"Benim emanet nerede?"

A -
A +

“Ayaklarıma kapanmaya çalışırken tutup yerden kaldırdım ve bendeki o emanet paradan hastane masrafını verdim...”

Bir tarafta belasından korkulması gereken iki insan var bir tarafta parasını ödeyemediği için çocuğunun cenazesini morgdan alamayacak durumda çaresiz bir ana ile baba var. Allah’ım kimseye bu zilleti, bu çaresizliği yaşatma.
Tamam babası, hayatta acınacak bir adam değil ama o kadıncağızın perişan hâline dayanmak da mümkün değil. Ben de bir babayım. Dayanamadım dedim ki çocuğun babasına:
“Bak gardaş. Durumunu görmekteyim. Hâlini ise bilmekteyim. Sana desem ki: 'Ben sana bir iyilik etsem. Senin bu aradığın parayı sana versem, sen de çocuğunu götürüp defnetsen. Sonra da bunu bana kısa zamanda tamam etsen. Söz versen sözünde durur musun?”
Boynuma boğazıma sarıldı, ayaklarıma kapanmak istedi.
“Bak bu parayı filan kimse bana verdi, filan kimseye götürmem için. Her ikisi de belalı adamdır. Bana bunu birkaç gün içinde bulup temin edebilirsen sana morgdan çocuğunu alabilmen için hastaneye ödemen gereken on üç milyon lirayı vereyim.”
Yemin etti, bulup getirip vereceğine söz verdi. Ayaklarıma kapanmaya çalışırken tutup yerden kaldırdım ve bendeki o emanet paradan bunun hastane masrafını verdim. Cenazemizi verdiler...
Cenazeyi götürüp defnettik. Lakin birkaç gün geçtiği hâlde çocuğun parası o on üç milyon lirayı getirip vermiyordu, veremiyordu.
Derken bir gün taksiyle çalışırken parayı emanet vermem gereken adam ile karşılaştık. Haberi varmış, parayı benim kendisine götüreceğimi biliyormuş. Dedi ki:
-Sende bir emanet varmış, bana getirmen gereken.
Dedim ki: “He vardır, lakin sana verilmesi gereken emanet yüz milyon liradır. Ama 13 milyon lirası eksik kalmıştır. Sana bunu verip de eksiğini birkaç gün içinde getirmiş olunsa mümkün olur mu?”
Kabul etmedi ve bana paranın tamamı gelecek dedi. “Git hemen getir” dedi. Diyemedim ona durumu. O da zannetti ki karşıdaki adam noksan göndermiştir.
“Tamam söylerim” diyerek ayrıldım. Birkaç gün daha kazanmıştım ama ölen çocuğun babası bana parayı ödeyemiyordu ki! Adamın ödeme gibi bir çabası da yoktu. Şimdi ben ne yapsam da bu üzerime kalan 13 milyonu bulsam diye kıvranıyorum. Ama bu kısa zamanda bu kadar parayı nasıl bulacaktım?..
Derken bir gün hiç olmadık zamanda taksiyle giderken alacaklı olanla yine karşılaşmayalım mı?
“Benim emanet yüz milyon lira nerde!?” dedi. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.