Uyuyan dev uyandı

A -
A +
 
Türkiye için artık yaşanan hızlı büyümeyi sürdürmek enflasyonu düşürmekten daha önemli hâle geldi... Günümüzün en büyük problemi, fiyat artışları değil işsizliktir. Bunu azaltmanın en kısa yolu da büyümenin artmasına bağlıdır. İşsiz kalan vatandaş enflasyonu çok daha derinden hisseder. Şu anda resmî kayıtlara göre 3 milyon 900 bin kişinin işi yok. Ancak gerçek rakam 5 milyonun üzerinde...
Genç bir nüfusa sahip Türkiye’de iş gücü piyasasına her yıl yaklaşık 500 bin kişinin katıldığını düşünecek olursanız rakam daha da korkutucu hâle geliyor. İşsizlik oranı %12 ile oldukça yüksek. Her zaman işinden ayrılanlar ve yeni iş arayanlar olacağı için bu oranı sıfıra indirmek mümkün değil ama en azından yüzde 5 seviyesine çekmek gerekiyor. Aksi takdirde toplum hep yüksek gerilim içinde olacak. Suç oranları artacak, huzur bozulacak...  
İşsizliği azaltmanın tek bir yolu var. Daha önce de yazdım: Üretimi arttıracaksınız... Böylece daha çok insan çalışır hâle gelecek. Faiz yüksek olunca, para bankada kilitleniyor, yatırımlar daralıyor, işsizlik artıyor. İlk adım atıldı, faiz 100 baz puan aşağı çekildi. Yanlış yapıldı, kurlar yükselecek fiyatlar daha çok artacak diye çığlık attılar. Ne oldu? İşte eylül rakamları açıklandı, çok sınırlı bir artış var...
Faiz sabit kalsaydı, fiyat artışları yaşanmayacak mıydı? Boş laf! Bakın karar sonrası mevduat faizleri 28 puan azaldı, 17,86 düzeyine indi. TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 6 baz puan azalışla %21,20 oldu. Hâlâ çok yüksek. Ama düşecekler. İşsizliği sürdürülebilir seviyede tutmak için ülkenin her yıl ortalama %7 büyümesi lazım. İşte bunun için enflasyondan taviz vermemiz şart oldu. 
Bakınız Avrupa, ABD, İngiltere, Çin Merkez Bankalarının tek bir hedefi var: İstihdam... Faiz kararlarını bu göstergeye bakarak alıyorlar. Artarsa faizler yükseltiliyor, azalırsa faizler aşağı çekiliyor. Bugüne kadar bizi uyuttular. Kuru kontrol altında tutmak için yüksek faiz politikası uygulattılar. Sonuç: İşsizlik arttı, yatırımlar frenlendi... Artık politika değişti. Enflasyon (out) büyüme (in).
Bundan sonra bütün kararlar büyüme hızını arttırmaya yönelik olacak. Eylül ayında manşet enflasyon 1,25 arttı, yıllıkta 19,58'e yükseldi. Çekirdek enflasyon 16,76'dan 16,98'e çıkarak 0,22 arttı. Yani manşet TÜFE eylülde Çekirdek'ten 5 kat fazla arttı. Merkez Bankası beklenti anketinde ortaya çıkan yıl sonu manşet TÜFE (16,74) ancak çekirdek TÜFE (14.25) esas alınacağı için 21 Ekim'deki Para Politikası Kurulu toplantısında faizin 100 baz puan aşağı çekileceği netlik kazandı. Bu gelişme önceden satın alındığı için kurlar yerinde saydı. Uluslararası bankalar, fonlar 2021 GSYHİ'yi %9 olarak ilan etti.
Çin ekonomisinin daraldığı dönemde Türkiye elde ettiği bu tarihî büyüme başarısını bir enflasyon uğruna heba edemez etmez. O defter kapandı!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.