridir. Ülkemizde hâlihazırda üretim yapan Türk Traktör, Başak, Tümosan firmaları YÜZDE YÜZ YERLİ MOTOR imal etmekte, kullanmakta ve hatta İHRAÇ ETMEKTEDİR. Diğer yandan Makine İhracatçılar Birliği resmî kayıtlarına göre 2019 yılının ilk 8 ayında ihracatını %18 arttıran ve 622 milyon USD ihracat değerine ulaşarak tüm zamanların ihracat rekorunu kıran Türk tarım makineleri endüstrisi, otomotiv endüstrisinden farklı olarak birçok segmente göre çok daha büyük bir yerlilik oranı ile faaliyet göstermektedir. Gerek üretim değeri ve gerekse oluşturulan katma değerle genel Türk makine endüstrisi içinde ilk 3’te yer alan tarım makinelerinde komple üretim haricinde CKD/SKD üretimler dâhil Türkiye’de üretilen traktörlerin son 3 yıla ait pazar payının ise %85 gibi çok yüksek bir seviyede olduğu görülmektedir.
Çiftçinin elinde bulunan traktörlerin yabancı ithal elektrikli traktörlerle yenileneceği iddiası da bir başka (…) dır.
Bu iddia toplantı sırasında da herhangi bir şekilde gündeme gelmemiştir. Olası motor ve batarya maliyetlerinin dönüştürülecek traktör fiyatından dahi daha yüksek olabileceği, böyle bir işlemin öncelikle ekonomik olarak sonrasında ise çiftçi üzerinde sosyal bir karşılığı olmayacağı aşikârdır. Toplantıda üreticilerimizin gündeme getirdiği sorunlara Sn. Bakanı’mızca hassasiyetle yaklaşılmış ve iç pazarın durumu ile ilgili konular ayrıntılı bir biçimde ele alınmış olup elektrikli traktörler konusunda herhangi bir gündem planlanmamıştır.
Bununla birlikte, toplantı sonunda gündem dışı olarak Sn. Cumhurbaşkanı’mız tarafından da kullanılarak kamuoyuna tanıtılmış olan elektrikli traktör çalışmalarına mevcut üreticilerin bakışları ve bu alanda varsa kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında istişarede bulunulmuştur.
Sayın Bakanı’mızın elektrikli araçlar konusunda hassasiyeti kamuoyunca malum olup, Sn. Cumhurbaşkanı’mızın yaklaşımıyla tamamen uyumlu ve bunu destekleyici mahiyettir.
Bununla beraber, Derindere AŞ isimli şirkete bugüne kadar Bakanlığın bağlı ve ilgili kuruluşlarında birçok projede, HİBE dâhil, mali destekler sağlanmıştır. Firma hâlihazırda Bakanlığın sağladığı teknopark imkânlarından faydalanmaktadır. Firmanın AR-GE faaliyetlerinde geldiği aşamada bakanlığın katkıları vardır. Elektrikli traktör de dâhil olmak üzere farklı gündemlerle firma ile bakanlık üst düzey yöneticileri arasında son bir yılda 7 ayrı görüşme gerçekleşmiştir.
 
(*)https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/609729.aspx
(**)https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/609762.aspx
 
FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
Batıcılaşma paçozluğunun “komedyen”deki tezahürü
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.