Erivan’ın hesabı Karabağ’da bozuldu

A -
A +
Azerbaycan Ermenistan çatışmalarının altıncı gününde asker ve askerî teçhizatında ağır kayıplara uğrayan Ermenistan, tüm cephe boyunca mevzilerinden ve önemli bölgelerden çekilmeye devam ediyor...
Ermenistan’ın Azerbaycan’ın sivil yerleşim yerlerine yaptığı saldırılara Azerbaycan ordusunun bu kadar hızlı ve sert bir cevap vereceğini düşünemeyen Erivan’ın hesabı Karabağ'da bozuldu.
Azerbaycan, Ermenistan saldırısını püskürttükten sonra işgal altındaki köyleri kurtarması inşallah tüm Karabağ'ın işgalcilerden kurtarılmasına kadar sürecek. Olaya müdahil olan Rusya ve Fransa’nın “ateşkes ve müzakere” çağrılarına Aliyev'in “Bizim bir şartımız var, işgalciler bizim topraklarımızdan çıkıp ret olmalı-defolup gitmeli-" cevabı net ve kararlı.
Ordusunun paçavraya dönmesi üzerine Ermenistan panikledi ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Putin'i telefonla aradı. Putin'in, Paşinyan'a bölgede tansiyonun yükselmesinden Rusya'nın rahatsız olduğunu ve çatışmaların durdurulması konusunda yaptığı çağrı hiçbir anlam ifade etmiyor.
Bu cevap Paşinyan’ın beklentisini karşılamadı ve büyük hayal kırıklığıdır. Tam da Ermeni yazar Kocanznuni’nin dediği gibi: “Ermeniler sadece hayal peşinde koşturulmuşlar sonunda ise terk edilmişlerdir...”
Rusya’nın Paşinyan'ı beklediği destekten mahrum etmesinin önemli bir sebebi var.
Milliyetçi bir damara sahip olan Nikol Paşinyan her zaman Dağlık Karabağ'daki işgali savunmuş ve bu toprakların bir daha Azerbaycan'a dönemeyeceğinin altını çizmişti. Bölgenin nihai olarak Ermenistan'a döneceğini, esas hedefin işgal edilen toprakları “resmen” Ermenistan'a bağlamak olduğunu da vurgulamıştı;
Ancak kuruluşundan bugüne kadar Rusya desteği ile bölgede tutunan Ermenistan giderek dış politikasında farklı bir yol takip etmeye başladı. Paşinyan’ın liberal olduğuna, Batılı demokratik değerleri ülkeye yerleştirmek istediğine ve bu doğrultuda Rusya'yı atlatıp AB ve ABD'ye yaklaşacağına dair analizler de yapılıyordu.
Efendi takasına kalkıştı!.. Bu durum Güney Kafkasya'daki dengeleri Rusya aleyhine bozacak bir yoldur.
Putin, Ermenistan'ın terbiye edilmesi gerektiğini düşünüyor ve öyle davranıyor. Çünkü, Türkiye ile Kafkasya'daki Azerbaycan'ın arasına uydu görevini yürütecek bir Ermeni devletinin bulunması Rusya’nın öteden beri devam eden millî politikasıdır.
Ne var ki Ermeni diasporasının para desteği ile çöken ekonomisini ayakta tutmaya çalışan Paşinyan, Batı yanlısı politikaları benimseyerek yeni efendiler arayışına girmiştir. Rusya’dan çok Batı’nın desteğine güvenen Paşinyan’ın bu kıvırması Putin’i pek de hoşnut etmiyor ve burnunun sürtülmesini istiyor.
Sultan ll. Abdülhamid Han’ın “Büyük devletlerin zavallı piyonu” olarak tanımladığı, PKK militanlarını Karabağ'a taşıyarak Bekaa Vadisi'ne çevirmek isteyen Ermenistan tam da “Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak” durumunda...
Yakın gelecek; inşallah, Azerbaycan’ın öz vatan toprağı Karabağ'ın işgalcilerden tamamen temizlemesi ile birlikte Ermenistan iç siyasetini de allak bullak edecek.
Öyle olsunlar ki dönüp bundan sonra Azerbaycan topraklarına bakmaya bile cesaret edemesinler…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.