O yolları şimdi görün

A -
A +
“Toroslar tünellerle geçilir hâle gelmiştir. Yapanlardan, yaptıranlardan Allah razı olsun.”
 
 
İskenderun-Ankara-Konya kara yolu İngiliz müteahhitlerince yenilenip asfalt yol hâline getiriliyordu. Gülek Boğazı’nın bulunduğu güzergâhta yol yapımı İngiliz müteahhitlere verilmişti. Ben de o firmada puantör olarak çalışıyordum. Dökülen asfaltın zayıf olduğunu ve dayanmayacağını söylemiştim. İngiliz mühendisi öfkelendirmişim.
Lafı fazla uzatmadan kestim. Orhan’a ise “bu yol iki günde bozulur, üzerine serilen asfalt çok az” diye tekrar ettim. O da “sana ne?” der gibi başını salladı ve gittiler. Birkaç gün sonra yolun çok zor bir yerini düzelttiriyordum. İşçilere: “Eğer burayı tarif edilen şekilde yapıp bitirirseniz size şu gördüğünüz çamın altında istirahat vereceğim” dedim. Büyük bir gayretle o işi hallettiler. Ben de sözümü tutarak istirahati verdim. Bu sırada John çıkagelmesin mi? İşçileri o vaziyette görünce canı sıkılmıştı: “Bu nedir!?” diye yüksek sesle Orhan’a seslendi. Ben de durumu anlattım. Okulda Fransızca okuduğumuz için: “Boco travay (iyi çalıştılar)” dedim.
Çehresi hiç değişmeden: “Doğru şantiyeye gitsin, iş finiş” dedi. Ve böylece işten atıldık.
Çıkarılan işçilere tazminat verildiğini duymuştum. Ertesi gün tazminat için geri geldim. John’a gitmemi söylediler. John şantiyeden biraz yukarıda çamların arasına kendisi için yaptırdığı küçük binada kornet çalıyordu. Birkaç hafta öncesini hatırladım. Ben mızıka okulunda okuduğumdan ve öğrenci olduğumdan ona hiç bahsetmemiştim. O bilgi ona söylenemedi, bende kalmıştı. Yalnız bir gün kontrole geldiğinde benim işçilerin çalışmasını beğenmiş ve Orhan’a demiş ki:
“O bana Türkçe öğretsin, ben de ona İngilizce öğreteyim, onu Libya’ya götüreyim, bizim orada da işimiz var...” Tabii işten çıkartılınca bu şans da kaynayıp gitmişti. Her neyse uzatmayalım, beni görünce eliyle ne istediğimi işaret etti.
Ben “tazminat” deyince, Orhan’ı çağırdı: “Ne istediğini sor” demiş. Ben de tazminat için geldiğimi söyledim. “Söyle ona, dürüst iş yapmadı, tazminat veremeyiz” demiş.
Zaten okula dönmeye birkaç günüm vardı. Böylece yine de üç beş kuruş kazanarak tatili boş geçirmedim. Yalnız şunu gururla söyleyeyim, duyduğuma göre o yol kısa zamanda tamire alınmış. Tabii bugün o yollar çok güzel şekilde çalışmaktadır. Zamanla yolun güzergâhında bazı değişikliler yapılmış ve Toroslar tünellerle geçilir hâle gelmiştir. Yapanlardan, yaptıranlardan Allah razı olsun...
        H. Hilmi Levent-Tarsus
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.