Çocuklar Kaybolmasın

A -
A +

"Allah kimseyi evladıyla sınamasın" denir. Muhakkak ki zor bir imtihan. Eşini kaybedene 'dul', annesini kaybedene 'öksüz', babasını kaybedene 'yetim' denirken evladını kaybeden anne babayı tasvir edecek sıfat kelime olmaması da belki de bundandır...

Son iki yılda Türkiye genelinde yaklaşık 42 bin çocuk kayboldu. Kaybolan çocuklardan 40 bin 500'ü bulunsa da, bin beş yüz çocuktan haber alınamadı... "Çocuklar kolay kaybolur. Ve bulmak zordur. 10 Altın Kuralı öğrenelim, çocuk kaybolmalarını önleyelim" sloganıyla bir kampanya başladı.

Birkaç gün önce T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) ve Ströer Kentvizyon iş birliği ile hayata geçirilen "Çocuklarımız Kaybolmasın" kampanyasının tanıtım toplantısındaydık. Projeyi geliştiren 3 kurum, çocuk kaybolmalarına karşı alınabilecek basit tedbirleri hatırlatmayı, kamuoyu duyarlılığını artırmayı, ailelerin bilinçlenmesini sağlamayı ve çocuklarda farkındalık  oluşturmayı hedefliyor... Bu amaç doğrultusunda geliştirilen "Çocuklarımız Kaybolmasın" projesi, okul öncesi çocukların ve okul çağı çocukların kaybolmalarını "10 Altın Kural" adı verilen tedbirlerden oluşuyor.

İşte o 10 Altın Kural:

-Çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin, ıssız sokaklar, inşaat ve terk edilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin.

-Çocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini anlatın.

-Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin.

-Sesin bir imdat çağrısı olabileceğini çocuklarınıza anlatın. Zor durumlarda bağırarak yardım istemesi hakkında bilgi verin.

-Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerinin ad, soyad ve adreslerini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın. İnternet, sosyal medya ortamında ise tanımadığı kişilerle fotoğraf, adres, okul ve şahsi bilgileri paylaşmaması gerektiğini anlatın.

-Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kişilere kapıyı açmamalarını öğretin.

-Parkta ya da dışarıda oyun oynarken çocuklarınızı sürekli izleyin. Gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.

-Güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebilecekleri kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri çocuklarınıza öğretin.

-Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini anlatın.

-Çocuklarınızı birine emanet etmek zorunda kaldığınızda sürekli o kişiyle iletişim hâlinde kalın.
'10 Altın Kural'ı ve uzman görüşlerini detaylı  biçimde  www.cocuklarkaybolmasin.gov.tr web sayfasından inceleyebilir,  444 0 183 numaralı ücretsiz telefon hattından günün her saatinde bilgi alabilirsiniz.

Ninem diyor ki; Ne karanlıkta yat, ne kara düş gör.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.