Kudüs’e ziyarete gitmiştik

A -
A +
“Kudüs’te şunu gördüm ki fiilî olarak orada Filistin devleti diye bir şey bırakmamışlar...”
 
Geçen yıl bu vakitler yanımda Celil Ağabeyimle birlikte Kudüs’e ziyarete gitmiştik.
Müslümanların bir şekilde tatillerini, turizm gezilerini veya imkânlarını Kudüs için de değerlendirmesini ve yollarını bir şekilde Kudüs’e uğratmasını, bu tecrübeyi bütün kardeşlerimizin yaşamasını isterim.
Biz iki defa umreye gitmiştik. Bu vesileyle Mekke-i mükerreme ve Medine-i münevvere şehirlerini ziyaret ettik. Oradaki ruhani havayı zaten hepimiz biliyoruz.
Ama ben Kudüs ziyaretinde de gerçekten çok etkilendim… Şunu gördüm ki fiilî olarak orada Filistin devleti diye bir şey bırakmamışlar… Her taraf İsrailliler tarafından paramparça edilmiş… Birbirinden kopartılmış… Köyler mahalleler Müslüman yerleşim alanları olan hemen her yer, duvarlar birbirinden ayırt edilmiş… Duvarlar ki stadyum duvarlarından bile yüksek şekilde… Birbirinden kopartılmış, ellerinden bütün savunma imkânları ve stratejileri alınmış hâlde…
Hani özgür dünya diyoruz ya Batı için Amerika, Avrupa için… Bu özgür dünya dedikleri dünya, Türkiye’deki veya başka ülkelerdeki insan hakları ihlalleriyle ilgili, hemen her yıl bir sürü hikâye raporlar yayınlayıp, eleştirirler, tenkit ederler. Ama ben hayatım boyunca orada yaşanan insan hakları ihlalleri kadar ihlalin bir başka coğrafya yaşanabileceğine ihtimal vermiyorum. Her taraf resmen açık hava cezaevi durumunda… Uygulamayı anlatmak ise görmeden imkânsız…
Bize daha önce gidenler birçok uyarıda bulunmuşlardı. Eğer oraya gidecekseniz orayı eleştiren herhangi bir mesaj, söz yazı vb. yazdı iseniz onları silmeniz lazım. Hatta onları eleştiren bir kimsenin telefonu varsa onu bile silmeniz lazım. Mümkün ise oraya kapatıp gidin; yoksa başınıza dert olabilir, dediler. İnsanlarda oluşturulan korku ve paranoya algısını düşünebiliyor musunuz?
Böyle korkutularak ürkütülerek sanki bir cezaevine gider gibi Kudüs’e gittik. Havaalanına indik. Bizi bir Filistinli aldı. Araca bindik. Giderken o güvenlik noktalarında sürekli kontrol edilerek, sorulara cevaplar vererek gittik. Ertesi gün Kudüs’e gidip kalacağımız mekâna yerleştik.
Kutsal mekânları ziyaret edeceğiz… Ziyaret edilecek türbelerin bile ziyaretçileri turnikelerle çalışan ve kontrolü İsrail askerlerinde olan koridorlardan geçerek ziyarette bulunabiliyorlar. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.