Çanakkale geçilmez mi?..

A -
A +
"Yiğitlik ve kahramanlık gelip geçicidir. Baki olan insanlığa ve Müslümanlığa hizmet bırakabilmektir.”
 
“Sadrazam hazretleriyle görüşmeye geldiler efendim...”
Sadrazam Cezayirli Hasan Paşa çalışma odasında derin düşünceler içeresindeydi. On beş sene süren ikinci Kaptan-ı deryalığını düşünüyordu.
“Kimmiş gelenler!” dedi.
“Efendim galiba Çanakkale Gelibolu’dan geliyorlar. Bir vakıf kurmuşsunuz. Onun hizmetinin tamam olduğunu size arz edeceklerini söylüyorlar.”
Paşa başını hafifçe yukarı kaldırdı:
“Çağırın derhal gelsinler!”
Göreviler Gelibolu’dan gelen misafirleri içeri kabul ederken Hasan Paşa da yanı başında uysal bir kedi gibi duran kendi elleriyle büyüttüğü aslanının başını okşuyor, pala bıyıklarını burmaya devam ediyordu. Derin düşüncelerde iken bıyıklarıyla oynardı. Sultan III. Selim dönemindeki on beş yıllık sadrazamlığı bir film şeridi gibi geçti gözlerinin önünden… Devlet-i Ali Osman bir kar yumağı gibi eriyordu. Kendisi ise bir devlet adamlığından çok hayır eseri olarak ne bıraktığını düşünüyordu…
İstanbul’daki hâlen hizmet veren Kasımpaşa’daki Deniz Harp Okulu’nun temellerini atmıştı. Yine Kuzey Deniz Saha Komutanlığı binası da onun eseriydi. Ayrıca tersane ve tersanesinde kalyoncular için bir kışla yaptırmıştı. Yine Midilli’ye dört saat mesafedeki bir yerden şehre su getirtmiş çeşmeler yaptırmıştı.
Ve daha neler… Bakla’da çeşme, Vize’de cami, hamam ve üç çeşme, Midilli adası ortasında Paşa Köşkü ve büyük mermer havuz; Limni, Sakız, İstanköy adalarında çeşmeler yaptırmıştı.
Yiğitliği ve kahramanlığı yanında bu derece altyapı ve şehirleşme hizmetine önem veren bir paşaydı. İçeri giren ziyaretçiler selam verdiler:
“Paşa hazretleri, ism-i âlinize ait Çanakkale’de kurdurduğunuz vakfımızın hizmeti ile ilgili olarak rahatsız ettik.”
Paşa, durgun ama duygulu hâlde cevap verdi:
“Bunlar bizim öte tarafa götüreceğimiz eserlerdir evlatlarım… Rahatsızlık ne kelime… Yiğitlik ve kahramanlık gelip geçicidir. Baki olan insanlığa ve Müslümanlığa hizmet bırakabilmektir. Vakıf senedine yazılacak metin işte burada hazır hâldedir. Aynısı yazıla ve uygulana… Haydi, Allah selamet versin…''
Paşa kurduğu bu vakıf ile de Çanakkale Boğazı’nda karşıdan karşıya geçecek olan, özellikle dervişlerin yollarını kolaylaştırmayı amaçlamıştı. Vakfın onlara sağladığı vapur, onları ücretsiz olarak Boğaz'ın karşısına geçirecekti. Kuruluşu Hicri 1191, Miladi 1777 idi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.