Ramazan eğlencesi!..

A -
A +

Birçok ramazan ayını idrak etmiş bir hanımla beyi konuşuyorlarmış. Bey hanımına; "Hanım, acaba bunca senedir Ramazan-ı şerifi hiç memnun edebildik mi?" diye sormuş. Hanımı; "Ah bey düşündüğün şeye bak" demiş "Mübarek hiç memnun olmasaydı her sene on gün önceden gelir miydi!.."

***

Sultan II. Mahmud Han asr-ı ricalinden bir zât, ramazanda bazı ahbab ve tanıdıklarını iftara davet etmiş. Meşhur şair İzzet Molla da davetliler arasındaymış. Yatsı ezanı okunmuş, cemaatle namaza başlamışlar. İmamlık eden zât, namazı acele kıldırıyormuş. Çok kısa zamanda sonuncu rekatın tehıyyatına gelmişler. O aralık dışarıdan bir adam gelip namaz kıldıklarını görünce;

"Hazır abdestim varken ben de cemaate yetişeyim" diye düşünüp safa dahil olacağı sırada cemaat selam vermiş. İzzet Molla dönüp adama şöyle demiş: "Be adam! Biz içinde iken yetişemiyoruz, sen dışarıdan gelip nasıl yetişeceksin?"

***

Ateist bir adam bir gün ormanda geziyor ve etrafındaki güzelliklere bakıyormuş. "Evrim ne güzellikler yaratıyor!" diye düşünüp mest oluyormuş. Birden arkasında kocaman bir ayı belirmiş ve onu kovalamaya başlamış. Adam var gücüyle kaçsa da ayı her adımında daha da yaklaşıyormuş. Dakikalarca süren bir kaçışın sonunda adamın ayağı dala takılmış, ayı adamın üzerine atlamış, pençesini kaldırmış, tam vurmaya hazırlanırken adam; "Allahım! Allah'ım yardım et!" diye bağırmış.

Bir anda zaman durmuş, ayı donmuş, nehir bile akmaz olmuş. Bir anda orman kararmış ve gökyüzünden bir ışık huzmesi  adamın üzerine parlamış. Çok derinden gelen bir ses adama: "Yıllarca inanmadın, yaratılışı kozmik bir kazaya bağladın, şimdi yardım istiyorsun" demiş.  Ateist utanarak başını öne eğince, "Hadi dile Rabbinden ne dilersen, duan kabul edilecektir" demiş.

Adam: "Ben şimdi bunca sene Tanrı tanımaz bir yaşantım oldu. Kendimde ne böyle bir istek ne de cesaretim var. Ama ayıdan kurtulmak da  istiyorum. Bu ayı iman ederse belki benim kurtulma şansım olur, ben ayının iman etmesini istiyorum!" demiş.

O anda yeniden rüzgâr esmeye, nehir akmaya, yapraklar kımıldamaya başlar. Ayının ateiste inmek üzere kalkan pençesi yere iner ve sonra ayı iki pençesini göğe doğru kaldırarak şöyle dua eder: "Ya rabbi, senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, senin rızkınla orucumu açıyorum!.."

Ninem diyor ki; Aç  ne yemez, tok ne demez.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.