Güneşte pişer, Terim'e düşer

A -
A +
Bir elin nesi var, iki elin sesi var... İşte sinerjinin en güzel yansıması... Biri yetiştiriyor, diğeri kapıp vitrine çıkarıyor. Bu işleyiş bir döner sermaye şeklinde sürüyor. İşte Türk futbolunun iki büyük teknik direktörü Şenol Güneş ile Fatih Terim'in bu durumunun istatistiklerle açıklaması... Nasıl ki Şenol Güneş'in, 2002 Dünya Kupası üçüncülüğünde Fatih Terim imzası varsa, Fatih Hoca'nın da 1996 Avrupa Şampiyonası, 2008 Avrupa üçüncülüğü ve Galatasaray'daki son iki şampiyonluğunda  Şenol Güneş'in katkısı çok büyük.
İstatistikler; futbolumuzun iki büyük hocası Terim ile Güneş arasındaki inanılmaz işbirliğini göz önüne çıkarıyor. Güneş'in 2002'deki Dünya üçüncülüğünün kazanılmasında Terim'in yetiştirdiği Galatasaraylı 9 futbolcunun rolü var. Fatih Hoca'nın da 20 yıldaki üç büyük başarısının altında yatan gerçek; o kadrolardaki 20 futbolcuyu Şenol Hoca'nın yetiştirmiş olması. İşte Güneş'in yetiştirdiği o isimler ve istatistikler:
Avrupa'da bir ilk
1996 Avrupa Şampiyonası: Türkiye 46 yıl sonra tarihinde ilk defa Avrupa Şampiyonası finallerine yükseldi. O kadroda öne çıkan kaleci Nihat Tümkaya, Osman Özköylü, Cengiz Atila, Ünal Karaman, Hami Mandıralı, Ogün Temizkanoğlu, Abdullah Ercan, Orhan Çıkrıkçı ve Tolunay Kafkas, Güneş'in rahle-i tedrisatından geçen oyunculardı. Ay-yıldızlı ekip, 1996 Avrupa Şampiyonası ön elemelerinde Güneş'in yetiştirdiği 9 futbolcuyu kullandı. O kadro, 46 yıl sonra Türkiye'yi ilk defa Avrupa Şampiyonası finallerine taşıdı ancak İngiltere'deki finaller tecrübesizlik sebebiyle üç maçta sıfır çekerek ülkeye döndü.
Avrupa üçüncülüğü
2008 Avrupa Şampiyonası: Türkiye, yine play-off oynayarak katıldığı finallerde tarihinde ilk defa üçüncü oldu. Finallere götüren kadroda Terim yine, Şenol Hoca'nın takımından Tolga Zengin, Serkan Balcı, Hüseyin Çimşir, Ceyhun Gülselam, Selçuk İnan, Gökhan Ünal, Umut Bulut, Gökdeniz Karadeniz ve Fatih Tekke'ye yer verdi. 2008 finallerinde inanılmaz maçlar çıkaran Türkiye, 3. olarak Terim'i bir kez daha taçlandırdı.
6 futbolcu birden
2016 Avrupa Şampiyonası elemelerinde Onur Kıvrak'a da şans veren Fatih Terim, Güneş'in yeni takımı Bursaspor'dan 6 futbolcuyu da A Milli Takım kadrosuna aldı. Yeşil-beyazlı kulüp, şampiyon olduğu sezon bile Milli Takım'a bu kadar futbolcu vermemişti. Türkiye, Çek Cumhuriyeti, İzlanda, Hollanda, Kazakistan ve Letonya'nın olduğu gruba kötü başlangıç yaptı; 4 maçta topladığı 4 puanla; tüm hayaller bitmek üzereydi ki Terim, kadroda büyük bir rotasyona giderek, Güneş'in yeni takımı Bursaspor'dan 6 futbolcuya yer verdi. Bunlardan üçünü Serdar Aziz, Ozan Tufan ve Volkan Şen'i Hollanda'ya karşı ilk on birde şans verdi. Ay-yıldızlı ekip, bu Serdar, Ozan ve Volkan'lı kadrosuyla Hollanda önünde galibiyeti uzatmada kaçırdı. Güneş'in diğer talebeleri Harun Tekin, Şener Özbayraklı ve Enes Ünal ise kulübede forma şansı bekledi. 

Talebeleriyle çifte zafer
Galatasaray ile efsane başarılara imza atan Fatih Terim'in sarı-kırmızılı takımdaki ikinci dönemi hayal kırıklığıyla ile sonuçlandı. Bu başarısızlığın ardından Terim, transferde daha seçici davrandı. Kurt hoca, Galatasaray'daki 3. döneminde Şenol Güneş'in eski öğrencilerine kucak açtı ve 2011-12 sezonunda Ceyhun Gülselam, Engin Baytar, Selçuk İnan, 2012-13 sezonunda ise Burak Yılmaz ile Umut Bulut'u kadrosuna kattı. Güneş'in yetiştirdiği bu 5 futbolcuyla Terim'in Galatasaray'ı ligde iki kez şampiyonluk kazandı. O kadro, Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale kadar çıkmış Real Madrid'i yenerek elenmişti.

G.Saray'a geliyor iddiası!
Bursaspor'u Avrupa kupalarına koşturan Şenol Güneş'in adı Galatasaray'la anılmaya başlandı. Galatasaray'ın Olağan Mali Genel Kurulu'nda başkanlık adaylığını resmen açıklayan Adnan Öztürk'ün, seçilmesi halinde takımı Güneş'e emanet etmek istediği iddia edildi. Bu durum gerçekleşirse Güneş birçok eski oyuncusuyla sarı-kırmızılı takımda buluşmuş olacak. 

Bursaspor rekor kırdı
Şenol Güneş yönetiminde yeniden yapılanan Bursaspor, tarihinde ilk defa A Milli Takım'a 6 futbolcu birden verdi. Kaleci Harun Tekin'in yanı sıra Serdar Aziz, Ozan Tufan, Volkan Şen, Şener Özbayraklı ve Enes Ünal. Bunlardan 3'ü; Serdar, Ozan ve Volkan, Hollanda'ya karşı ilk on birde yer alarak yeşil-beyazlı ekibe ayrı bir prestij kazandırdı. Terim'in ay-yıldızlı formayı emanet ettiği üç futbolcu da başarılı performanslarıyla Milli Takımımızın Hollanda önündeki etkili futbolunda başrol oynadı. Bugün oynanacak Lüksemburg maçında da Harun, Ozan, Volkan ve Enes'in de forma giymesi bekleniyor. 

3 dönemde 28 milli...
TRABZONSPOR: Tolga Zengin, Onur Kıvrak, Nihat Tümkaya, Osman Özköylü, Cengiz Atila, Serkan Balcı, Hüseyin Çimşir, Ünal Karaman, Hami Mandıralı, Ogün Temizkanoğlu, Abdullah Ercan, Orhan Çıkrıkçı, Tolunay Kafkas, Gökdeniz Karadeniz, Fatih Tekke, Ceyhun Gülselam, Engin Baytar, Selçuk İnan, Gökhan Ünal, Burak Yılmaz, Umut Bulut, Olcan Adın.
BURSASPOR: Harun Tekin, Serdar Aziz, Ozan Tufan, Volkan Şen,  Şener Özbayraklı ve Enes Ünal.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.