Büyümezsek yok mu oluruz?

A -
A +
Günümüzde insanımıza seminer, konferans açık oturumlarda ise “Başarı”, “değişim”, “markalaşma” gibi hoş kavramlar önerilir.
Bence hepsinin geri planında içten içe bir bencillik bulunur… Paylaşmak, yardımlaşmak, kanaat etmek gibi insani duygular köreltilir.
“Büyümeyi hedeflemezsen yok olursun!”
Mesela bir başarı hikâyesi olarak bir meşrubat firması, dünyadaki bütün evlerde iki musluktan birine meşrubat akıtmayı hedefliyoruz” dese “adamlar ne büyük düşünüyor” deriz.
Oysa bizim kültürümüzde “su” sebil değil midir? Misafire ayran ikram etmek, çay kahve ve bilcümle doğal şerbet ikram etmek “sevap” değil midir?
Asırlar boyunca suyu sebil gören bir geleneğin çocukları olarak bugün suyu bile parayla satmak mı başarıdır?
Eğer bu ülkenin insanına bir iyilik yapmak istiyorsak önce kendimiz öğrendiklerinizi baştan aşağı bir sorgulamalıyız… Asırlardan beri süzülerek gelen bizim kültür ve medeniyetimizi de kolasını her eve satmak isteyen mantığı överken “günahı çok olan çok su dağıtsın” ahlakını da unutmamalıyız.
Aslında insan agresif bir zengin olduğunda değil, kanaatkâr bir insan olduğunda mutlu ve huzurlu olmuyor mu?
Ve bizim kültürümüz bize “insan” olmayı mı hedeflemiştir markalaşmayı mı?
           Mevlüt Sakarya-Kayseri
 
 
 
ŞİİR
 
                İLERİ 

Milletim durmak yok! Hedefe yürü! 
Vatanını sevenler gelsin ileri! 
Taşarsan önünde engel mi kalır?
Sen bir okyanussun selsin, ileri! 

Denemesin kimse, bizle koşamaz! 
Tankla topla üstümüzden aşamaz. 
Türk milleti esaretle yaşamaz. 
Bütün dünya böyle bilsin, ileri!

 
         Yusuf Yaylacı-Fransa
 
 
AİLE-ÖĞÜT
 
“Başkasından yardım ve dostluk umarak yaşama, düşmandan da korkma!
Devlet ve saltanat ancak Allah’ın verdiğidir.”
           Yavuz Sultan Selim
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
 
LAHANA KOKUSU:
Mevsim, beyaz lahana yemek ve hatta turşusunu kurma zamanı. Lahananın faydası saymakla bitmez. Gözleri, cildi, kalbi korur. Ama çok ağır bir kokusu vardır. Bu kokudan kurtulmak için kaynattığınız suya bir dilim ekmek koyarsanız bu ağır kokudan kurtulabilirsiniz.
 
 
ELMA SİRKESİ
Elma sirkesine birçok yerde ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Bir tanesini de biz söyleyelim. Elinizi elma sirkesiyle yıkarsanız balık kokusunu da giderdiğini göreceksiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.