Halil Halit Bey -2-

A -
A +
Sultan Abdülhamid’in en yakınındaki isimlerden olan, uzun yıllar İngiltere Cambrige Üniversitesi'nde Türkçe hocalığı yapan Halil Halit Bey, İngilizlerin Osmanlı Devleti’ne ve İslam dünyasına yönelik politikalarını da yakından takip etmiştir. Bu yönüyle Batı’yı iyi tanıyan ve Batı âlemine karşı özgün bir duruş sergileyebilen az sayıdaki Osmanlı aydınından biri olmuştur.
Halil Halit Bey'in hassas olduğu konulardan biri; İslam toplumlarının Batılılaşmaya kendilerini kaptırmaları, İslam medeniyetinden hızla uzaklaşmaya başlamalarıydı. "Etnik milliyetçilik"in Müslümanlar için tehlikeli bir cereyan olduğunu söyleyen Halil Halit, Batı ile mücadelede Müslümanların birlik içinde hareket etmeleri gerektiğini vurgulamıştı.
Yıllarca Avrupa’da kalmasına rağmen Osmanlı Devleti’nin ve Müslüman Doğu toplumlarının meselelerine karşı duyarlılığından hiçbir şey kaybetmemiş. Avrupalı güçlerin Osmanlı Devleti’ne karşı her alanda tehditlerini yoğunlaştırdıkları bir dönemde kaleme aldığı etkili yazılarıyla bu saldırılara karşı müdafaalarda bulunmuştu.
Bir taraftan Batı kamuoyunda Osmanlı Devleti ve Müslümanların yoğun yaşadığı yerlere karşı oluşturulan menfi propagandalarla mücadele ederken, diğer taraftan Batılıların Doğu toplumlarına yönelik emperyalist hedeflerine dikkat çekmiştir. Üstelik bunu İngiltere’de, İngilizce olarak kaleme aldığı kitap, makale ve gazete yazılarıyla yapmıştır.
Halil Halit Bey, Osmanlı Devleti’nin çöküş sürecinde gerçekleşen birçok gelişmeyi önceden tahmin ederek, uyarılarda bulunmaya çalışır ancak uyarıları yeterince karşılık bulmaz. Savaş sona erdiğinde korumak için çabaladığı birçok değerin yok olduğunu gördüğünden hayatının son yıllarını hayal kırıklığı ve kırgınlık içinde geçirmiştir...
            Tuğba Çalışkan
 
 
 
ŞİİR
 
                    Ayrılık
 
Hastalandım kardeş gittim doktora
Senin hastalığın dedi ayrılık
Dedi sana çare olur sılada
Senin hastalığın dedi ayrılık
 
Dertlerim çoğaldı yaram büyüdü
Uyanmaz mutluluk hepten uyudu
Sılada dostlarım beni unuttu
Dertleri üst üste koydu ayrılık
 
Eller anlatırdı ben hep dinlerdim
Ayrılık nasıl oluyor, derdim
Başıma geleceğini nerden bilirdim
Başıma taç oldu şimdi ayrılık
 
Efkârdan bağırmak istiyorum ben
Hüzünden ağlamak istiyorum ben
Nedense gurbette gülmüyorum ben
Gülmeyi unutturdu bana ayrılık
 
Neden genç yaşımda bindin başıma?
Damla damla zehir döktün aşıma.
Beni hasret koydun öz kardeşime
Hiç kimse seni istemez ayrılık
 
  Süleyman Usta-Espiye/Giresun
 
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
KURU FASULYE: Kemik yapısını güçlendiriyor. Gelişim çağındaki çocuklara bu açıdan çok faydalı. Karaciğer yetmezliğine iyi geliyor. Böbrek taşından tutun da kalp çarpıntısına hatta idrar tutukluğuna kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Lif barındırdığı için hem kötü kolesterolü düşürüyor hem bağırsakları çalıştırıyor. Kabızlığı ve şişkinlik hissini gideriyor. Leptin hormonu salınımıyla tokluk hissi sağlıyor ve aşırı iştah bir şekilde dengeleniyor. Kalp ve damar tıkanıklığa karşı koruyucu özelliğiyle kalp krizini önlüyor. Hipertansiyona karşı koruyor. Yüksek tansiyonu düşürmekte etkili oluyor. Folik asit ve demir içeriği çok fazla olduğu için gebelik döneminde bebek ve anne sağlığı için fayda sağlıyor. Enerji ihtiyacını karşıladığı gibi zihin ve beden yorgunluğunuza da iyi geliyor.
 
ATASÖZÜ
 
Başını acemi berbere teslim eden, pamuğunu cebinden eksik etmez...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.