Söylediklerimize değil, ayak izlerimize bakarlar...

A -
A +
AK Parti'nin 16 Nisan referandumunun sonuçları bakımından nasıl bir değerlendirme ve “yenilenme" yapacağı merak konusu. İçeridekilerle beraber AK Parti dışındaki partiler ve yeni siyasi hareket hayal edenler de bu revizyondan çıkacak sonuçlara umut bağlamış görünüyor. Muhalefetin zaten kendine ait bir siyaset planı olmadığı için onlar da AK Partinin yol haritasına tabi görünüyor.
Tartışmalar 48,6 ile “hayır" oylarının nedenleri üzerinde gözükse de eleştirilerin merkezinde AK Partinin yukarıdan aşağıya, halka inen heyecanındaki örselenmedir. Çünkü aşk, sevgi, heyecan yukarıdan aşağıya iner.
Bazıları, kadrolarda yenilenme gerektiren sıkıntıyı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temposuna ayak uyduramamak ritmini bozarak ayak sürümek hatta “yan gelip yatmak" olarak tanımlıyor. Hakikati ise AK Partinin ilk kuruluş aşamasındaki “aşkını kaybetmek” korkusudur. Çünkü aşk hayatiyet sağlar ve kuvvettir, 'Aşk’ını kaybedenler kaybolup giderler. Aşk ölürse yerini hayvani duygular ağır basar, bu defa kelp (köpek) dişi gibi apartman dikme yarışları başlar.
Bu zaafın fark edilmesi umut vericidir. Ancak rahatsızlığı kaybettiğimiz yerde değil dışarıda aramak çıkmaz sokaktır. Önceki gün memleket ziyaretine gelmiş bir üst seviye siyasetçi yaptığı görüşmelerde tabandaki heyecanın pas tuttuğundan dertlendiğini söyledi. Ben de kendisine aynaya bakmasını söyledim.
Revizyon önce kişi ve kurumların kendi kuruluş sözleşmesini hatırlaması ile başlar. Toplum söylediklerimize değil ayak izlerimize bakar, acaba ilk kurulduğu gün toplumla yapılan mutabakat sözleşmesindeki durduğumuz yerde miyiz?
Geçmişte siyasi hayattan çekilen muhafazakâr-liberal iktidar partilerinin hiçbiri seçmenini sandıkta CHP’ye kaptırarak küçülmedi. CHP, çok partili siyasi hayatımızda Demokrat Partiden başlayarak hiçbir zaman siyaset etme yarışında alternatif parti olarak seçmen kaparak büyüyemedi. İktidar partileri içinde yan gelip yatanlar sokaktaki insana dokunmayı, onu dinlemeyi, sorunlarıyla hemhâl olmayı ne zaman ki terk etti halk da onu terk etti.
AK Partinin toplumun değerleri ile barışık sosyal politikaları bugüne kadar AK Parti'yi yerelden başlayarak iktidar yaptı. Darbe ve muhtıralarla incinmiş çoğu toplum katmanları hem siyasetin yönetim katlarında sorumluluk aldı hem de kalkınmanın nimetlerini paylaştı. Anadolu'da bu ruhu ayakta tutacak 'Aşk' var, aksiyon adamlarından hız alan değil onlara hız ve cesaret veren. Ne zaman daralsalar Anadolu’ya gelip nefesleniyorlar.
Bir revizyon yapılacaksa bunun adı, bu 'Aşk’ın yeniden tutuşturulması olmalıdır. Hasarın onarılmasının başlayacağı alanda yerelden başlamalıdır.
Başımıza ne geldiyse 'aşk'ımızı kaybetmekten geldi. Medeniyetlerin inşasında, kanatlandırıcı bir ruh gizlidir. Bir medeniyet inşasının harcıdır Aşk…
Aşk devir ve vekâlet kabul etmez.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.