Zihin gözlükleri -2-

A -
A +

İnsanların, olaylara ve insanlara karşı tutum ve davranışlarını, bakış açılarını ve değerlendirmelerindeki iletişim kusurlarını anlatırken gözlerdeki görme hataları ve rahatsızlıklarından yola çıkarak örnek vermeyi daha kolay anlaşılır ve kalıcı olur düşüncesiyle önce kişilere ve olaylara diğer bakış açılarını şöyle değerlendirebiliriz:

Zihinleri 'miyop' olmuş bireyler de mevcuttur çevremizde. Öncelikle miyobun ne olduğunu tekrar hatırlayalım, halk dilinde uzağı görememe olarak bilinir. Sığ düşünceler içerisinde olan birçok insan zihinsel olarak miyop hastalığına yakalanmıştır diyebiliriz. 'Zihin miyobu'na uzağı düşünememe de diyebiliriz. Gözleri miyop olmuş bir insandan nişancı olamayacağı gibi Zihni miyop olmuş bireylerden de yönetici veya lider olamaz. Geleceği göremeyen, riskleri önceden fark edemeyen Zihin Miyobu bireyler sizlere önderlik edemeyeceği gibi yanlış yönlendirmelerde bulunacaklardır.
Dedim ya göz hastalıklarını zihinlere uyarlayabiliriz diye, işte bir diğer göz hastalığı Hipermetrop, yani yakını görememe hastalığı. Zihin Hipermetrobu ise meselelerin basit çözümlerini görememe ve çözümü uzaklarda arama hastalığıdır. Bu aslında çağımızın hastalığıdır. Çözümleri uzakta arayıp yakını göremememiz tüm problemleri çözümsüzlüğe itiyor. Ayrıca sorunların çözümlerini uzakta arama düşüncesi sorunların gözümüzde büyümesine de neden oluyor. Tıpkı uzaktaki bir dağ gibi… 
Çözüm ise yukarıda belirttiğim gibi uzmanların reçetelerini dikkate almak ve 'zihin gözlüklerimizi' kullanmayı reddetmemektir. Bunun gibi zihin gözlüklerinizi de zihin konusunda uzman iletişimcilere, pedagoglara, psikologlara danışarak değerlendirebilirsiniz. Hatta bu konuda hayatı dolu dolu yaşamış kazanmış ve kaybetmiş tecrübe sahibi büyüklerden yardım almanın daha da etkili ve kalıcı olacağını söyleyebiliriz. Sağlıcakla kalın…
           Mehmet Ertan Yiğit
 
ŞİİR
 
             Espiye’m
 
Senin güzel ismin dolaşır dilde
Değerin gözümde çok büyük yerde
Benim memleketim, en güzel ilçe
Seni çok severim canım Espiye’m
 
Gele vara nazlı nazlı akarken
Kel Dağı karşıdan sana bakarken
Bahar yağmurları gelip okşarken
Huzurdan tacını giyer Espiye’m
 
İmeceler çalışır tarlalarında
Fındıklar bol olur yaz aylarında
Bahçende bağında yaylalarında
Lale sümbül nergis biter Espiye’m
 
Mavi denizinde balıklar oynar
Kara ovacık yaylan resital sunar
Tereyağlı pide festivalin var
Sahilin incisi şirin Espiye’m
 
Birbirinden güzel senin köylerin
Yazın cıvıl cıvıl sahil boyların
Günlerin haftalar bütün ayların
Sevdan gözlerimde tüter Espiye’m
 
Andoz Kalesi’nin çıksam başına
Kafamı dinlesem ay ışığına
Yüzüm sürsem taşına toprağına
Bende yerin farklı, özel Espiye’m
 
Selam olsun size Sungur Dağından
Oğuzun boyundan Çepni soyundan
Süleyman Usta’yım Çepni köyünden
Selam olsun size güzel Espiye’m
 
  Süleyman Usta-Espiye/Giresun
 
 
 
TÜRKÇE YABANCI KELİMELER!
 
Dilimize Arapça ve Farsçadan başka özellikle 19. Asrın başlarında olmak üzere çok sayıda Latince kelime girmiştir. Türkçeye Arapçadan ve Farsçadan sonra en fazla Fransızcadan kelime geçmiştir. Bugün İngilizce olarak kullanılan kelimelerin çoğunun kökeni yine Fransızcadır.
Yeni bin yılın başında sayıları hayli artan bu kelimelerin Türkçede kullanılmasının birçok sebepleri vardır. Bu yabancı dillerden gelen kelimeleri istila olarak değerlendirenler olduğu gibi zenginlik olarak değerlendirenler de vardır. Türkçe’nin en büyük özelliği kendine özgüveni olan bir dil olmasıdır. Aldığı kelimeleri de zaman içinde kendi fonetiğine benzeterek Türkçeleştirmiş olmasıdır. Örnek olarak tayyare, Arapça kökenli olmakla birlikte uçak anlamında sadece bizde kullanılmaktadır. “bî-namaz tamlamasını “beynamaz” yapan ve namaz kılmayan anlamında kullanır. Günümüzdeki kelimeler henüz yeni olduğu için bu işleme tabi olmamakla birlikte ilave kelimelerle farklı anlamlarda kullanılmaya da başlamıştır… “Bir mail at”, “kontağı çevir”, “çek et”, “konsültasyon” gibi...
 
ATASÖZÜ
 
Deveye bindikten sonra çalı ardına gizlenmek olmaz!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.