AKDENİZ'İN ÇAĞRISI

A -
A +
Dünya, cesedi sahile vuran 3 yaşındaki Aylan'ı konuşuyor. O dünya güzeli Aylan'ın cesedine ait fotoğrafı görenin sarsılmaması mümkün değil. Bazı Avrupa gazeteleri, etkisi yüksek olsun diye fotoğrafı mozaikleyerek bastı.
Afganistan, Irak ve Suriye savaşları dünyada ciddi bir insan kaçakçılığına yol açmış bulunuyor. Bazılarının çaresizliği, bazı simsarların kesesini doldurmakta. Ülkelerindeki zor şartlardan bir şekilde kurtulmak isteyenler, ailelerini de yanlarına alarak canlarını AB ülkelerine atmak istiyorlar.
Ege ve Akdeniz, kaçakçıların güzergâhı. Ancak her kaçak taşıyan tekne, menziline salimen varamıyor. Neredeyse yarı yarıya kayıp verilmekte.
Aylan'ın ailesi Kobani'den kaçmış. Oraların sakinleri, IŞİD-PKK-Esed arasında sıkışmış vaziyetteler. Kendisiyle birlikte 4 yaşında olan kardeşi Galip de batan tekneyle birlikte boğulmuş. Üç gün önce Muğla'nın Bodrum kazasından iki saat arayla Ege adalarına geçmek isteyen kaçak göçmen dolu iki tekne arka arkaya battı. Aylan ve Galip Kürdî kardeşlerin aileleri, bir çok mazlum ve mağdur aile gibi huzura ve ümide yolculuk yapıyorlardı. Ancak, bir alabora ile her şey son buldu. Üstelik boğulan çocuklar, bu iki kardeşten ibaret değil. Suriye'nin çeşitli yerlerinden başka ailelere mensup 9.5 aylık bebekten 7 yaşına kadar daha başka masum ve bakmaya kıyılamayacak çocuklar da var.
Bugüne kadar Akdeniz ve Ege'de bir çok göçmen teknesi battı. Bu yolla kaybedilen çocuk, kadın ve yetişkin erkek sayısı hayli fazla. Geçtikleri tek yer Türkiye toprakları da değil. Avrupa'ya ulaşılabilen her yol kullanılmakta.
Bu sefer yaşanan facianın çok yankı yapmasının iki sebebi var. Birincisi çocuklardan birinin cesedinin sahile vurması ve bunun meydana getirdiği dram ve ikinci sebep de Avrupa gazetelerinin bu fotoğrafı olduğu gibi basarak Batılı hükümetleri suçlamaları.
AB ve topyekûn batı, Türkiye'yi mülteciler, insan kaçakçılığı ve uyuşturucu kaçakçılığı mevzuunda yalnız bıraktılar. Terör örgütü, hedefe giden her yolu mubah saydığından insan kaçakçılığı yaptığı gibi uyuşturucu trafiğini de elinde tutmakta. Bir başka ifadeyle batı, orta doğuda işgaller yapıp savaş ve iç savaşlar çıkarttığı gibi bunun neticesi olarak doğan mülteci gerçeği ve insan kaçakçılığını da görmezden gelmiştir.
İslâm âleminde, orta doğuda bu diktalar, zulümler, haksızlıklar, yabancı hayranlıkları ve iç savaşlar devam ettiği müddetçe mülteci akını, göçler, insan kaçakçılığı ve boğulmalar da devam edecektir. Batının bu gamsızlığı ve bencilliği yüzünden daha çok  küçücük yaştaki Aylanlar, Galipler, Ahmetler... facialarda boğulur, cesetleri sahillere vurur.
Eğer...
Hakikaten..
"İnsanlık suçu" denen bir suç  varsa... Sorgulanması ve sorulması gerekmez mi? Bu çocukların, bu kadınların, bu mağdurların suçlusu kim? Esed niye hâlâ ayakta, IŞİD'i kim kurdu, PKK'nın arkasında hangi devletler mevcut?
Olayı iyi okumalı; vicdanlı Akdeniz, Aylan'la vicdansız insanlığı sarstı.
Akdeniz, insanı insanlığına davet ediyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.