Usta işbaşında!

A -
A +
Türkiye, ABD ve Rusya’ya karşı son dönemde akıl dolu bir dış politika izliyor. Alışılmışın dışında radikal kararlar alınıyor, kısa sürede hayata geçiriliyor. Uluslararası arenada büyük kazanımlar elde ediliyor. ABD Temsilciler Meclisi’nin 1915 Ermeni soykırım yasasını kabul etmesinin ardından Türkiye’ye karşı S-400 yaptırım kararı almasına karşı, Cumhurbaşkanı Erdoğan  gerekiyorsa nükleer silah bulunduğu öne sürülen ABD’nin İncirlik ve Kürecik’teki üslerini kapatırız diyerek derin Amerika’ya büyük gözdağı verdi. Ardından talep gelirse Libya’ya Türk askeri gönderebiliriz, sözüyle Rusya’nın oyununu bozmaya yönelik bir adım attı.. Şu anda başkent Trablus'ta Birleşmiş Milletler destekli Ulusal Mutabakat Hükûmeti var. Ancak ülkede isyancı General Hafter’e bağlı milisler bunu yıkmaya çalışıyor. Hafter’in Trablus’u işgal planını gerçekleştirmesi için Rusya Libya’ya 1000 paralı asker ile gelişmiş hava gücü götürdü. Amaç Libya’daki petrol sahalarını ele geçirmek. Hafter'in arkasında sadece Rusya yok. Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan ve Fransa da Hafter'in yanında.. Ulusal Mutabakat Hükûmeti'ni ise Türkiye'nin yanı sıra Fransa dışındaki diğer Batılı ülkeler destekliyor. Türkiye, Libya’ya asker gönderme kararı alırsa, Rusya ile Libya’da karşı karşıya kalacak mı? Putin’le yapılan son telefon görüşmesinde bu konu mutlaka gündeme gelmiştir. Ankara’nın, talep gelirse asker gönderme kararı, Rusya’ya aba altından sopa gösterme amacı taşıyor. 
Akdeniz’de çok zengin doğalgaz kaynakları bulduk. Şimdi sıra Karadeniz’de. Yeni bir araştırma gemisi alıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin enerji kaynakları ihraç eden ülke olacağının altını çizdi. İsrail resmî radyosunda yayımlanan habere göre, Türkiye, kendi toprakları üzerinden Avrupa'ya doğalgaz transferi için müzakerelere hazır olduğu yönünde İsrail yönetimine mesaj iletti. Söz konusu mesaj, İsrail'in Ankara Büyükelçiliğinde görevli Maslahatgüzar Roey Gilad’a bildirildi. Türkiye 1 Aralık’ta TANAP projesi ile Bulgaristan üzerinden Avrupa ile doğalgaz boru hattı bağlantısını gerçekleştirdi. İsrail'in en büyük doğalgaz sahası Leviathan ve Tamar'da yaklaşık 800 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, bu kaynaklara ek olarak bölgede yaklaşık 2,2 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin daha keşfedilmeyi beklediğini açıklamıştı. İsrail bu gazın Avrupa’ya sevk edilmesi için arayış içindeydi. Türkiye’nin İsrail ile enerji anlaşması yapması ABD’nin yaptırımlarının devre dışı kalmasında çok önemli rol oynayacak.
Merkez Bankası’nın beklenti üzerinde 200 baz puanlık faiz indirimine gitmesi ile ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye S-400 yaptırım tasarısını kabul etmesinin ardından İncirlik ve Kürecik üslerinin ABD’ye kapatılabileceğinin gündeme gelmesi TL üzerinde baskı oluşturdu. Yerli yatırımcılar 715 milyon dolar daha satın aldılar.. Ancak hisse senetlerinde talepli seyrin devam etmesi sonucu endeksin rekor düzeye ulaşması, kurlardaki artışın sınırlı kalmasını sağlıyor.. Yalnız son faiz indirimi ile reel faiz cazibe kaybetti. Yabancı yatırımcılar kamudan çıkıp özele geçmeye başladılar. Geçen hafta 13,2 milyon dolarlık devlet tahvili sattılar. Buna karşılık 40,9 milyon dolarlık şirket tahvili aldılar. ABD’nin yaptırım tehdidine karşı  5 yıllık risk priminin 289 düzeyine gerilemesi Türkiye’ye olan güvenin arttığını gösteriyor. Türk ekonomisindeki toparlanma rakamlarla kendini ispatlıyor. İşsizlik oranı 13,8’e geriledi. Yıllık perakende satışlar %5,9’a yükseldi. Sanayi üretimi 3,8'e yükseldi. 2020'de %5 büyüyerek tüm tahminleri altüst edeceğiz…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.