Suni deprem olur mu?

A -
A +

Çoktandır ortada görünmeyen deprem hayli zaman sonra Çanakkale’de ortaya çıktı. Ayvacık ilçesinde önceki gün başlayan seri deprem fırtınasında meydana gelen artçı sarsıntılar son 30 saatte 380'i geçti...

Yıkık ahşap binalar, çadır kent, gece korkudan uyuyamayan depremzedeler alışkın olduğumuz deprem görüntüleri...

Deprem unutulan bir tartışmayı da yeniden başlattı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek twitter hesabından dış güçlerin İstanbul’da suni bir deprem yapacağını yazdı. Gökçek: “Daha önce söyledim, tekrar söylüyorum. İstanbul’da bir deprem olur ve havada bir alev topu oluşur ise bu kesinlikle suni (yapay) bir depremdir. Söylediklerim kesinlikle hayal mahsulü değil inanarak söylüyorum. Ekonomimizi çökertmek için dış güçler İstanbul’da suni bir deprem planlıyorlar… Dünya bilsin...”

Benzer tartışmalar 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında da yaşanmıştı.

Peki, gerçekten dünya üzerinde böyle bir teknoloji var mı?

İlk suni deprem yapma deneyleri Sırp asıllı bilim adamı Nikola Tesla tarafından New York’taki laboratuvarında başarıyla gerçekleştirilmiş. Nikola Tesla, elektromanyetik dalgaları kullanarak Richter ölçeğinde 5 şiddetinde bir deprem yapmayı başarmış. O dönemde çok fazla bilinmeyen elektromanyetik dalgalar ve etkilerinin böyle bir maksatla kullanılmasının bilim çevreleri ve politikacılar tarafından korkutucu ve gereksiz görülerek dışlandığı ilan edilse de bunun Tesla’nın çalışmalarının üzerine çöreklenmek için ABD'nin kılıfı olarak değerlendiriliyor.

Nikola Tesla’nın elektromanyetik dalgalarla yaptığı çalışmanın esası “Yüksek fay hatlarındaki birikmiş enerjiyi tetikleyerek açığa çıkarmak"tı...

1920’lerde sümen altı edilen bu çalışmalar ülkemizde “komplo teorisi” olarak değerlendirilse de bu konuda ABD’de bazı üniversitelerde ciddi çalışmalar yapılıyor ve kamuoyu ile paylaşılıyor.

Bu çalışmalar hâlen HAARP Projesi (High Frequency Active Auroral Research Program) kapsamında yürütülüyor.

Projenin amacı, arkada iz bırakmadan, hiç kayıp vermeden istenen bölgelerde askerî, ekonomik ve insani olarak belirlenen hedefleri yok edecek seviyede bir silah yapmak.

Melih Gökçek “Ekonomimizi çökertmek için dış güçler İstanbul’da suni bir deprem yapmayı planlıyorlar” derken FETÖ operasyonları ve Orta Doğu’daki planlarını boşa çıkararak ABD’nin fiyakasını bozan Türkiye cezalandırılmak isteniyor iddiası bir evham mıdır? Yoksa üzerinde durulması gerekiyor mu?

İstanbul’u ve Marmara’yı üzerinde taşıyan KAF(Kuzey Anadolu Fay Hattı) üzerinde yüksek enerji birikimi olduğu ve tetiklenmesi hâlinde İstanbul’da Richter ölçeğinde 7,5 şiddetinde bir depremin meydana gelmesinin beklendiği zaten söylenmektedir.

KAF fay hattı 17 Ağustos’tan beri kararsız ve enerji yüklü. O günden beri uzmanlar “Bu fay hattı tekrar kırılacak ama 3 gün sonra da olabilir 50 yıl sonra da” diye defalarca açıkladılar.

İddia doğruysa bu birikmiş enerjiyi belaya çevirmek ABD için elinde böyle bir silah olduğunda iştahını kabartabilir. Evet, Amerika fitili ateşleyecek bu deprem silahını yapmış olsa bile depremin şiddetini ve süresini belirleyip kontrol edemez sadece fay hattını tetikleyebilir. Bu ihtimali sürekli gündemde tutan Pensilvanya kaynaklı dedikodular da dikkate alınmalı.

Gökçek’in iddiaları bazı bilim adamlarınca “komplo teorisi” olarak değerlendirilse bile sürekli olarak sismik araştırma maskesi altında Marmara’nın altındaki yüksek enerji birikimli fay hatlarını inceleyen yabancı araştırmacıların göz önünde tutulması hayalcilik olmaz.

Depremler üstünde yaşadığımız yer katmanlarının altındaki fay kırıklarında pusuya yatmış birikmiş enerjinin silkelenmesidir. Küçük depremler, kıpırdanmalar bu öfkeyi boşaltır, öfkeyi aşağı çeker, toprak sakinler. 1939 Erzincan merkezli Büyük Anadolu Zelzelesi ile başlayıp yaşadığımız sayısız depremlerle birikmiş güçlü bir tecrübemiz var. Zorla da olsa depremle yaşamayı öğrendik.

Ancak daha zor olan görünmeyen bir düşmanla savaşmak; FETÖ gibi topraktaki değil toplumdaki "Fay Hatları"nı tetikleyen hain tetikleyicilerle mücadeledir. 15 Temmuz ihanetinin hasarını karşılaştırın hak vereceksiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.