Kestaneler!

A -
A +

Akaryakıt fiyatları düşüyor, maliyetler küçülüyor. Doları tavana çıkaran 'kestaneler' bilmeden cari açığın küçülmesine yardımcı oluyor...

Uzun süre 2.200-2.250 TL aralığında hareket eden dolar son 10 günde atağa kalktı. Dün 2.340 TL'ye dayandı. Türk lirasındaki değer kaybı euro'yu da 2.900 TL'ye taşıdı. Euro dolar paritesi 1.2450 sentte. Dolar endeksi 88.17'de.. Buraya kadar anormal bir durum yok. Ama 1 ay önce 2.45 TL olan döviz sepeti bugün 2.61 TL'ye fırlamış durumda. 1 dolar+1 euro'nun toplamının yarısı olarak belirlenen döviz sepeti yurt dışından giren para azalırsa artar. Bugün de aynı tablo var. Aralık ayının ikinci yarısına girdik. Piyasada yıl sonu itibariyle likidite çok düşük. Yani tüm dünyada hesapların kapatıldığı, alacakların tahsil edildiği borçların ödendiği bir dönemdeyiz. Bu devirde kimse risk almaz, yeni yatırıma girmez, bütün planlarını yeni yıla erteler. Fon girişinin azalmasında bu gelişmenin büyük payı var.

İkincisi Türkiye'de paralel yapı ile devlet arasında müthiş bir "savaş" yaşanıyor! Hükümet operasyon yapıyor, karşı taraf bunu önceden haber alıp, spekülasyona girişiyor, medya silahı ile kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Nafile! Gazetecilik maskesi altında kanunlara karşı gelenler bedelini öder...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi isteğini yenilemesinden para babaları hiç hoşlanmadı. Yarın akşam ABD Merkez Bankası FED'in yapacağı toplantıda "faizlerin uzun süre düşük kalacağı" ifadesini çıkaracak endişesi var. Döviz sepeti yükselince TL de normal şartlarda değer kaybediyor. Merkez Bankasının günlük satış ihalelerine gelen teklifin düşük kalması, kurlardaki  yükselişe rağmen piyasada ciddi bir döviz talebi oluşmadığını gösteriyor.
Peki doların yükselmesi ekonomiyi nasıl etkiler? Son derece olumlu. Bir defa Türk ürünleri ucuzladığı için daha rahat satılır ihracat artar. Buna karşılık ithal mallar pahalı oldukları için tüketimi azalır, ithalat oranı düşer. Turizm ucuzlar, turist sayısı artar. Yüksek doların maliyetleri artıracağı öne sürülerek faiz indiriminin büyük hata olacağı vurgulanıyor. Ama petroldeki sert gerileme karşısında bu plan artık tutmuyor. Önceden yüksek dolar akaryakıt fiyatlarını arttırır, enflasyon yükselir masalı vardı. Günümüzde petroldeki sert gerilemeyle birlikte akaryakıt fiyatları düşüyor, maliyetler küçülüyor. Doları tavana çıkaran kestaneler, bilmeden cari açığın küçülmesine yardımcı oluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.