Sodayı abartmayın!

A -
A +

Kıymetli okuyucularımız, "hipertansiyon tedavisi"ni bu hafta tavsiye ve ilaçla noktalıyoruz...

Öncelikle hipertansiyona yol açan sebep araştırılıp ortadan kaldırılmalı. Kan basıncı yüksekliğinde birçok mekanizmanın rolü olduğundan kişiye özgü tedavi yapılmalıdır. Bu arada, toplumumuzda sık yapılan bir yanlışlığı da hatırlatmakta fayda var. Yemek sonrası sindirimi hızlandırsın diye her gün soda içmek bilinenin tersine zararlıdır. Maden suları mineral olarak çoğunlukla karbonat, sülfat gibi tuz tadı vermeyen "tuzlar" içerirler. "Tatlı" tat vermemesine rağmen, kan şekerini yükseltebilen pilav, patates gibi tuz tadı vermeyen mineral tuzları da tansiyonu yükselebilir. Ayrıca kalp için de sakıncalı olan soda, böbreklere zarar verir ve sanılanın aksine taş yapar. İlla da içilecekse doğal mineralli suların, karbondioksit katkısı olmadan şişelenmiş olanları tercih edilmeli. Bunlar da haftada 1-2 adeti geçmemeli.
Hipertansiyon tedavisinin başarıya ulaşmasında hastanın sorumluluğu, hekimden daha fazladır. İlaç kullanırken tansiyonu normal seyreden bir kişi hekimine danışmadan değişikliğe gitmemelidir. Hipertansiyonun ilaçsız tedavisi olan hayat tarzının değiştirilmesi son derece faydalıdır. Hele hele şişmanlık, şeker hastalığı veya yağ metabolizması bozukluğu olan hastalarda bu durum çok daha önemlidir. En önemli hayat tarzı değişiklikleri; beslenmede sebze ve meyveye ağırlık vermek, hareketli bir yaşama geçmek, stresten mümkün olduğunca uzak durmaktır. Bazı hastalarda hayat tarzının değiştirilmesi, hipertansiyonu tek başına kontrol edebileceği gibi, ilaç tedavisi ile birlikte uygulandığında ise ilaçların dozlarının azaltılmasına yardımcı olur.

İlaca  rağmen
Tansiyon düşmüyorsa ne yapılmalı?
> Günlük tuz tüketimi 5-6 gramı geçmemeli > Sigara ve alkolden uzak durmalı > Uygun diyetle kilo verilmeli > Düzenli hayat sürmeli > Stresten uzak durmalı > Hareketli bir hayat tercih edilmeli > Sebze, meyve, balık, zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz tipi beslenmeli > Diyabetin önüne geçmeli


SIK SIK BİR ŞEYLER ATIŞTIRMAK MİDEYİ ÇÖPLÜĞE ÇEVİRİR...
Günde 2 öğün insana yeter! 
CEVAP: Kıymetli kardeşim, insülin direnci genelde kilolu insanlarda olur. Kan şekeri olan glikoz, kas ve yağ dokularına yeterince nüfuz edemez. Böylece kandan uzaklaştırılamadığı için buradaki fazla şekeri düşürmek için pankreas bezinin beta hücrelerinden daha çok insülin salgılanır. Direnç oluştuğundan ortamda bulunan fazla insülin kan şekerini düşürmede yeterince etkili olamaz. Tedavinin temelini sık sık yeme değil, Tıbb-ı Nebevi'de tavsiye edildiği gibi günde iki öğün yiyip, hareketi artırarak kilo vermektir. İnsülin direncini düşüren Metformin ihtiva eden ilaçlardan XR 500 formu, sahur ve iftarda alındığında direnç ortadan kalkacağı gibi zayıflamaya da yardımcı olur. Ayrıca her akşam tok karnına 100 mg aspirin de oldukça faydalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.