Bakınız, işkenceler kimin içinmiş?..

A -
A +

CIA Şefi John Brennan, teşkilatının çok doğru işler yaptığını, bu arada işkencelerin de ABD menfaatleri hesabına olduğunu söylüyor!..

Silahsız siyahi gençleri vuran Amerikan polislerinin peş peşe mahkemeler tarafından aklanmasına duyulan tepkilerle, ABD sokaklarının ateşe verildiği bir sırada, Merkezî Haberalma Teşkilatının (CIA) işkenceleriyle ilgili rapor da patlak verdi... Obama Yönetiminin gündem değiştirmek için yaptığı bir atraksiyon mu, diye düşünülebilir. Ancak mesele sanıldığından daha derin. Altı sene önce seçildiğinde, yeni ufuklar açabilecek umut olarak görülen siyahi başkan Obama; geçen zaman zarfında, dişe dokunur bir icraat ortaya koyamadı. Neticede görev süresinin dolmasına daha iki koca yıl varken, hem Senato'da, hem de Temsilciler Meclisinde çoğunluğu Cumhuriyetçi Partiye kaptırarak, "En Topal Ördek" durumuna düştü. Yeni yıldan itibaren, ABD Kongresindeki bütün komitelerde dengeler temelinden değişecek. Demokratların manevra alanı iyice daralacak.

İşte böyle bir dönemin hemen öncesinde, Senato İstihbarat Komitesi, uzun zamandan beri üzerinde çalıştığı CIA'nın; özellikle 11 Eylül Saldırılarından sonraki faaliyetlerini konu alan, tabir yerinde ise ABD'de siyasi deprem etkisi meydana getiren raporu açıkladı. 15 senatörden oluşan Komitede, halen 8 demokrat ve 7 Cumhuriyetçi üye yer alıyor. Raporun ana konuları, G. W. Bush dönemindeki CIA faaliyetleri... Yani, terörle mücadele gerekçesiyle, binlerce kişinin (hangi ülke vatandaşı olursa olsun) sorgusuz sualsiz tutuklandığı, bilinmeyen yerlerdeki kamp ve hapishanelerde (Bu hapishaneler Amerika'nın yabancı ülkelerdeki askerî üsleri olduğu gibi, okyanuslarda seyir hâlindeki harp gemileri de olabilir...) korkunç işkencelerden geçirildiği yıllar. İşte bizzat Senato İstihbarat Komitesi tarafından, "insan onuruna aykırı; aşağılayıcı, tiksindirici ve ürkütücü metotlarla" yapılan işkencelerin resmen duyurulmasıyla, ortalık karıştı.

Önceki akşam, CNN International ve BBC başta olmak üzere, Batının bütün büyük televizyon kanalları, CIA Şefi John Brennan'ın konuşmasını canlı olarak yayınladı. Brennan, malum raporun ifşa olmasından itibaren Teşkilatının üzerinde temerküz eden şimşekleri dağıtmak için âdeta çırpınıyordu. CIA'nın geçmişte çok doğru işler yaptığını, işkence ile de olsa, bahse konu sorgulamaların hepsinin ABD menfaatleri için gerçekleştirildiğini anlatmaya çalışıyordu. Brennan'ın söylediklerine kim ne kadar inanır, bilemeyiz. Ancak CIA'nın, bu defa kamuoyu karşısında çok daha zor durumda kalacağını tahmin etmek zor değil. Gerçi ABD "Süper Güç" kimliğiyle, başkaları tarafından sorgulanacak filan değil. O yine her zamanki gibi başka devletler hakkında, insan hakları raporları yayınlamaya devam edecek... Ne polislerin takır takır silahsız siyahi gençleri vurması, ne Guantanamo gibi dehşet verici kamplarda yapılan insanlık dışı işkenceler... Hiçbirinden dolayı, Amerika kimseye hesap verecek filan değil. Yani ABD bildiğini okumaya devam edecek.

Şimdi Demokratlar, Komitede çoğunluğu elinde tutarken, niçin bu raporu ifşa ettiler? (Bizi eleştiriyorsunuz, ama işte Cumhuriyetçi Yönetimin yaptıkları da bunlar...) Bunu mu anlatmaya çalışıyorlar acaba? Peki, bu durumda dünyanın diğer ülkeleri nasıl bir değerlendirme yapar acaba? Dünyadan gelen bütün tepkilere rağmen, hâlâ daha Guantanamo Kampı kapatılmadı. Avrupa Parlamentosunun mükerrer kararlarına rağmen, AB ülkelerindeki gizli CIA sorgulama merkezleri de... Soru; işkenceler kimin içinmiş? Ne diyorsun Mr. Brennan?!.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.