Açık söylemek gerekirse

A -
A +
“Sizi zorla alıkoymak istemem ama gel ne olursun çoluk çocuğunu tehlikeye atma!”
 
Bayram tatilinde yaşanan trafik kazaları hepimizi çok üzdü. Trafik kazalarının önüne geçebilmek için hemen herkesin aklına bir fikir gelmekle birlikte asıl mesele bence kişilerin bireysel sorumluluk sahibi olmamaları.
Bir hemşehrimiz Edremit’te trafik komiseri olarak görev yapıyordu. Bir bayram vesilesiyle kendisini ziyarete gitmiştik. Bize şahidi olduğu olayı şöyle aktarmıştı:
“Bir Ramazan gecesiydi. Yolda trafik kontrolü yapıyorduk. Epey geç vakitti. Bir Almancı aileyi durdurduk; kalabalık bir aile ve belli ki çok da aceleleri vardı. Bayram yakın olduğu için bir an evvel bir Ege kasabasına, yani evlerine gitmek istiyorlardı.
Ben gerekli evrakları incelerken şoförün çok yorgun ve uykusuz olduğu gibi aynı zamanda hâlsiz ve bitkin oluşu dikkatimi çekti. Bu hâlde onu eğer yola bırakırsam bir kaza yapacağından korktum ve ona aynen şöyle bir teklifte bulundum:
-Hemşehrim tamam, evraklarınızı kontrol ettik; her şey tamam ama bakıyorum sen hâlsiz yorgun ve uykusuz görünüyorsun. Sizi zorlamak ve alıkoymak istemem ama bana kalırsa gel ne olursun bu hâlinle bu çoluk çocuğunu tehlikeye atma! Bu gece burada kalın. Gerekirse biz sizi misafir edelim. İyice bir uyuyun, yorgunluğunuzu atın. Sabahleyin rahat rahat evinize varın, deyince adam şaşkın bir şekilde bir bana bir de yan tarafında oturan eşine baktı. Kararsız bir şekilde:
-Çok teşekkür ederiz komiserim, bilmem ki… Gidersek sanırım daha iyi olur, diye cevap verdi. Ben tabii fazla ısrarcı olmak istemedim ama o ana kadar hiç konuşmayan eşi söze girdi:
-Komiserim sabah bayağı erken saatte yola çıktık ve bir yerde yemek yeme molası dışında hiçbir yerde durmadık. Beyim hem çok yorgun hem uykusuz. Açık söylemek gerekirse ben de bu şekilde yola devam edersek bir kaza yapmasından endişeliyim. Allah sizden razı olsun böyle bir teklif yaptınız ve eşimi trafiğe çıkmadan alıkoyduydunuz. Size teşekkür ediyorum.
Hanımı da böyle söyleyince biz onları bir otelde misafir ettik. Ertesi gün yollarına ve evlerine sağ salim vardılar. Şimdi her bayram beni arar tebrik ve teşekkürlerini gönderirler.
Herkese kazasız belasız, sağlıklı esenlik dolu bayramlar, tatiller, yolculuklar diliyorum.
Aslan Torun - Akçay
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.