HAZIRLIK DÖNEMİ

A -
A +
Gündemdeki 18 Maddelik Anayasa değişikliğine ileride sık sık atıf yapılacaktır. Bu maddelerle Türkiye, tarih dönemine göre Veziriâzâmlık, Sadrazamlık, Başvekillik ve Başbakanlık denen hükûmet başkanlığını kaldırarak onun vazifelerini de "Devletin Başı"na devretmektedir. 
"Cumhurbaşkanlığı Sistemi" adını taşıyan, esasında ise Başkanlık Sistemi olan ve Türk Tipi Başkanlık Sistemi de denebilecek bu sistemi gerçekleştiren 18 madde, makul bir sürede kabul edildi.
Üstelik değişiklikler, tahminlerden öte daha az gerginlikle gerçekleşti. Evet, zaman zaman kavga-döğüş sahneleri yaşandı, bir CHP'li vekil tarafından AK Partili bir vekilin burnu kırıldı. Bir CHP'li vekil tarafından AK Partili bir vekilin ayak baldırı dişlendi ama yine de çalışmalar bittiğinde  CHP'nin taş taş üstünde bırakmayacakmış intıbaı veren gözdağlarının kuru gürültüden ibaret olduğu görülmüş oldu oldu. Bu neticenin alınmasındaki iki sebepten biri, AK Parti Grubu'nun fire vermeden  hareket etmesi, diğeri de Devlet Bahçeli ve O'na bağlı MHP'li kadroların devletin âli menfaatlerini önceleyen kararlı bir tutumla verdikleri destektir.
Kaderin şu cilvesine bakmalı:
Eğer 15 Temmuz ihanet kalkışması olmasaydı AK Parti, içindeki FETÖ'cü vekiller fark edilip ayıklanamayacak, FETÖ'nün Bizans entrikasıyla sn Bahçeli düşürülecek ve böylece AK Parti-MHP dayanışmasıyla devlet hayatındaki tarihî dönüşüm gerçekleşemeyecekti.
Bu değişikliğin bir diğer sonucu da CHP'ye yapacağı etkidir. Değişiklik, baharda halk oylamasından da geçip kat'ileşince bu partide genel başkanlık dâhil çok ciddi sorgulamalar, sarsıntı ve kırılmalar yaşanabilir. Bundan böyle bu CHP'nin bu oy yüzdesiyle  iktidar yüzü görmesi imkânsıza yakındır. Ana muhalefet partisi, dogmalardan, "devleti ben kurdum" bencil iddialarından ve büyük çoğunluğu rahatsız eden tarihî geleneğe aykırı saplantılarından vazgeçip millî damarı yakalayamazsa ya 2023'e çıkamaz veya çıksa bile çapından ve gücünden çok şey kaybetmiş olur.
-Anayasa değişikliğinin hayata geçmesi için neden 2019 beklenmektedir?
Vatandaş, bu sualin cevabını merak ediyor:
"Cumhurbaşkanlığı/Başkanlık sistemi", "bağlantı yolları"nın da devreye girmesiyle hayat bulacaktır. Köprü yan yollarındaki benzetmeyle "bağlantı yolları" dediğimiz Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve TBMM İç Tüzüğü'dür. Cumhurbaşkanının son konuşmalarından birinde iç tüzüğe dair tesbitleri dikkatlerden kaçmamış olmalı. Sn Erdoğan, "bu tüzükle meclis çalışamaz" diyor. Bu demektir ki sadece Partiler Kanunu, Seçim Kanunu değil, İç Tüzük de ameliyata tabi tutulacaktır. Öyle temenni ederiz ki tekrar burunlar kırılmaz, tekrar baldırlar dişlenmez. Yumruk ve öfkeler yerini, seviyeli teklif ve fikirlere bırakır.
Yeni sistem için önümüzde akıllıca değerlendirilecek iki koca yıl var. Bu iki yılın iyi kıymetlendirilmesi Türkiye’yi, bir ân evvel yıldızının parladığı zamanlara kavuşturur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.