Feridun Ağabey, “bankalarla işi olmayan var mı?” diye sormanın abes olduğunu baştan söyleyeyim. Fakat bilerek mi yoksa bilmeyerek mi bilmiyorum, işlemlerimizde bize zarar veren şeylerle de karşılaşmıyor değiliz. Ben yine de hem bankalara hem de banka ile işi olanlara bir uyarıda bulunmak maksadıyla karşılaştığım iki olayı banka ismi vermeden sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kredi kartı borcumu bankamın ATM’sinden ödemek istedim. Toplam ekstre borcum 7.350 liraydı. Ben, ATM’ye 7.500 lira verdim. Ekranda “para üstü 150 lirayı banka hesabınıza yatırmamızı ister misiniz?” diye bir yazı çıktı. Ben de “olur”u tıkladım. Tıkladıktan sonra ATM’den hesabıma girip baktığımda 150 lira hesabımda görünmedi. Banka şubesine, müşteri hizmetlerine nereye sorduysam hepsi “gelecek ekstreden düşülür siz hiç merak etmeyin” dediler. Doğrusu ben tatmin olmadım. Gelecek ekstre borcumdan düşmek için benim hesabım da para olması gerekmez miydi? Para olmazsa nereden düşülecekti?
Neyse beklemekten başka çare yoktu. Takip eden ekstreye kadar benim hesapta 150 liram hiç olmadı ve ekstre borcumdan da bir düşme olmadı. Nereye gitti benim 150 lira o gün bu gündür hâlâ meçhul. Tabii bankayı değiştirdim...
Değiştirdiğim başka bankada da bir başka olayla karşılaştım. Bankanın mobil uygulamasında kampanyalardan bahsediyor, verilecek promosyonları sıralıyorlardı. Ben zaten alışveriş yapıyordum, bir iki kampanyaya katılayım dedim. Ay sonuna doğru baktığımda harcama toplamım görünürken, kazandığım promosyonlar, topluca görünmüyordu. Sadece alışveriş sıralamasında ayrı ayrı görünüyordu. Bir de üst satırda toplam harcama tutarının hemen altındaki satırda “ekstre borcu” diye bir rakam vardı. Bu rakam, sayfanın alt kısmında “Kalan ekstre borcu” diye tekrar yazılıydı ve hemen yanında “borç öde” “minimum ödeme tutarı” diye 2 ikon yer alıyordu.
Ben ekstre borçlarımın hep tamamını öderim. Bu sefer de tamamını ödemiştim. Bu kalan ekstre borcu da nereden çıkmıştı? “Ekstre kesildikten sonra kalan bir tutar mıdır acaba?” diyerek “borç öde” düğmesine bastım. Kalan ekstre borcumu ödemiş olmayı düşünürken “kalan ekstre borcu” bölümünde daha yüksek bir başka kalan ekstre borcu daha belirdi ve bu sefer “ödemeye devam et” diye bir yönlendirme çıktı. “Al sana” dedim onu da ödedim. Hesabımdaki para azalıyordu. Baktım daha fazla bir para ortaya çıkınca ve hâlâ “ödemeye devam et” deyince, dedim “bu işte bir iş var” ve ödemeye son verdim. Bu normal bir ekstre kalan borç ödemesi değildi. Çünkü ödedikçe borç sıfırlanmıyor, artıyordu. Hem sonra bankayla çalışmaya başlayalı 2 ay olmamıştı ve 1 ekstre kesilmişti. İçinde bulunduğumuz mayıs ayında ikinci ekstre kesilecekti. Fakat ödemeye devam etseydim kim bilir bana kaç “kalan ekstre borcu” daha çıkaracaktı...
Müşteri hizmetlerinden sordum. Dediklerine göre bütün o “kalan ekstre borcu”na ve yanındaki “borç öde” “ödemeye devam et” yazılarına itibar etmemek gerekiyor dediler. Bankanın mobil yazılımına bakın ki “kazanılan promosyonlar” demiyor da “ekstre borcu” “kalan ekstre borcu” “ödemeye devam et” diyor ve promosyon vermeden senden yapmadığın harcamalar kadar parayı almış oluyor.
Bütün bunlar karşısında nasıl davrandığımı yazmayacağım. Önemli değil. Önemli olan toplumsal piramidin en altında yer alan halkın, türlü çeşitli yollarda ve yerlerde böyle mağdur olabilmesi. Ben onu bunu bilmem; Türkiye’de resmî, özel her yerde ve her zaman vatandaş için mutlaka birileri bir şeyler yapmalı. Vatandaşın gafil avlanmaması, vatandaşın mağdur olmaması için de bir yerler devreye girmeli. Vatandaş bu tip uygulamalar karşısında sahipsiz bırakılmamalı. Aksi takdirde hep kandırılan biz oluyoruz.
Rumuz: Türkiye’de yaşamak
Anlat Derdini Feridun Ağabey'de önceki yazılar...