Çatlak sesler kesildi!

A -
A +
Ekonomide normalleşme dönemi başladı. Jeopolitik gerilim azaldı, koronavirüs aşı çalışmalarında büyük ilerleme sağlandı, iş dünyasının güveni 105,7'ye yükseldi, sanayi üretimi arttı, ihracat rekor düzeye ulaştı, iş gücüne katılım artıyor. Yabancı yatırımcı geri dönüyor, hisse senetleri ve tahviller kapışılıyor. 
YENİ DOĞALGAZ MÜJDESİ-Cumhurbaşkanı Erdoğan 21 Ağustos’ta Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfini tarihî müjde olarak duyurduktan sonra Enerji Bakanı Fatih Dönmez Sakarya doğalgaz rezervinin 1,9 milyar varil eş değeri olan petrol karşılığıyla dünyada bu yıl keşfedilen ikinci en büyük kaynak olduğunu söylemiş “yeni müjdelerle sevincimizi daha artıracağız” demişti. Rezerv tespitli sondaj çalışmaları tamamlandı, bulunan yeni kaynaklar bu hafta açıklanıyor. Toplam ispatlanmış keşfin 800 milyar metreküpe revize edileceği belirtiliyor. Türkiye yılda 50 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Bu durumda 16 yıllık ihtiyacı karşılanmış olacak. Rusya ile 2021’de sona erecek doğalgaz anlaşmalarında büyük fiyat indirimi gerçekleşecek. Vatandaşın faturası küçülecek. BİST’te enerji sektöründe büyük yoğunlaşma var..   
YABANCI FONLAR DÖNÜYOR-Son iki hafta içerisinde Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı radikal kararlar yabancı yatırımcıların Türk piyasalarına dönmesini sağladı. Uluslararası fonlar yılbaşından bu yana 13,5 milyar dolarlık portföy çıkışından sonra 1,3 milyar dolarlık hisse senedi ve tahvil alımı gerçekleştirdi. Yeni haftada bu rakamın 2 milyar doları aşması bekleniyor. Bankaların TL cinsinden zorunlu karşılıklarına ödenen faizler 200 baz puan artırıldı. Yabancıların tahvildeki payı 40 puan artışla %3,7’ye yükseldi. Bankacılık hisselerine talep yağıyor.. Merkez Bankası bankalarla yaptığı dolar-TL swapında TL faizini %11,75’e yükselterek döviz çalkantısına faiz silahıyla tepki verdi. Bu faiz TL mevduat faizlerini de yükselterek, dövize kaçışı yavaşlatacak. Ayrıca, Londra ile swap işlemlerine konulan kısıtlamalar gevşetildiği için, mali piyasalara taze döviz girişinin de yolunu açıldı.. 16 Temmuz’da 7,34’e geriledikten sonra 11,56’ya yükselen fonlama faizinin Merkez Bankasının 22 Ekim’deki toplantısına kadar %12’ye ulaşması bekleniyor. 
ÇARKLAR HIZLI DÖNÜYOR-Sanayi üretimindeki artış büyüme rakamlarının tahminleri aşacağını haber veriyor. Temmuz ayında %8,4, yıllık bazda %4,4 artış yaşandı, siz bu satırları okurken ağustos rakamları açıklanmış olacak. Aylık %7, yıllık %5,5 artış bekleniyor. Çarkların hızlı dönmesi üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 6 artacağını haber veriyor. Ağustos ve temmuzda ihracat 16 milyar doları aşarak rekor düzeye ulaştı. En büyük artış %86,6 ile otomotiv sektöründe yaşandı. Onu 68,1 ile mücevher ve %58,7 ile savunma/havacılık sektörleri izledi. 
Katma değerli ürünlerdeki ihracat 4 milyar doları aştı. Üretimdeki büyük artış temmuz ayında işsizlik oranını %13,4'te kalmasını sağladı. İş gücüne katılan sayısı 464 bin kişi artarak 31 milyona dayandı. Sanayi sektöründe istihdam 57 bin, inşaat sektöründe 111 bin, hizmet sektöründe 399 bin kişi arttı. Çatlak sesler kesildi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.